Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Τα μονοπάτια των κρασιών της Πιερίας για τρίτη χρονιά μας οδηγούν και μας φιλοξενούν στο Ελατοχώρι Πιερίας στις 19-20-21 Φεβρουαρίου 2016


 Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας: «Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε και τον οινοτουρισμό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους αμπελώνες της Πιερίας, επιτυγχάνοντας επέκταση της τουριστικής περιόδου»


Για τρίτη χρονιά το ειδυλλιακό Ελατοχώρι Πιερίας,  μας  περιμένει στις 19-20-21 Φεβρουαρίου 2016 για ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων συντροφιά με τα εξαιρετικά τοπικά κρασιά από τα μικρά οινοποιεία της Πιερίας.

Η Γιορτή Κρασιού -μετά τις δύο προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις που εξελίσσεται πλέον σε θεσμό- συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, την ομάδα νέων του Ελατοχωρίου (Y.P.P.) και σχεδόν το σύνολο των οινοπαραγωγών της Πιερίας, υπό την αιγίδα της Π.Ε.Πιερίας.

Για τον καλύτερο συντονισμό των συνδιοργανωτών και τη σωστή  προετοιμασία της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, από το Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Νικόλαος Παρλίτσης, ο ταμίας  του συλλόγου κ. Γεώργιος Γιάγκος και το μέλος, κα. Αναστασία Μποστανίτη, τα μέλη της  ομάδας νέων του Ελατοχωρίου (Y.P.P.), κα. Βανέσσα Μαρία Βέντσελ και  κα. Κυριακή Δαγκαλίδου, οι οινοποιοί της Πιερίας καθώς και παραγωγοί των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων παραγωγών που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Όπως, ανέφερε, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τα τελευταία χρόνια με συστηματική και συλλογική δουλειά από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, έχει υπάρξει  ιδιαίτερη ώθηση για τα κρασιά της Πιερίας (Π.Γ.Ε.) με αποτέλεσμα πολλές ετικέτες να έχουν τύχει υψηλής αναγνωρισιμότητας.

«Οι οίνοι της Πιερίας (Π.Γ.Ε.) μπορούν να ενταχτούν στο τουριστικό προϊόν και να αυξηθεί η τουριστική κίνηση εξαιτίας των τοπικών ποιοτικών κρασιών μας. Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε και τον οινοτουρισμό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους αμπελώνες της Πιερίας, επιτυγχάνοντας επέκταση της τουριστικής περιόδου» τόνισε η κ. Σοφία Μαυρίδου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, κ. Νικόλαος Παρλίτσης, επεσήμανε πως συνεχίζουμε έναν πετυχημένο πλέον θεσμό μέσα από μια συλλογική δράση που έχει σκοπό την ανάδειξη του Ελατοχωρίου και κατ΄επέκταση  την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Άλλωστε, ευχαρίστησε την κ. Μαυρίδου για την ένταξη της Γιορτής Κρασιού υπό την αιγίδα της Π.Ε.Πιερίας καθώς και τους τοπικούς οινοπαραγωγούς για τη συμμετοχή τους.

Η εκδήλωση αποτελεί μια μοναδική γιορτή κρασιού και γεύσης, προσφέροντας την ευκαιρία σε κάθε οινόφιλο να γνωρίσει την πολυπλοκότητα και την ποιότητα των κρασιών σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές γεύσεις της Πιερίας σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς. Σε πετρόκτιστο χώρο ,στο κέντρο του οικισμού, το οποίο παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς από τον κ. Νικόλαο Παρλίτσι, οι επισκέπτες θα  δοκιμάσουν νέες και παλαιές εσοδείες των οινοποιείων που συμμετέχουν: Γεώργιος Αδάμος, Αθανάσιος Γραμματόσης, Αφοί Κακουλίδη, Απόστολος Κούρτης, Νικόλαος Μάνος, Ξηρομερίτη Χριστίνα, Ιωάννης Παντούλης, Κωνσταντίνος Παπαγιανούλης, και Αφοί Χρυσοστόμου. Αξίζει, να τονιστεί, ότι οι Πιεριείς οινοπαραγωγοί ενημερώνουν και υπογραμμίζουν πως «απολαμβάνουμε το κρασί με παρέα, το καταναλώνουμε υπεύθυνα έχοντας όμως πάντα κατά νου πως δεν οδηγούμε έχοντας πιει!»

