Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Μία ομιλία για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) του 2010 αλλά πάντα επίκαιρη που αφορά όλους μας


Dacian Cioloș

Μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
αρμοδίου σε θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Ποια είναι η γεωργία που θέλουμε στην Ευρώπη του αύριο; Πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο


Ομιλία στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Βρυξέλλες, 12 Απριλίου 2010


Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Paolo, Κύριε εισηγητή, αγαπητέ George,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αισθάνομαι ευτυχής που είμαι μαζί σας σήμερα για να συνεχίσουμε τον διάλογο τον οποίο ξεκινήσαμε κατά την ακρόαση.
Έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες!
Έχω την ανάμνηση ενός εποικοδομητικού και παραγωγικού διαλόγου. Έχω την ανάμνηση ενός κοινού πάθους για τη γεωργία και την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή σας.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Paolo de Castro για την σημερινή πρόσκλησή του. Ευχαριστώ επίσης τον George Lyon για τις εργασίες που ολοκλήρωσε πρόσφατα.
Όπως γνωρίζετε, πρέπει να γράψουμε μια νέα σελίδα της ιστορίας της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την περίοδο μετά το 2013 και θα την γράψουμε μαζί.
Η σελίδα αυτή θα ενταχθεί πλήρως στο πλαίσιο της στρατηγικής της Επιτροπής «ΕΕ 2020». Θα σας εξηγήσω σε λίγα λεπτά με ποιον τρόπο η γεωργία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην έξυπνη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη. Θα σας εξηγήσω επίσης με ποιον τρόπο η προτεινόμενη αυτή προσέγγιση στη στρατηγική «ΕΕ 2020» μπορεί να εναρμονίσει περισσότερο την ΚΓΠ με τους στόχους μας για την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία του 2020.
Η βασική προτεραιότητα της θητείας μου είναι να γραφτεί η νέα αυτή σελίδα για την Ευρώπη.
Για τον λόγο αυτό είμαι τώρα μαζί σας.
Αλλά πριν προχωρήσουμε, θα ήθελα να σας μιλήσω για κάποιον που είναι πολύ σημαντικός για μένα. Θα ήθελα να σας μιλήσω για τον παππού μου.
Ο παππούς μου ήταν αγρότης. Μένει στο Pericei, ένα χωριό στη δυτική Ρουμανία. Ο άνδρας αυτός με συνόδευσε στα παιδικά και νεανικά μου χρόνια με τη σοφία του αγρότη. Ξέρει να δουλεύει τη γη και μου έμαθε κι εμένα να τη δουλεύω, μου έμαθε επίσης πολλά για τη γεωργία και για τη ζωή.
Ο παππούς μου έλεγε μερικές φορές μια παλιά παροιμία:  cateodata, nu vezi padurea de copaci (το δένδρο κρύβει συχνά το δάσος) (you can't see the forrest for the trees).
Όταν μιλάμε για την ΚΓΠ σήμερα, σκέφτομαι και πάλι τη φράση αυτή. Βλέπω ότι ορισμένοι έχουν αρχίσει να κόβουν δένδρα. Λίγο πιο πέρα, άλλοι φυτεύουν δένδρα. Ο καθένας ενεργεί κατά βούληση.
Οι συζητήσεις για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής άρχισαν με τον τρόπο αυτό. Αυτό είναι θετικό! Είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι η ΚΓΠ παρουσιάζει ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον.
Να όμως που ορισμένοι ασχολούνται ήδη με πολύ τεχνικές λεπτομέρειες: τον κορμό, τις ρίζες, τα φύλλα του δένδρου. Ήμουν πάντα κοντά στη γεωργία και καταλαβαίνω το πάθος αυτό για τις λεπτομέρειες.
Αλλά, όπως μου έλεγε ο παππούς μου, «το δένδρο κρύβει συχνά το δάσος». Πριν από το κλάδεμα, την εκχέρσωση, την αναφύτευση, χρειάζεται σκέψη. Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θέλουμε να είναι το δάσος μας αργότερα.
