Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Με τη σύνταξη ζουν τα μισά νοικοκυριά της χώρας

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (52%), είχαν μόνο τη σύνταξη ως κύριο εισόδημα το 2014. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά αυξημένο από το 37%, που είχε καταγραφεί το 2012,
δύο χρόνια νωρίτερα. Το στοιχείο αυτό προέκυψε, από την ετήσια έρευνα εισοδήματος, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, από την οποία διαπιστώθηκε ότι θα υπάρξει φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους συνταξιούχων, αλλά και νοικοκυριών, εάν «σπάσει» η σύνταξη σε δύο μέρη (εθνική και αναλογική).
 Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των επαγγελματοβιοτεχνών, κ. Γιώργος Καββαθάς, κατά την έναρξη των εργασιών της 47ης Γενικής Συνέλευσης, χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα  στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας», τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα.
Τα στοιχεία της έρευνας, δείχνουν ότι από το 2010 και μετά έχει πραγματοποιηθεί περιστολή της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 15% του ΑΕΠ. Η συγκεκριμένη διαδικασία συνεχίζεται και μετά το τρίτο μνημόνιο, γεγονός που εκτιμάται ότι δημιουργεί δυσοίωνη προοπτική για το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και για το σύστημα κοινωνικής προστασίας εν γένει.  
Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η εθνική σύνταξη, θα καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, άρα η κυβέρνηση θα υποκύψει στις πιέσεις των θεσμών για χορήγησή της, με εισοδηματικά κριτήρια. Για την αναλογική σύνταξη, θα ισχύσει ένα ποσοστό αναπλήρωσης αρκετά χαμηλότερο από το σημερινό. Άρα, η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι η συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία είναι και η βασικότερη κοινωνική δαπάνη, θα έχει ως συνέπεια τη ριζική αναδιάταξη, όχι μόνο του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και του γενικότερου συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα αποτελείται στο εξής, «από τα νέα παιδιά, τους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν υπό συνθήκες πλήρους ευελιξίας και με μισθούς που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ μικτά», υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ. Αντίθετα, το σκέλος της αναλογικής παροχής, θα υπάγεται στην αρχή της «ατομικής επένδυσης» και θα απευθύνεται σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Σε αυτό το δεύτερο τμήμα του νέου συστήματος αναμένεται να δραστηριοποιηθούν όμιλοι και συμπράξεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, καταλήγει η Συνομοσπονδία.

http://www.dikaiologitika.gr