Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Παύση λειτουργίας όλων των Φατνωμάτων του ΧΥΤΑ Κατερίνης και επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τη λειτουργία του

   του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
   πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης
     Σύμφωνα με το με αρ. 542389/10974/ 26  Ιανουαρίου 2016 τo τμήμα περιβάλλοντος & υδροοικονομίας περιφερειακής ενότητας Πιερίας εισηγήθηκε από 13/1/2016 την  «Παύση λειτουργίας όλων των Φατνωμάτων του ΧΥΤΑ Κατερίνης βάσει του αρ.(15) της ΚΥΑ 29407/3508/02 και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων βάσει του αρ.(30) του Ν.1650/86 για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης στην ΠΕ Πιερίας».
    Αυτό προκύπτει από απάντηση του τμήματος σε επιστολή μας προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με την οποία ζητούσαμε:
Να ελεγχθεί  λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και συγκεκριμένα αν εφαρμόστηκαν οι υποδείξεις του προηγούμενου ελέγχου όσον αφορά τις επόμενες εργασίες στο πρώτο φάτνωμα, αν υπάρχει υπερφόρτωση στα νέα φατνώματα της επέκτασης και γενικά αν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η προστασία του περιβάλλοντος. Σημειώνουμε ότι η πρώτη επέκταση του ΧΥΤΑ περάτωσε την λειτουργία της ένα χρόνο πριν εξακολουθώντας να δέχεται απορρίμματα καθ υπέρβαση ένα χρόνο μετά και συνεχίζει.
      Να παρατηρήσουμε ότι ο επιτόπιος αυτεπάγγελτος έλεγχος της τμήματος Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Πιερίας έγινε στις 29/5/2015, η επιστολή μας προς τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στάλθηκε στις 25/9/2015
και διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 2/12/115 ( χωρίς να επισυναφθεί η επιστολή μου εκ παραδρομής!), και διαβίβασα ο ίδιος την επιστολή μου ηλεκτρονικά στις 11/1/2016 ενώ η διακοπή εισηγήθηκε μετά από επιτόπιο έλεγχο 6 μηνών στις 13/1/2016.
       Και τώρα βγαίνουν μπροστά τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων όσα έκρυβε κάτω από το χαλί η δημοτική αρχή του Χιονίδη και ο ΦΟ.Δ.Σ.Α., οι οποίοι είναι υπεύθυνοι γιατί δεν μπόρεσαν να βρουν νέο χώρο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ή να κάνουν νέα επέκταση, ένα θέμα το οποίο είχαμε θέσει δεκάδες φορές στο δημοτικό συμβούλιο στην προηγούμενη θητεία αλλά και δημοσίως.
      Έτσι ο Δήμος Κατερίνης από δήμος πρότυπο όσον αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ, κατάντησε να μην έχει νόμιμο χώρο για τα σκουπίδια, να έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμο 90.000,00 ευρώ για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και τώρα θα κληθούν οι δημότες με νέες επιβαρύνσεις για τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη αλλά και με τις νέες διοικητικές κυρώσεις του προαναφερθέντος εγγράφου.
       Ένα θέμα όμως που περιβάλλεται με σιωπή στο δημοτικό συμβούλιο και από όλες τις δημοτικές παρατάξεις πιθανόν γιατί οι υπερβάσεις στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και οι τυχόν παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων θα επισύρουν νέα πρόστιμα.
       Καλούμε και πάλι την δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιο να δώσει λόγο στους δημότες για κάθε πράξη ή παράλειψη όσον αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και τέλος καλούμε την κυβέρνηση να δει το θέμα της επιβολής των προστίμων, πρόστιμα για συνειδητές πράξεις ή παραλείψεις των δημοτικών αρχόντων που δυστυχώς πληρώνουν οι δημότες και όχι οι ίδιοι.
      Τέλος θα πρέπει και εμείς οι πολίτες να θέσουμε ψηλά στην ιεράρχηση το περιβάλλον και την προστασία του και να διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας, ζητώντας παράλληλα τον λόγο για κάθε πράξη ή παράλειψη των δημοτικών ή και κεντρικών αρχών.



----------------------------------------------------------------------------


Αναφορά προς Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω φόρμας επικοινωνίας του υπουργείο στο ιντερνετ. 
Ημερομηνία 25/9/2015

Παρακαλώ να ελέγξετε την λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και συγκεκριμένα αν εφαρμόστηκαν οι υποδείξεις του προηγούμενου ελέγχου όσον αφορά τις επόμενες εργασίες στο πρώτο φάτνωμα, αν υπάρχει υπερφόρτωση στα νέα φατνώματα της επέκτασης και γενικά αν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η προστασία του περιβάλλοντος. Σημειώνουμε ότι η πρώτη επέκταση του ΧΥΤΑ περάτωσε την λειτουργία της ένα χρόνο πριν εξακολουθώντας να δέχεται απορρίμματα καθ υπέρβαση ένα χρόνο μετά και συνεχίζει. Παρακάτω σας κοινοποιώ άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο.
Παρακαλώ να με ενημερώσετε για κάθε ενέργειά σας.

