Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ψέματα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον έναν από τους πιο γρήγορους τρόπους για να ενημερωθεί ο κόσμος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όσα κυκλοφορούν
σε αυτά ισχύουν.
Μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, το Twitter, το Facebook και το Instagram «πλημμύρισαν» από αναρτήσεις. Αποδείχθηκε όμως ότι πολλές από αυτές δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Υπήρξαν σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η πληροφορία ότι το μεσημέρι του Σαββάτου ότι έπεφταν πυροβολισμοί σε περιοχή του Παρισιού όπου γινόταν καταδίωξη εμπλεκομένων στο μακελειό.
Κάτι που τελικά δεν ίσχυε, καθώς απ λά επρόκειτο για πυροτεχνήματα σε γάμο. Παρόλα αυτά, ο κόσμος είχε τρομάξει ξανά, με αποτέλεσμα η γαλλική αστυνομία να στραφεί στο Twitter και να ζητήσει από τους χρήστες να μην διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν πανικό.
Υπήρχαν βέβαια και πιο ανώδυνα ψεύδη που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Το NBC παρουσίασε κάποια από αυτά.
1. Η φωτογραφία με το σύνθημα «Δεν φοβάμαι» είναι από τον Ιανουάριο.
Δεν επρόκειτο για συγκέντρωση μετά από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά για εκείνη που είχε γίνει μετά από την επίθεση στο Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο.
psema16
2. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου Καναδού, το ψέμα δεν ήταν εντελώς ανώδυνο.
Μία selfie που είχε βγάλει στο σπίτι του, κρατώντας ένα iPad κυκλοφόρησε σε όλο το διαδίκτυο, όταν κάποιος την «πείραξε» με το photoshop, προσθέτοντάς του ένα γιλέκο με εκρηκτικά και ένα Κοράνι, ενώ τον παρουσίασε ως έναν από τους τρομοκράτες πίσω από τις επιθέσεις.
psema_16
3. Σκοτάδι στον πύργο του Άιφελ

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