Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Το παραμύθι του κ. Τσίπρα για τον πόλεμο της “μιντιακής ολιγαρχίας” εναντίον του, η πραγματικότητα και οι επιδιώξεις του για τα ΜΜΕ

Το παραμύθι του κ. Τσίπρα για τον πόλεμο της μιντιακής ολιγαρχίας εναντίον του, η πραγματικότητα και οι επιδιώξεις του για τα ΜΜΕ
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1.           Ο κ. Τσίπρας πρόσφατα στη Βουλή αφηγήθηκε, για άλλη μια φορά, το παραμύθι πως τον πολεμάει η “διαπλεκόμενη μιντιακή ολιγαρχία”.
α.          Δεν τόλμησε όμως, ούτε αυτή τη φορά, να μας πει ποιοι από τους καναλάρχες των MEGA, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR, ή άλλων καναλιών, ανήκουν στην ολιγαρχία αυτή.
  Ούτε αν στη “διαπλεκόμενη μιντιακή ολιγαρχία” περιλαμβάνει και εκείνους τους μιντιάρχες που συναντούσε στα γραφεία τους, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Τη δουλειά αυτή φαίνεται να την έχει αναθέσει στην ΑΥΓΗ, το δημοσιογραφικό όργανο του κόμματός του.
Όπου αρθρογράφοι της κατονομάζουν τα “διαπλεκόμενα κανάλια”, γράφοντας για τα “δελτία της διαπλοκής” του MEGA, του ΑΝΤ1 και των άλλων σταθμών της “παραπληροφόρησης” και τονίζοντας πως “ίδια είναι πάνω-κάτω όλα τα δελτία” (ΑΥΓΗ 13.10.14).
Και δεν διστάζουν να κατονομάσουν τους μη αρεστούς στο κόμμα  δημοσιογράφους των δελτίων ειδήσεων (Τρέμη, Πρετεντέρη αλλά και άλλους, Χούκλη, Τσίμα, Καψή…), ακόμα και γελοιογράφους (Αρκά, Χαντζόπουλο), “στολίζοντάς” τους μάλιστα κατάλληλα.
β.             Ιδού ένα δείγμα γραφής από την ΑΥΓΗ:  
- “Από την 1/1/2014 η παραγωγικότητα του ΜΕΓΚΑ θα αυξηθεί κατά 60%. 60% περισσότερο πάθος για το Μνημόνιο, 60% περισσότερη υπακοή στην ακροδεξιά δράκα του Σαμαρά, 60% περισσότερηδιάσωση του Βενιζέλου από τη στενή, 60% περισσότερο μένος για την αντιπολίτευση, 60% περισσότερα μονταρισμένα βίντεο, 60% περισσότερο σάλιο για τους τραπεζίτες και τους σχολάρχες,60% περισσότερη χολή, ψέμα, συκοφαντία για τους απεργούς, 60% περισσότερη περιφρόνηση για τους κατεστραμμένους, 60% περισσότερες εισηγήσεις για ενοχή από την εισαγγελέα Τρέμη, 60% περισσότερες καταδίκες από τον στρατοδίκη Πρετεντέρη, 60% περισσότερο αριστερό ξέπλυμα από τον Τσίμα, 60% περισσότερη ακατανοησία της πραγματικότητας από τον Καψή” (2.12.13).
- “Δια χειρός Μουρούτη ήταν φτιαγμένο το δελτίο του ΑΝΤΕΝΑ, η ντροπή και το όνειδος της δημοσιογραφίας ήταν το δελτίο του ΑΝΤΕΝΑ, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Χούκλη,  (26.5.14).  
γ.           Εντυπωσιακό, αλλ’ όχι ανεξήγητο, το ότι οι κατηγορίες για “παραπληροφόρηση”απευθύνονται μόνο εναντίον  των “δελτίων των οκτώ”, όπου η παρουσίαση των γεγονότων είναι που κυριαρχεί και όχι ο σχολιασμός τους.
              Και δεν περιλαμβάνουν και τις “ενημερωτικές εκπομπές” (τα “πρωινάδικα”, με τα “πάνελ” των 6-8 ατόμων) των Αυτιά και Λυριτζή του ΣΚΑΪ, Οικονομέα του MEGA,  Παπαδάκη του ΑΝΤ1, Χατζηνικολάου του STAR κ.α., όπου επί ώρες σχολιάζονται κατά τον γνωστό τρόπο τα γεγονότα και περνάει η προπαγάνδα (όλων) των κομμάτων, άλλου λιγότερο και άλλου περισσότερο, αλλά και άλλων. 