Τα κρασιά θα συνοδεύονται από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα των παραγωγών: Αλλαντοποιεία Τουλίκας, Φάρμα Φωτιάδη, Τυροκομικά Καραμήτρος, Καπνιστές Ελιές  Λάμπρος Μήτρου, Φούρνος Κατσαρός, "Εργαστήρι των Πιερίδων"  Κουτλουμπάση Γεωργία, Μέλι Πιερίας  Κώστας Στέφος, Φασόλια - Πατάτες Ελατοχωρίου  Χρήστος Δρούγκας. Από την εκδήλωση δε θα μπορούσε να απουσιάζει  το παραγόμενο στο Ελατοχώρι Τσάι Ολύμπου, από το  Νίκο Παπανικολάου και  "Ολύμπου Νέκταρ" από την  Αναστασία Μποστανίτη.

Τα καταλύματα στα οποία θα πραγματοποιηθεί οινογνωσία είναι: Alseides Boutique Hotel, Atrion Hotel, Semeli Resort, Vaela Pallas. Επίσης, στη γιορτή συμβάλουν και τα καταλύματα, Αλθαία, Αρχονταρίκι, Μούσες, Μύθος, Νικέλλη, Πήγασος, Το Πατρικό. Να σημειωθεί ότι η οινογνωσία θα πραγματοποιηθεί και στις ταβέρνες του παλιού χωριού, Ανώι, Παλιό Σχολειό, Τζιβαέρι.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, δήλωσε ότι το κλίμα της Πιερίας, το ανάγλυφο και ο τύπος του εδάφους της είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια των οινοστάφυλων, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή των εξαιρετικών κρασιών της, Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης, τα οποία αποτελούν το απαραίτητο συνοδευτικό της μεσογειακής διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και οικογενειακή γιορτή.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 από τις 13:00 μ.μ. μέχρι τις 16:00 μ,μ.  θα πραγματοποιηθεί οινογνωσία στις ταβέρνες που συμμετέχουν. Από τις 17:00 μ.μ. μέχρι τις  19:00 μ.μ. στον πετρόχτιστο χώρο στην πλατεία του Παλαιού Ελατοχωρίου θα πραγματοποιηθεί οινογνωσία για επαγγελματίες. Από τις 21:00 μ.μ. η οινογνωσία θα συνεχιστεί στα διάφορα καταλύματα του Ελατοχωρίου υπό τη συνοδεία μουσικής.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 στην πλατεία του Παλαιού Ελατοχωρίου οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους οινοπαραγωγούς, να δοκιμάσουν τα κρασιά τους με ειδικά ποτήρια που μπορούν να προμηθευτούν με μια συμβολική τιμή και να αγοράσουν  τα κρασιά της επιλογής τους από τα ειδικά σημεία πώλησης. Η εκδήλωση που θα πλαισιώνεται από μουσική θα ξεκινήσει στις 12:00 μ.μ και θα διαρκέσει έως τις 16:00 μ.μ..Για την καλύτερη προβολή της διοργάνωσης έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι οίνου και δημοσιογράφοι ταξιδιωτικού ρεπορτάζ.

Όσοι παραγωγοί τοπικών προϊόντων θέλουν να συμμετάσχουν στην 3η Γιορτή Κρασιού στο Ελατοχώρι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Κυριακή Δαγκαλίδου στο τηλέφωνο:6948083945.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, η ομάδα νέων του Ελατοχωρίου (Y.P.P.) και οι οινοπαραγωγοί της Πιερίας με χαρά σας προσκαλούν στην 3η Γιορτή Κρασιού!!! Η  είσοδος είναι ελεύθερη.