Ρίχνει το επιτόκιο χρήσης ο ανταγωνισμός των τραπεζών για την Κάρτα του Αγρότη
Σε πεδίο έντονου ανταγωνισµού µεταξύ των τραπεζών, Πειραιώς και Εθνικής αρχικά, ενδεχοµένως και άλλων στη συνέχεια, εξελίσσεται η Κάρτα του Αγρότη, µε τη συνάντηση Αποστόλου – Κατσέλη την περασµένη ∆ευτέρα να βάζει φωτιά και να κάνει τα τραπεζικά στελέχη να τρέχουν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Μπορεί για τους αγρότες µια κάρτα, η οποία θα έχει πιστωτικό όριο συνδεδεµένο µε τα ποσά δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης να µη σηµαίνει προς το παρόν πολλά πράγµατα, ωστόσο, υπό προϋποθέσεις είναι ένα χρηµατοδοτικό προϊόν που µπορεί να αλλάξει τα δεδοµένα στην αγορά αγροτικών εφοδίων και να βελτιώσει σηµαντικά τη διαπραγµατευτική θέση του παραγωγού.
Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εµπορικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να βγουν µπροστά στον ανταγωνισµό, προτίθενται να συνοδεύσουν τη συγκεκριµένη κάρτα µε µια σειρά από παροχές, που θα αναβαθµίζουν τη συνεργασία µε τους αγρότες.
Η Πειραιώς, για παράδειγµα, βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις µε σηµαντικές επιχειρήσεις του κλάδου των εισροών (σπόροι, φυτοπροστατευτικά και λιπάσµατα), οι οποίες βλέπουν µε καλό µάτι την προοπτική να συµβληθούν ώστε να µπορούν να προβαίνουν σε προσφορές προς τους κατόχους, ενώ όπως ανακοινώθηκε η Τράπεζα προσφέρει ασφαλιστικά προγράµµατα σε προνοµιακή τιµή.
Να σηµειωθεί ότι την περασµένη Τρίτη και µετά τη συνάντηση της Λούκας Κατσέλη µε την ιδιότητα της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και όχι της Εθνικής (βάσει των ανακοινωθέντων), οι δικηγόροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσαν να κατοχυρώσουν τον τίτλο «Κάρτα του Αγρότη».
Όλα αυτά καλά, λένε οι αγρότες, το θέµα όµως είναι το πιστωτικό όριο (που δεν αρκεί να ακολουθεί τις επιδοτήσεις) και φυσικά το επιτόκιο µε το οποίο θα χρεώνονται οι συναλλαγές.
Στο πρώτο για παράδειγµα, η Εθνική Τράπεζα δείχνει διάθεση να κινηθεί πάνω από το 70% επί του ορίου επιδοτήσεων που εφαρµόζει σήµερα η Πειραιώς και να φθάσει ενδεχοµένως και στο 90%. Στο επιτόκιο ωστόσο τα πράγµατα δεν είναι εύκολα, ειδικά όσο οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στο φθηνό χρήµα της ΕΚΤ και υποχρεώνονται να δανείζονται ακριβά.
Παρ’ όλα αυτά, τα αρχικά σενάρια για επιτόκιο γύρω στο 6,5% αναθεωρούνται όσο εντείνεται ο ανταγωνισµός και είναι πιθανό το µέσο επίπεδο να κινηθεί ακόµη και κάτω από το 6% εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω διασφαλίσεις.
Συνεργασία του οµίλου Περαιώς µε εταιρείες αγροτικών εφοδίων
Χρηµατοδότηση δαπανών που συνδέονται µε τις ανάγκες της παραγωγικής περιόδου, αλλά και αποπληρωµή των υποχρεώσεων σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. αγορά εργοσήµων, πληρωµή αγροτικού ρεύµατος κ.ο.κ. προσφέρει στους παραγωγούς η Κάρτα Αγρότη σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ξεκινά τη διάθεσή της στις 15 Φεβρουαρίου. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση στην ουσία, η «Κάρτα Αγρότη» προεξοφλεί µέρος των ετήσιων αγροτικών επιδοτήσεων που δικαιούται ο κάθε παραγωγός, προσφέροντάς του άµεσα την αναγκαία ρευστότητα, τη στιγµή που την χρειάζεται. Η «Κάρτα» εξοφλείται αυτόµατα µε την καταβολή των επιδοτήσεων και το όριο της επαναπροσδιορίζεται στην επόµενη περίοδο. Όµως, εφόσον ο κάτοχος το επιθυµεί, µπορεί, εντός της περιόδου, να πραγµατοποιεί ελεύθερα καταβολές ποσών. Η κάρτα είναι αποδεκτή από όλα τα POS σε καταστήµατα αγρο-εφοδίων και πρατηρίων καυσίµων. ∆ικαιούχοι είναι όλοι οι αγρότες έως 70 ετών δικαιούχοι επιδοτήσεων και µπορούν να την αποκτήσουν χωρίς έξοδα έκδοσης, χωρίς ετήσια συνδροµή και χωρίς πρόσθετες διασφαλίσεις όπως υποθήκες κ.λπ.
Κατοχύρωση τίτλου από το υπουργείο
Όπως όλα δείχνουν η Κάρτα του Αγρότη θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα ορίζει και το πλαίσιο για τη λειτουργία της και πάνω σ’ αυτό θα µπορούν να κινούνται ανάλογα όλες οι εµπορικές τράπεζες για την έκδοση των δικών τους «καρτών του αγρότη». Σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ µετά τη συνάντηση Αποστόλου µε Κατσέλη αναφέρονται τα εξής:
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την κατοχύρωση του ονόµατος «Κάρτα του Αγρότη», µε την οποία ο παραγωγός θα µπορεί να προεισπράττει όλο το χρόνο έναντι των ενισχύσεων που δικαιούται από το τραπεζικό ίδρυµα της προτίµησής του, µε χαµηλό επιτόκιο, λεφτά που του είναι απαραίτητα για την αγορά εφοδίων και χρηµατοδότηση εν γένει της δραστηριότητάς του».