Πρέπει να έχουμε συνολική άποψη των πραγμάτων.
Σε τι χρησιμεύει και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το όμορφο δάσος που είναι η Κοινή Γεωργική Πολιτική;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέλω να σας θέσω. Αυτό το ερώτημα θέλω να θέσω σε όλους μας, πολίτες, φορολογούμενους, καταναλωτές, γεωργούς, επιστήμονες, βιομήχανους, εμπόρους. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να διαθέσουμε χρόνο για να σκεφτούμε.
Είμαστε όλοι μαζί υπεύθυνοι.
Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της παροχής τροφίμων στους πολίτες. Η συνθήκη της Λισαβόνας που εγκρίθηκε πρόσφατα, της αναθέτει το έργο αυτό μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Η ιστορία της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής άρχισε τον Ιούνιο του 1958. Το πρώτο βήμα για την Κοινή Γεωργική Πολιτική έγινε στη Stresa, στην Ιταλία.
Η Ευρώπη είχε ακόμη πολλά όπλα αλλά όχι αρκετά γεωργικά μηχανήματα. Η Ευρώπη ονειρευόταν επισιτιστική αυτάρκεια. Έπρεπε να εξαλειφθεί μια για πάντα ο φόβος του δελτίου στα τρόφιμα.
Ευτυχώς, η περίοδος αυτή αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο, η πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας παραμένει πάντα σημαντική. Τα γεγονότα που γνώρισε ο κόσμος τα δύο τελευταία έτη μας το υπενθυμίζουν.
Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όσα έχουν επιτευχθεί. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε τη δύναμη και τη σοφία να προχωρήσουμε στην Ένωση των 27 η οποία με τη σειρά της είναι παράγοντας του παγκοσμιοποιημένου κόσμου.
Κυρίες, κύριοι,
Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες. Οι αποφάσεις μας θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ατόμων στην Ευρώπη και πέρα από αυτή.
Οι αποφάσεις μας αφορούν το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Όπως γνωρίζετε καλά, οι πολίτες έχουν συχνά αμφιβολίες για το οικοδόμημα αυτό. Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό. Πρέπει, ταυτόχρονα, να εργαστούμε για την οικοδόμηση και την εξασφάλιση της συνεκτικότητας και της προβολής της Ευρώπης.
Ορισμένες φορές, οι πολίτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους, τα ερωτήματά τους, τι θεμιτές προσδοκίες τους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία προετοιμασίας των αποφάσεων.
Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, πρέπει να γνωρίζουν ότι συμμετέχουν και ότι η γνώμη τους λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη των αποφάσεων. Όπως γνωρίζετε επίσης, η δέσμευσή μου και η φιλοδοξία μου για την ευρωπαϊκή Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι αδιαμφισβήτητες. Η ΚΓΠ είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και ενοποίησης. Η ΚΓΠ είναι σήμερα μια από τις πιο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές.
Βεβαίως, υπάρχουν κριτικές. Υπάρχουν ατέλειες. Υπάρχουν προσδοκίες για μεταρρυθμίσεις. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Οι προσδοκίες αυτές πρέπει να συνεκτιμηθούν όχι για την αποδυνάμωση ή τη διάλυση της ΚΓΠ, αλλά προκειμένου να εξακολουθήσει να είναι αποτελεσματικό εργαλείο για τους γεωργούς της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να καταστεί εργαλείο για το μέλλον, όχι για το παρελθόν.
(Κυρίες και κύριοι),

Είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ για το 2013.
Είμαι υπέρ μίας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που βρίσκεται πλησιέστερα στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών, πλησιέστερα στις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ευρώπης.
Πρώτον, η  στρατηγική «ΕΕ 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει συνεκτική και συλλογική απάντηση.
Πρόκειται για στρατηγική που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας ανταγωνιστικότητας.
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική συμβάλλει στη στρατηγική αυτή. Η ΚΓΠ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Προωθεί τη ζωτικότητα της υπαίθρου.
Ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει ακόμη για πολύ.
Η γεωργία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη. Μπορεί να συμβάλλει στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή γεωργία έχει πολλά να προσφέρει. Δεν πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα τώρα.
-     Η ΚΓΠ είναι αναγκαία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ορθολογική και αποτελεσματική χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων χωρίς να σκεφτούμε τη γεωργία και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται.
-     Η ΚΓΠ είναι αναγκαία για την απασχόληση.
Επιτρέπει στις αγροτικές περιοχές να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους. Οι θέσεις εργασίας στον γεωργικό τομέα αποτελούν συχνά τη βάση της οικονομικής γεωργικής δραστηριότητας. Σε πολλές αγροτικές περιοχές, χωρίς γεωργία και τομέα γεωργικών ειδών διατροφής δεν θα υπήρχε απλά καμία δραστηριότητα, καμία θέση απασχόλησης.
-     Η ΚΓΠ είναι αναγκαία για την πράσινη ανάπτυξη.
Καλά ισορροπημένη, με βάση την καινοτομία και την έρευνα, η ΚΓΠ προσφέρει τις κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις της πράσινης ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η γεωργική δραστηριότητα αποτελεί η ίδια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
-     Η ΚΓΠ είναι αναγκαία για έξυπνη ανάπτυξη.
Στο μέλλον, οι γεωργικές τεχνικές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει να παράγουμε περισσότερο, με λιγότερα. Θα πρέπει να προβλεφθεί η διαχείριση της εξάντλησης των φυσικών πόρων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι φυσικές καταστροφές. Θα πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα δέσμευσης του άνθρακα. Θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα πρέπει επίσης να προσφέρονται στους καταναλωτές προϊόντα όλο και πιο ασφαλή, υγιή και ποικιλόμορφα. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσαρμοστούν οι τεχνικές παραγωγής. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι ικανότητες έρευνας και ανάπτυξης.
Η ευρωπαϊκή γεωργία είναι σημαντικός τομέας της οικονομίας μας. Η ΚΓΠ είναι μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές. Μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο πρόγραμμα δράσης της ΕΕ, όπως προτάθηκε από την Επιτροπή στην ανακοίνωση για την Ευρώπη του 2020.
Για να μεγιστοποιήσει τη συμβολή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Κοινή Γεωργική Πολιτική χρειάζεται περαιτέρω μεταρρύθμιση.

Από τη δημιουργία της, η ΚΓΠ μεταρρυθμίστηκε πολλές φορές. Προσαρμόστηκε για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Η σημερινή ΚΓΠ προκύπτει από τη μεταρρύθμιση του 2003, σε συνέχεια του προγράμματος δράσης 2000. Δηλαδή, δέκα χρόνια πριν.
Δεύτερον, είναι αναγκαίες νέες σημαντικές προσαρμογές.
Η Ευρώπη, σήμερα, αποτελείται από 27 κράτη μέλη. Κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικές περιφέρειες, πολιτισμό και γεωργία.
Πρόκειται για πλούτο που οι ευρωπαίοι επιθυμούν να διατηρήσουν. Πρέπει να αξιοποιηθεί η πολυμορφία αυτή.
Πρέπει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της γεωργίας και των προσδοκιών των καταναλωτών, να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της γεωργικής παραγωγής και των τοπικών, περιφερειακών ή παγκόσμιων αγορών.
Είναι προφανές ότι αντιμετωπίζουμε μια ΝΕΑ ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για «ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο» στη γεωργία. Δεν έχουμε ομοιογενή γεωργία αλλά πολύμορφη γεωργία. Δεν έχουμε ΈΝΑ είδος γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ΠΟΛΛΑ είδη γεωργίας.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πολυμορφία αυτή και τον ΠΛΟΥΤΟ που αντιπροσωπεύει. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διατήρησή της και τη συμβολή της για όλη την κοινωνία.
