Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση Δημοτικής Παράταξης "Βόρεια Πιερία Δημοκρατία και Ανάπτυξη"

Βόρεια Πιερία Δημοκρατία και Ανάπτυξη
Δημοτικό Συμβούλιο στις 3/12/2015 
Συντήρηση οχημάτων, απολογισμός εμποροπανήγυρης και πρόταση  αγοράς δημοτικού κτιρίου από τον… Δήμο.


Στη συνεδρίαση του Δ.Σ στις 3/12/2015 πολύ σημαντικό θέμα ήταν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού με στόχο να καλυφθούν οι  ανάγκες συντήρησης των οχημάτων του δήμου. Είναι γνωστό ότι τα οχήματα του δήμου μας είναι παλιά και η λειτουργία τους προβληματική. Ωστόσο, είναι κατά τη γνώμη μας υπερβολική η αύξηση κατά 25% κάποιων κωδικών για τις επισκευές έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2015 (136.000 αρχική πρόβλεψη για τους συγκεκριμένους κωδικούς - 33.000 η πρόταση αύξησης), τη στιγμή μάλιστα που ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει περικοπές δαπανών σε όλες τις λειτουργίες του δήμου. Γι’ αυτό και δεν ψηφίσαμε την σχετική πρόταση. Προτείναμε τη δημιουργία επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου για να υποβοηθήσει τη διοίκηση στο έργο του ελέγχου των δαπανών συντήρησης και πρόβλεψη για πρόσληψη τεχνιτών στο δήμο με τις συμβάσεις του επόμενου έτους, ώστε να περιοριστεί το κόστος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το θέμα του απαρχαιωμένου στόλου οχημάτων θα πρέπει να απασχολήσει τη διοίκηση του δήμου και το δημοτικό συμβούλιο, με στόχο να εξευρεθεί λύση για την ανανέωση του. 

          Για το Πολύκεντρο  Αιγινίου στον συνοικισμό παλιού σιδηροδρομικού σταθμού το θέμα είναι λίγο-πολύ γνωστό:  το οίκημα χτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων σε χώρο που ήταν χαρακτηρισμένος ως πλατεία. Παραχωρήθηκε με δωρεά  από το χουντικό Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγινίου στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων(ΣΕΜ) το 1969. Μετά τη δικτατορία ο δήμος προσπάθησε να ανακαλέσει δικαστικά τη δωρεά αλλά έχασε  τις δίκες, επειδή στις προσφυγές δεν ανέφερε ότι ο δωρηθείς χώρος είναι πλατεία, η οποία σύμφωνα με το νόμο δε μεταβιβάζεται. Έχουμε πληρώσει τα δύο τελευταία χρόνια στο ΣΕΜ ποσό περίπου 15000€ βάσει δικαστικής απόφασης.  Δεν έχει γίνει τα πολλά τελευταία χρόνια από τον Δήμο καμία από τις δύο αυτονόητες ενέργειες: Ούτε πολιτικά παρενέβη για να υποχρεωθεί ο ΣΕΜ από το εποπτεύον Υπουργείο να επιστρέψει με δωρεά  το κτίριο ,ούτε  νομική προσφυγή κατά του συμβολαίου έγινε, αφού και με το πολεοδομικό  σχέδιο του 1995 ο χώρος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου και συνεπώς δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.  Αντίθετα η δημοτική αρχή πρότεινε και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διαπραγματευτεί με το ΣΕΜ την …αγορά του, με μόνη διαφοροποίηση τη δική μας. Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας και καλούμε τον Δήμο να δραστηριοποιηθεί προς την ορθή κατεύθυνση.
              
           Τέλος σε ότι αφορά τον απολογισμό του πανηγυριού  εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την πορεία των εσόδων και για το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έξοδα λόγω της μη εκχώρησης της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες. Προτείναμε για το μέλλον : ασφαλτόστρωση του χώρου Λούνα Παρκ ,σύνδεση της αποχέτευσης με το δίκτυο, έλεγχο της ηχορύπανσης, χωροθέτηση τον δραστηριοτήτων που παράγουν ηχορύπανση σε χώρο μακριά από τις ταβέρνες,  αστυνόμευση από την Αστυνομία και όχι από ιδιωτική security, έλεγχο για να μη καταλαμβάνονται δρόμοι από εκθέτες, επαρκή μέτρα πυροπροστασίας και πολιτιστικές εκδηλώσεις πιο φθηνές και συμβατές με τον χαρακτήρα του πανηγυριού. 

          Έγιναν επίσης αποδοχές των χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων στον πρώην δήμο Μεθώνης. Τα έργα βαδίζουν προς την ολοκλήρωση τους. Ωστόσο, παραμένει ακόμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Η σύνδεση των δικτύων αυτών στο βιολογικό σταθμό Κορινού, όπως προβλέπουν οι μελέτες, ενώ είχε γίνει αποδεκτή από τον πρώην δήμο Κορινού, τώρα συναντά τις αδικαιολόγητες αντιρρήσεις του δήμου Κατερίνης. Επειδή είναι παραλογισμός  έργα που στοίχισαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν λόγω των πεισμάτων κάποιων τοπικών αρχόντων, καλούμε το δήμο μας να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα των νέων δικτύων.    Σχετικά  με την κατασκευή του αντλιοστασίου της Νέας Αγαθούπολης, που κατασκευάστηκε σε λάθος σημείο, το οποίο ωστόσο υπέδειξε ο μελετητής του έργου,   επισημαίνουμε ότι είναι απαράδεκτο να επιβαρυνθεί ο δήμος με το κόστος της ανακατασκευής του, αφού το σφάλμα είναι πρώτα του μελετητή και των υπηρεσιών που ενέκριναν τη μελέτη και μετά του κατασκευαστή. 

7-12-15
Για την παράταξη
                                                                                                                              Γιώργος Γκαϊντατζής