2.            Η πραγματικότητα είναι ότι το “μιντιακό κατεστημένο” συνέβαλε σοβαρά στην άνοδο του κ. Τσίπρα στην εξουσία και ιδού πώς:
α.            Τα ΜΜΕ δεν ανέδειξαν το ουτοπικό της «θεωρίας Τσίπρα» πως οι Δανειστές μας θα δέχονταν την “πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ”, “γιατί απλά δεν τους συμφέρει μια προοπτική που θα θέσει σε διακινδύνευση την ίδια τη συνοχή της Ευρωζώνης”.
             Δεν παρουσίασαν καν την είδηση ότι η ηλεκτρονική εφημερίδα ISKRA, δημοσιογραφικό όργανο της Αριστερής Πλατφόρμας (που αντιπροσώπευε το 40% περίπου του ΣΥΡΙΖΑ) προέτρεπε τον κ. Τσίπρα να μην τρέφει ψευδαισθήσεις και  προειδοποιούσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τους Δανειστές μας.
β.             Με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις πολύωρες καθημερινές “ενημερωτικές” εκπομπές των Καναλιών και Ραδιοφώνων:
- Κυριαρχούσαν τα λαϊκίστικα συριζαίικα συνθήματα:
- Τη λιτότητα την έφεραν τα Μνημόνια (και όχι η αδυναμία δανεισμού από τις αγορές και η ουσιαστική πτώχευση της Χώρας).
- Με τα μνημόνια, που μας επέβαλαν ο «ευρωπαίοι τοκογλύφοι», οι «γερμανοί γκαουλάιτερ», η Μέρκελ και ο  Σόιμπλε, γίνεται «εκχώρηση εθνικής  κυριαρχίας», «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας»...   
- Οι Δανειστές μας απειλούν, μας εκβιάζουν, μας εκμεταλλεύονται, διάκεινται εχθρικά απέναντί μας...
- Ευνοούνταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στα πάνελ, σε σχέση με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων (στο ύφος με το οποίο οι εκπομπάρχες απευθύνονταν στους καλεσμένους τους, τη διάρκεια του λόγου που τους παραχωρούσαν, τις διακοπές που τους επέβαλλαν...).
Ενδεικτικό, και παγκοσμίως μοναδικό, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε σε  Κανάλια τον αποκλεισμό, για κάποιο διάστημα,  ενός βουλευτή από τα τηλεοπτικά πάνελ.

γ. Ακόμα και στις αποκλειστικές συνεντεύξεις, κάποιοι άνθρωποι του  “μιντιακού συστήματοςείτε μεταχειρίζονταν ευνοϊκά τον κ. Τσίπρα είτε του «έστρωναν παιχνίδι», με αβανταδόρικες ερωτήσεις.
Ιδού ένα δείγμα από μια συνέντευξη του Γ. Αυτιά του ΣΚΑΪ, στις 9.2.13:
- Είστε ικανοποιημένος, κε Πρόεδρε, από το αποτέλεσμα που έφερε ο κ. Σαμαράς, 18,5 δις ευρώ, ή εσείς θα λέγατε  Έχω ένα λαό που υποφέρει, δώστε στον λαό αυτό μια ελπίδα;
- Ο Αλέξης Τσίπρας λέει σήμερα στη μεσαία τάξη, που αυτή τη στιγμή διαλύεται, μη φοβάσαι από μένα, γιατί εγώ δεν θα σου βάλω περισσότερους φόρους, έρχεται να πει στον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, τον μισθωτό  “εγώ δεν θα σου μειώσω άλλο τη σύνταξη, αλλά θα στη συμπληρώσω  και σ’ αυτόν που παίρνει 580 ευρώ  “έχεις ελπίδες να πάρεις μεγαλύτερο μισθό απ’ την πολιτική μου;
- Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, κε Πρόεδρε! Είναι σημαντική η σημείωσή σας!
δ.       Με όλα αυτά, και με τις παραλείψεις και τον φτωχό λόγο της τότε συμπολίτευσης, η «Ουτοπία Τσίπρα» έγινε πιστευτή από μεγάλο μέρος εύπιστων πολιτών, με τα γνωστά αποτελέσματα.
3.            Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του δεν αντέχουν την αμφισβήτηση, ούτε καν την κριτική, δεν τους αρκεί τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν τις απόψεις τους, θέλουν να τις προπαγανδίζουν. 
Με πρόσχημα τη διαπλοκή (που, ως κυβέρνηση, έχουν όλα τα μέσα να την αποκαλύψουν (για παράδειγμα, να μας πουν συγκεκριμένα ποιοι πήραν παρανόμως δάνεια, από ποιους τα πήραν, με ποιανού μεσολάβηση, με ποιο αντάλλαγμα) και να την κατανικήσουν, αλλά δεν το πράττουν),επιδιώκει τη χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr) Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