Δεν πρέπει να δημιουργηθεί σύγχυση. Η διατήρηση της πολυμορφίας αυτής ΔΕΝ σημαίνει την επανεργοποίηση των εθνικών πολιτικών κατά της κοινοτικής πολιτικής.
Όταν δεν έχουμε την ικανότητα και την τύχη να δούμε το ΣΥΝΟΛΟ, είναι πιο δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να διαχειριστούμε τα ΜΕΡΗ.
Τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. Μόνο η κοινοτική πολιτική θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την πολυμορφία της γεωργίας μας, την πολυμορφία αυτή στην οποία εσείς όπως και εγώ είμαστε πολύ προσηλωμένοι.
Τρίτον, είναι αναγκαίες προσαρμογές διότι πρέπει να προετοιμάσουμε το μέλλον.
Πρέπει η γεωργία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κοινωνίας, όπως η ασφάλεια τροφίμων, η προστασία του εδάφους και των φυσικών πόρων, η οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και η κλιματική αλλαγή.
Κατά τον τρόπο αυτό, οι πολίτες και οι φορολογούμενοι θα κατανοήσουν καλύτερα ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι δική τους πολιτική. Είναι μια πολιτική που ασκείται γι’ αυτούς.
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική δεν προορίζεται αποκλειστικά για τους γεωργούς. Το σύνολο της κοινωνίας επωφελείται από την ΚΓΠ μέσω της διατροφής, της διαχείρισης των εδαφών, του περιβάλλοντος.
Οι Ευρωπαίοι τα γνωρίζουν όλα αυτά;
Η απάντηση είναι όχι, ή σε κάθε περίπτωση, όχι επαρκώς.
Όσον αφορά την Κοινή Γεωργική Πολιτική παρατηρείται έλλειμμα επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Πριν από μερικές εβδομάδες, μια σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι πάνω από το 90% των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η γεωργία είναι σημαντική για το μέλλον. Πάνω από 90% των Ευρωπαίων επιθυμούν η γεωργία να τους παρέχει ασφαλή, υγιή και καλής ποιότητας τρόφιμα, να προστατεύει τα τοπία και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι όλοι σύμφωνοι!
Ωστόσο, η σφυγμομέτρηση έδειξε επίσης ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η ΚΓΠ.
Τα στοιχεία αυτά μιλούν από μόνα τους, καλύτερα από οποιαδήποτε ομιλία!
Σταδιακά, η Κοινή Γεωργική Πολιτική έγινε εν μέρει ένα θέμα αποκλειστικά για ειδήμονες. Πρέπει να αντιστραφεί η τάση αυτή. Πρέπει ο διάλογος να είναι ανοικτός σε όλους, πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε για την ΚΓΠ.
Πριν καταρτίσουμε τα σχέδια μεταρρύθμισης, πιστεύω ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς με την κοινωνία.
Πριν από τη διατύπωση των απαντήσεων για το μέλλον της ΚΓΠ, πρέπει να θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις και να τις συζητήσουμε.
Πρέπει να συμμετέχουν οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα, τον χώρο, τον χρόνο για να εκφράσουν τις απόψεις τους ώστε στη συνέχεια - στις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες - να είμαστε σε θέση να συνεκτιμήσουμε τη γνώμη τους με συνεκτικό τρόπο.
(Κυρίες και κύριοι,)
Θα ήθελα να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος σχετικά με τη θέση της γεωργίας στην ευρωπαϊκή κοινωνία, σήμερα και στο μέλλον, και σχετικά με τις επιδιώξεις της  ΚΓΠ.
Πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος αυτός, πριν από τη συζήτηση για τα αναγκαία μέσα, πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τα προγράμματα, το ένα ή το άλλο μέτρο.