Εθνική συγκάλυψης για τα
  σκουπίδια της Κατερίνης;
                                     του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
                                     πρώην δημοτικού  συμβούλου Κατερίνης

Με το «δελτίο» οι ειδήσεις στο δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε και αφορά τη συνεδρίαση του  Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Και αυτό που δεν γράφηκε ξεκάθαρα αφορά την συζήτηση για την μεταφορά των σκουπιδιών ου Δήμου Κατερίνης αλλά και του Δήμου Πύδνας Κολινδρού στην Κοζάνη αφού ο ΧΥΤΑ Κατερίνης έχει ξεχειλίσει. Μια μεταφορά που θα κοστίζει 25 ευρώ ό τόνος ( τιμή για τα σκουπίδια της Τρίπολης) συν τα μεταφορικά που επιβαρύνονται και με διόδια.
Πέντε χρόνια τώρα ο Δήμος Κατερίνης και λιγότερο ο ΦΟΔΣΑ δεν μπόρεσαν να βρουν νέο χώρο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ή να κάνουν νέα επέκταση, ένα θέμα το οποίο είχαμε θέσει δεκάδες φορές στο δημοτικό συμβούλιο στην προηγούμενη θητεία αλλά και δημοσίως.
Έτσι ο Δήμος Κατερίνης από δήμος πρότυπο όσον αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ, κατάντησε να μην έχει νόμιμο χώρο για τα σκουπίδια, να έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμο 90.000,00 ευρώ για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και τώρα θα κληθούν οι δημότες με νέες επιβαρύνσεις για τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη.
Ένα θέμα όμως που περιβάλλεται με σιωπή στο δημοτικό συμβούλιο και από όλες τις δημοτικές παρατάξεις πιθανόν γιατί οι υπερβάσεις στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και οι τυχόν παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων θα επισύρουν νέα πρόστιμα.
Αποτέλεσμα όμως είναι να μην ενημερώνονται οι πολίτες, να εφησυχάζει η δημοτική αρχή, να μην επιλύεται το πρόβλημα, να επιβαρύνονται με την μεταφορά οι δημότες αλλά να ελλοχεύουν και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στην Παλαιά Χράνη που είναι ο ΧΥΤΑ Κατερίνης.
Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται αλλά καρτ, επειδή η νομιμότητα θα πρέπει να ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλούμε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ελέγξουν πρώτα από όλα αν εφαρμόστηκαν οι υποδείξεις του προηγούμενου ελέγχου όσον αφορά τις επόμενες εργασίες στο πρώτο φάτνωμα, αν υπάρχει υπερφόρτωση στα νέα φατνώματα της επέκτασης και γενικά αν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η προστασία του περιβάλλοντος.
Καλούμε την δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιο να δώσει λόγο στους δημότες για κάθε πράξη ή παράλειψη όσον αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και τέλος καλούμε την κυβέρνηση να δει το θέμα της επιβολής των προστίμων, πρόστιμα για συνειδητές πράξεις ή παραλείψεις των δημοτικών αρχόντων που δυστυχώς πληρώνουν οι δημότες και όχι οι ίδιοι.
Τέλος θα πρέπει και εμείς οι πολίτες να θέσουμε ψηλά στην ιεράρχηση το περιβάλλον και την προστασία του και να διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας, ζητώντας παράλληλα τον λόγο για κάθε πράξη ή παράλειψη των δημοτικών ή και κεντρικών αρχών.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
Πρώην δημοτικός  σύμβουλος Κατερίνης


---------------------------------------------------------------------------------------



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ &ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ



Κατερίνη,
Αριθ. Πρωτ.


26  Ιανουαρίου 2016
: 542389/10974



Ταχ. Δ/νση

Ταχ. Κώδικας
Πληροφορίες
Αρ. Τηλεφώνου
Αρ. Τηλεομοιοτ.
Ηλεκτρον. Δ/νση
: 28ης Οκτωβρίου 40
  Κατερίνη Πιερίας
: 601 00
: Αικατερίνη Δημάκη
: 2351351217
: 2351351161
: a.dimaki@pieria.pkm.gov.gr
ΠΡΟΣ:

Αντώνη Μάντζιο (με αποστολή στο e-mail mantzios.antonis@gmail.com)
ΚΟΙΝ:
1.







2.
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΟΜΗΣΗΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ανδριανουπόλεως 24, 551 33, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πιερίας

Θέμα:
Επιστολή του κ. Αντώνιου Μάντζιου με θέμα «Έλεγχος τήρησης περιβαλλοντικών όρων και υπέρβασης χρήσης του ΧΥΤΑ Κατερίνης»

Σχετ:
1.
Το με Α.Π. 14276/2-12-2015 έγγραφο του ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΟΜΗΣΗΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ( ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ) (Α.Π. 542389/10974 της Υπηρεσίας)


2.
Το με Α.Π. 542726/10989/22-12-2015 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΚΜ


3.
Το με Α.Π. εσ.04/12-1-2016 Υπηρεσιακό Σημείωμα με το οποίο διαβιβάστηκε στο Τμήμα μας η επιστολή του κ. Μάντζιου

Σε απάντηση της επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού πραγματοποίησε αυτεπάγγελτη περιβαλλοντική επιθεώρηση στις 29-5-2016 στο ΧΥΤΑ Κατερίνης. Μετά την εξέταση των σχετικών στοιχείων και βάσει της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η Υπηρεσία εισηγήθηκε στις 13-1-2016 την «Παύση λειτουργίας όλων των Φατνωμάτων του ΧΥΤΑ Κατερίνης βάσει του αρ.(15) της ΚΥΑ 29407/3508/02 και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων βάσει του αρ.(30) του Ν.1650/86 για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης στην ΠΕ Πιερίας».
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Συνημμένα


Εσωτ. Διανομή
1. Αρχείο Τμήματος Περιβάλλοντος  και   Υδροοικ/μίας
Ο  ΑΝ. ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΠΕ.ΧΩ.Σ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΛΗΣ