Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΑγροNέα: Αγρότης, FEAST, xylella... - Δημήτρης Μιχαηλίδης

Διαχρονικό Πολίτης-αγρότης
Με τον φόβο δεν αποφεύγεις τον θάνατο. Αποφεύγεις την ζωή. N. Mahfuz, Αιγύπτιος
Ασχέτως πόσο σημαντικοί, θεσμικοί ή/& επιστημονικά επαρκείς/ανεπαρκείς παρεμβάλλονται,
ανάμεσα στην έρευνα και την εφαρμογή, τελικός χρήστης και πελάτης και πληρώνων είναι ο έλληνας πολίτης, και στα ΑΓΡΟΕΤΑΚ ο αγρότης-πολίτης, και θα ήταν σωστό να μην του αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε το επιδιώκουν, είτε το θεωρούν κλειστό club "σοφών" ή επιστημόνων. Με αυτήν την έννοια η πολιτεία καθόρισε ότι πρέπει κάποιοι αγρότες (καλοί, σοφοί, επιστημονικά επαρκείς, ή ανεπαρκείς, που καταλαβαίνουν ή όχι), να συμμετέχουν και να δώσουν με την συμμετοχή τους (αν θέλετε να τους υφαρπάξουν κάποιοι επιτήδειοι την συγκατάθεση) πολιτική και φοροδοτική δικαιολογία για το ερευνητικό έργο. Αν είναι δυνατόν, ας μην αφαιρέσουμε/αμφισβητήσουμε αυτήν την ελάχιστη δημοκρατική νομιμότητα που προέβλεψε η πολιτεία από τους αγρότες/πολίτες.

Μικροχρηματοδότηση
Το FEAST Thessaloniki επανέρχεται την Τρίτη, 15 Δεκ 2015 στον χώρο του WE, όπου 5 ενδιαφέροντα πρότζεκτ θα διεκδικήσουν την υποστήριξή σου: 1 Soferina, 2 Robotics for all, 3 Handpeak, 4 Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης &5 Growδιά. Το FEAST είναι πλατφόρμα εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης δημιουργικών projects. Με το αντίτιμο των 10€ θα μάθεις ιδέες που αξίζουν τη χρηματοδότησή σου και θα ψηφίσεις το project που θεωρείς καλύτερο, ώστε να κερδίσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη συγκεκριμένη βραδιά!

Xylella …
Η Ευρώπη κηρύσσει τον πόλεμο στο Xylella fastidiosa, με 7.000.000€ σε έρευνες για την αντιμετώπιση του βακτηρίου, που έχει καταστρέψει πάνω από 1.000.000 ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία. Το Xylella fastidiosa περιγράφεται ως ένα από τα «πιο επικίνδυνα φυτικά παθογόνα παγκοσμίως». Το βακτήριο «εισήχθη» στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Εκτός από τα ελαιόδεντρα προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη. Στην Ευρώπη το βακτήριο πρωτοεμφανίστηκε το 2013, όταν ανιχνεύθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία. Η ΕΕ, στα 28 κράτη μέλη παράγει το 73% της παγκόσμιας ποσότητας ελαιολάδου και καταναλώνεται το 66%. Το Χylella fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει την Ιταλία ότι επιδείνωσε την κατάσταση λόγω της απροθυμίας να ξεριζώσει αιωνόβια αλλά άρρωστα δέντρα. Ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα. Econews, 16/11/2015.

Πολύ ακριβή …
Πολύ ακριβή παραμένει η ελληνική αγορά για τους καταναλωτές, παρά την υποχώρηση των μισθών την τελευταία 3ετία, όπως αποδεικνύει έρευνα σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία & Αγγλία με βάση τις τιμές που ισχύουν σε 18 βασικά επώνυμα είδη. Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη σε: γάλα, αυγά & δημητριακά. Το γάλα στην Ελλάδα είναι κατά 81% ακριβότερο από τη φθηνότερη χώρα μεταξύ των 5, τα αυγά έχουν διπλάσια τιμή απ' αυτή που έχουν στην Ισπανία και τα δημητριακά είναι ακριβότερα κατά 66% σε σχέση με την Αγγλία. Καθημερινή. http://kontastousagrotes.blogspot.gr/, 20/11/2015.

Αγρο-κλοπές
Συνελήφθη στην Λάρισα (20-11-2015) ένας 47χρονος, για το αδίκημα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και αναζητούνται για να συλληφθούν, δύο ακόμη συνεργοί του, ένας 37χρονος Αλβανός και έναν αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. Οι τρεις δράστες, από 2-11-2015 έως 20-11-2015, χρησιμοποιώντας κλεμμένο φορτηγό,
διέπραξαν επτά κλοπές, αφαιρώντας συνολικά 561 σακιά με λίπασμα βάρους 22
τόνων και 359 σακιά με σιτηρά βάρους 17 τόνων και διάφορα εργαλεία.
paidis.com. 21/11/2015

Γάλα, γίδες κλπ
Το μέσο πραγματικό κόστος παραγωγής αγελαδινού γάλακτος είναι στην
Ελλάδα 0,38€, όταν η τιμή πώλησης αγελαδινού γάλακτος από τον
παραγωγό στην ΕΕ είναι 0,28€. Η αγελαδοτροφία δεν μπορεί να
έχει ουσιαστικό μέλλον. Αλλά η γιδοτροφία ΕΧΕΙ λαμπρό …