Εάν δεν διαθέσουμε τον χρόνο αυτό για συζήτηση και προβληματισμό, κινδυνεύουμε να συζητήσουμε τα μέσα μιας πολιτικής την οποία δεν θα έχουμε καθορίσει ή την οποία θα πιστεύουμε ότι έχουμε καθορίσει μεταξύ ειδημόνων. Θα είμαστε όμως σε θέση να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας;
Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να συζητήσουμε σε ευρεία κλίμακα και ελεύθερα για τα ακόλουθα ερωτήματα:
-       Γιατί χρειαζόμαστε τη γεωργία στην Ευρώπη;
-       Γιατί χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή Κοινή Γεωργική Πολιτική;
Κατά τη συζήτηση αυτή θα συλλέξουμε τις θέσεις και τις παρατηρήσεις όλων των συντελεστών της κοινωνίας, τις ιδέες όλων αυτών που θέλουν να συμμετάσχουν μεμονωμένα, μέσω ενώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ομάδων προβληματισμού ή ακόμη και συγκροτημένων οργανισμών.
Περιμένω τις αντιδράσεις, τις σκέψεις των γεωργών, των επαγγελματικών ενώσεων, καθώς επίσης και των ενώσεων προστασίας του περιβάλλοντος, καταναλωτών, καλής μεταχείρισης των ζώων, τις αντιδράσεις όλων αυτών που εργάζονται για την ασφάλεια των τροφίμων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αγροτική ανάπτυξη για όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη γεωργία.
Ο διάλογος που θα αναπτύξουμε πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ανοικτός.
Κυρίες και κύριοι,
Οι ερωτήσεις που θέλουμε να θέσουμε για το μέλλον της γεωργίας και της κοινωνίας είναι πολλές. Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να αναλυθούν. Πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή θα διαμορφωθεί γύρω από τέσσερεις στρατηγικές ερωτήσεις:
-       1-  Ποιος είναι ο λόγος για μία ευρωπαϊκή κοινή γεωργική πολιτική;
-       2-  Με ποιους στόχους επιφορτίζει η κοινωνία τη γεωργία σε όλη την πολυμορφία της;
-       3-  Προς τι η μεταρρύθμιση της σημερινής ΚΓΠ και πώς θα την κάνουμε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας;
-       4-  Ποια θα είναι τα εργαλεία της αυριανής ΚΓΠ;

Από κάθε μια από αυτές τις ερωτήσεις προκύπτουν άλλες ερωτήσεις:
Ποια είναι τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις δεδομένου ότι οι αγορές είναι όλο και πιο ασταθείς και οι προσδοκίες όλο και περισσότερες;
-     Με ποιον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας; Κατά τις επόμενες δεκαετίες θα αντιμετωπίσουμε την επιτάχυνση και την τροποποίηση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της δημογραφικής αύξησης, λόγω των αλλαγών της διατροφής στις αναδυόμενες χώρες και των κινδύνων που θα προκύψουν από την κλιματική αλλαγή.
-     Με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν ασφαλή και καλής ποιότητας τρόφιμα σε προσιτές τιμές; Με ποιον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα και την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών προϊόντων και να ανταποκριθούμε ταυτόχρονα στις προσδοκίες του τομέα γεωργικών ειδών διατροφής, των περιφερειακών και τοπικών αγορών;
-     Με ποιον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την πράσινη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών; Οι περιοχές αυτές μπορούν να διαδραματίσουν οικονομικό ρόλο, ρόλο ως προς τις θέσεις απασχόλησης και το περιβάλλον. Πρέπει να ελευθερώσουμε το δυναμικό αυτό, να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για όλες αυτές τις περιοχές – προαστιακές, με μεγάλο παραγωγικό δυναμικό, μειονεκτικές, ευαίσθητες ή ορεινές. Χωρίς εύρωστο γεωργικό τομέα στις περιοχές αυτές, ο κίνδυνος αποδιάρθρωσης του οικονομικού και κοινωνικού ιστού είναι τεράστιος. Με ποιον τρόπο μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην αγροτική οικονομία; Με ποιον τρόπο η ΚΓΠ μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη του 2020;
-     Ποια κληρονομιά θέλουμε να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές όσον αφορά το περιβάλλον – την ποιότητα του εδάφους, των υδάτων, του αέρα; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γεωργοί – λιγότερο του 5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού – αξιοποιούν 80% των εκτάσεων. Με ποιον τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τους φυσικούς πόρους, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή; Με ποιον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη;
-     Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα θεωρητικό πρόβλημα. Η κοινωνία περιμένει λύσεις από τον γεωργικό τομέα. Η γεωργία έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με μείωση 20% μεταξύ 1990 και 2007 ενώ στους άλλους τομείς η μείωση αυτή ήταν 8%. Μπορεί όμως να συμβάλλει περισσότερο. Πρέπει να τη βοηθήσουμε. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της έρευνας και της γεωργίας.
