Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

  Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Διονυσίου του εν Ολύμπω, κτίτορος της ομώνυμης Ιεράς Μονής. 




Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου το απόγευμα η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής υποδέχθηκε την τιμία Κάρα του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας, φίλου και συνασκητού του Αγίου Διονυσίου. 



Ακολούθησε η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από το άβατο της Ιεράς Μονής προς το Καθολικό. Σημειωτέον ότι κατά την τοπική παράδοση την εικόνα αγιογράφησε ο ίδιος ο Άγιος Διονύσιος. 


Ακολούθησε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και τον θ. λόγο. 



Συμπροσευχήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο οικείος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος. 



Ο Εσπερινός, η Λιτή και η Αρτοκλασία τελέστηκαν κατά τη μοναστηριακή τάξη. 



Έψαλλαν και διακόνησαν Αγιορείτες Πατέρες, έλαβαν μέρος πολλοί κληρικοί από διάφορες περιοχές και την ίδια την Πιερία, οι Ηγούμενοι της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους Αρχιμ. Νικόδημος και της Ιεράς Μονής Αγίου Νικάνορος Αρχιμ. Σεραφείμ. 




Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, εκπρόσωπος του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ο Διοκητής της 24ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Λιτοχώρου και πλήθος πιστών, που από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες κατέκλησαν τους χώρους της Ιεράς Μονής. 



Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Διονύσιος τιμάται ως Προστάτης και Έφορος όλης της Πιερίας, πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, φέρουν το όνομά του, ενώ τον λαοφιλή Άγιο οι πιστοί επικαλούνται στις προσευχές τους.