Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP) αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας μόνιμα κατά 0.4% καθώς και τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά 13%.
Μια συνολική συμφωνία ΤΤΙΡ θα οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση των επιπέδων του ΑΕΠ για 27 κράτη μέλη από 0,3 έως 1,6%, σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εμπορίου (WTI).
Η έκθεση, που ανατέθηκε από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα στον τομέα της έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο της ΤΤΙΡ στις επιμέρους χώρες της ΕΕ, τόνισε ότι η μείωση των φραγμών στο εμπόριο και τις επενδύσεις, με την ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών πρακτικών, δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα τη μόνιμη ώθηση στο ΑΕΠ, αλλά και την προώθηση των εξαγωγών, με επιδράσεις σε κράτη μέλη, όπως η Λιθουανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Γερμανία, οι οικονομίες των οποίων είναι ιδιαίτερα ενσωματωμένες στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με τις ΗΠΑ.
Οι χώρες της ΕΕ που έχουν δημιουργήσει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.
Παράλληλα, όμως, η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να είναι επωφελής και εκείνα τα κράτη μέλη με πιο περιορισμένες οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν η Ένωση εμβαθύνει την εσωτερική της αγορά, διαπίστωσε η μελέτη.
Η Μάλτα είναι το μόνο κράτος μέλος που θα δει πτώση 0,3% του εθνικού εισοδήματος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο λόγος για την αρνητική επίπτωση είναι η παραδοσιακή εμπορική σχέση μεταξύ της Μάλτας και της Κίνας και του Καναδά και όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι κατά κύριο λόγο μια οικονομία υπηρεσιών, με επίσης σημαντική προστιθέμενη αξία που προέρχεται από τον τομέα της μεταποίησης. Περίπου 18.000 ελληνικές θέσεις απασχόλησης προέρχονται από επιχειρήσεις ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ είναι η 2ος μεγαλύτερος (εκτός ΕΕ) εξαγωγικός προορισμός εμπορευμάτων (12 τοις εκατό των εξαγωγών αγαθών) και ο 4ος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών υπηρεσιών (εκτός ΕΕ – 9 τοις εκατό των εξαγωγών υπηρεσιών) για την Ελλάδα.
Οι κύριοι τομείς των εξαγωγών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ είναι οι υπηρεσίες μεταφορών, υπηρεσίες νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, υπηρεσίες διανομής και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ελλάδα, και ότι η συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο σε πρόσθετο εισόδημα, υψηλότερους μισθούς τόσο σε χαμηλής όσο και υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενους.
Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί μόνιμα κατά 0.4% και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αναμένουν αύξηση κατά 13%.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η μείωση των δασμολογικών και μη δασμολογικών μέτρων, χωρίς να υποβαθμίζονται τα πρότυπα, θα έχει ως αποτέλεσμα:
- Οι τομείς μηχανημάτων, μεταφορών νερού, ασφαλιστικών και προσωπικών υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν, αλλά τα ηλεκτρικά μηχανήματα και τα οχήματα με κινητήρα μπορεί να μειωθούν. Η γεωργική παραγωγή επίσης θα αυξηθεί.
- Η TTIP θα μπορούσε, επίσης, να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής των μηχανημάτων από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (0,9 τοις εκατό). Οι εξαγωγές στον τομέα των μετάλλων θα αυξηθούν κατά € 119 εκ.
- Επιπλέον, οι εξαγωγές στον τομέα των μεταποιημένων τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά € 99 εκ.
- Τέλος, για τους Έλληνες, η τιμή για ένα μέσο αυτοκίνητο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5 τοις εκατό.
Η περίπτωση της Κύπρου
Αναφορικά με την Κύπρο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες στο νησί παρέχουν 1.000 θέσεις εργασίας ενώ υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σε περιορισμένο βαθμό.
Σχετικά με τις εξαγωγές αγαθών της Κύπρου οι ΗΠΑ δεν είναι καν στις πέντε πρώτες θέσεις, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες που είναι δεύτερη (11% των εξαγωγών υπηρεσιών).
Οι κύριοι τομείς εξαγωγών είναι υπηρεσίες σε νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Το ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί μόνιμα κατά 0.6% ενώ οι εξαγωγές της χώρας προς τις ΗΠΑ κατά 5%. Οι τιμές των καταναλωτών θα παραμείνουν ίδιες.
Σαράντης Μιχαλόπουλος- EurActiv
*φωτογραφία [Shutterstock]