-     Ποιο είναι το μέλλον για την Ευρώπη στις διεθνείς αγορές; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά μας; Με ποιον τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα ανταγωνιστικά και επιθετικά πλεονεκτήματά μας; Με ποιον τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε τις ποιοτικές απαιτήσεις μας στην κοινοτική αγορά που είναι όλο και πιο ανοικτή στις εισαγωγές από τρίτες χώρες και δεδομένης της έλλειψης διεθνών συμφωνιών στα θέματα αυτά; Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα παράδειγμα: την καλή μεταχείριση των ζώων.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες προκλήσεις για την αυριανή Ευρώπη. Είναι πολλές. Η ευρωπαϊκή γεωργία μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Θα πρέπει όμως να τις συζητήσουμε.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις προκλήσεις αυτές για να καθορίσουμε τους στόχους και τα εργαλεία της κοινής, ισορροπημένης και βιώσιμης γεωργικής πολιτικής. Θα είναι ο χάρτης πορείας μας. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
-     Με ποιον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε απλούστερα εργαλεία ώστε οι φορολογούμενοι να καταλαβαίνουν τη σχέση μεταξύ γεωργικής στήριξης, εφοδιασμού των αγορών και αμοιβή για τα δημόσια αγαθά που παρέχουν οι γεωργοί;
-     Ποια εργαλεία εξασφαλίζουν ελάχιστη σταθερότητα των γεωργικών εισοδημάτων; Ποιες άμεσες ενισχύσεις για τους γεωργούς; Με ποια ανταλλάγματα; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της ισότιμης κατανομής των ενισχύσεων αυτών – μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ γεωργών, μεταξύ διαφόρων τύπων γεωργίας, μεταξύ ομοιογενών οικονομικά περιοχών;
-     Με ποιον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη αστάθεια των αγορών; Με ποιον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι μία οικονομική κρίση δεν καταστρέφει έναν ολόκληρο τομέα; Τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε ισορροπημένες σχέσεις μεταξύ των οικονομικών παραγόντων στους τομείς των γεωργικών ειδών διατροφής; Με ποιον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές καταβάλλουν λογική τιμή – και ότι οι γεωργοί έχουν επίσης λογικό εισόδημα;
-     Με ποιον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποικιλομορφία της γεωργίας μας στο μέλλον στην Ευρώπη; Με ποιον τρόπο μπορούμε να λάβουμε καλύτερα υπόψη μας τα ειδικά προβλήματα των γεωργών μικρής κλίμακας και τις ευκαιρίες των τοπικών αγορών;
-       Ποια μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να γίνει ανταγωνιστικότερη η ευρωπαϊκή γεωργία; Ποιες είναι οι περιοχές ή οι τομείς που χρειάζονται εκσυγχρονισμό ή αναδιάρθρωση; Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος στήριξης της αναδιάρθρωσης ή του εκσυγχρονισμού αυτού;
-     Με ποιον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε τον δεσμό μεταξύ της γεωργικής οικονομίας και της οικονομίας και της διαχείρισης των εδαφών; Με ποια εργαλεία;
-     Ποιες είναι οι κατάλληλες απαντήσεις στα προβλήματα που αφορούν τον δεύτερο πυλώνα της ΚΓΠ; Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τους τομείς της γεωργίας και των γεωργικών ειδών διατροφής σε τοπικό επίπεδο; Με ποιον τρόπο η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ώθησης της αγροτικής οικονομίας; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με βιώσιμο τρόπο τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους των αγροτικών περιοχών; Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την ερημοποίηση ορισμένων αγροτικών περιοχών;
Υπάρχουν ακόμη και άλλες ερωτήσεις:
-       Ποια κίνητρα ή ίσως ποιες υποχρεώσεις πρέπει να προβλεφθούν σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας; Πρέπει να έχουμε κοινοτικούς στόχους που θα εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της επικουρικότητας;
-       Ποια είναι η απάντησή μας στην κλιματική αλλαγή;
-       Και τέλος, τι είδους γεωργία θα αφήσουμε στα παιδιά μας;

Ναι, το γνωρίζω ότι έθεσα πολλές ερωτήσεις. Ωστόσο, έχετε μερικούς μήνες για να απαντήσετε. Δεν περιμένω τις απαντήσεις σας σήμερα!
Πρέπει να διαθέσουμε χρόνο ώστε να ακούσουμε τις προσδοκίες και τις ιδέες όλων των συντελεστών της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Η δημόσια συζήτηση την οποία θα ήθελα να αρχίσουμε μαζί εδώ σήμερα θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2010.
Η περίοδος αυτή θα πρέπει να επιτρέψει να αποσαφηνιστούν οι προσδοκίες της Ευρώπης όσον αφορά τη γεωργία της. Θα προσπαθήσω να είμαι παρών, να συμβάλω στην πρόοδο της συζήτησης αυτής στα κράτη μέλη, στα δίκτυα και στην κοινωνία των πολιτών.
Από τη δημόσια συζήτηση θα προκύψουν νέες ιδέες. Οι ιδέες αυτές θα τροφοδοτήσουν τις απαιτούμενες εργασίες της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το μέλλον της ΚΓΠ μετά το 2013.
-     Ένας δικτυακός τόπος http://ec.europa.eu/agriculture/cap-debate είναι ήδη διαθέσιμος για τη συγκέντρωση των απόψεων όλων όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η σύνθεση των αποτελεσμάτων από ανεξάρτητο οργανισμό.
-     Στα μέσα Ιουλίου, σκοπεύω να οργανώσω διάσκεψη σύνθεσης των αποτελεσμάτων του δημοσίου διαλόγου. Θα συζητήσουμε τις βασικές ιδέες που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή. Σας προσκαλώ ήδη από τώρα.
Είμαι βέβαιος ότι θα αντλήσουμε σημαντικές και καινοτόμες ιδέες.
- Οι ιδέες αυτές θα μπορέσουν να διαμορφώσουν τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακοίνωσή της σχετικά με την ΚΓΠ μετά το 2013. Η ανακοίνωση αυτή, που προβλέπεται για το τέλος του 2010, θα προτείνει διάφορες επιλογές για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και την Κοινή Γεωργική Πολιτική της.
Εξαρτάται επίσης από σας – τους εκλεγμένους εκπρόσωπους των ευρωπαίων πολιτών – να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό και να το προωθήσετε στην κοινωνία. Βασίζομαι πολύ στη στήριξή σας.
Θα απευθυνθώ επίσης, προσεχώς, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική  Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ.
Όλοι μαζί, εστιάζοντας την προσοχή μας, θα επιτύχουμε κοινό όραμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτής πολιτικής. Όχι μόνο κοινό όραμα των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά επίσης όραμα για το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών και όλους τους ευρωπαίους πολίτες.
Έχουμε κοινή υποχρέωση επίτευξης αποτελεσμάτων. Πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και την προβολή της ΚΓΠ στην κοινωνία.
Τότε μόνο, θα βρεθούμε όλοι στο ίδιο δάσος, στο δάσος το οποίο επιθυμούσαμε και διαμορφώσαμε.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.