Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Συμμετοχή του Δήμου Δέλτα σε ημερίδα για τη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας

Σε ημερίδα μεταξύ ευρωβουλευτών, δημάρχων, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία των δύο χωρών, η
οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος.
          Η ημερίδα είχε τίτλο "Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας: Ώρα για δράση", πραγματοποιήθηκε με αφορμή το νέο πρόγραμμα διασύνδεσης 11 περιοχών Ελλάδας - Βουλγαρίας και συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Andrey Novakov και Μαρία Σπυράκη. Ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με το θέμα που ήταν ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διασυνοριακή συνεργασία αλλλά και οι ευκαιρίες που έχουν πια οι τοπικές αρχές μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας, στη νέα προγραμματική περίοδο. Επίσης, απαντήθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν τις μέχρι τώρα δυσκολίες, σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας.


          "Έχουμε πει από την αρχή της θητείας μας ότι στρέφουμε το βλέμμα προς την Ευρώπη και τα εργαλεία που αυτή μας παρέχει και ως προς τη χρηματοδότηση αλλά και ως προς την τεχνογνωσία. Το συγκεκριμένο είναι ένα πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει άμεσα καθώς αφορά τον έλεγχο στη διαχείριση υδάτων, οδοποιΐα και μεταφορές, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά" δήλωσε σχετικά ο Μ. Φωτόπουλος.
          Το συγκεκριμένο διασυνοριακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία εγκρίθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει δε να συμβάλει στη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας, με την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους πέρα από τις τοπικές αγορές. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό ύψους 129 εκατ. ευρώ, με συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 110 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

          
Το πρόγραμμα, που καλύπτει 11 ελληνικές και βουλγαρικές περιοχές, θα βελτιώσει επίσης τη διασυνοριακή συνεργασία με στόχο την καλύτερη προστασία του τοπικού πληθυσμού από τον κίνδυνο πλημμυρών. Θα αναπτύξει και θα προωθήσει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της διασυνοριακής περιοχής. Επιπλέον, οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG θα βελτιώσουν τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα. Αυτό συνεπάγεται μείωση του χρόνου μετακίνησης και βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Τέλος, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επέκταση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη διασυνοριακή περιοχή, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η απασχόληση στις κοινωνικές επιχειρήσεις και να αυξηθεί η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στις ευάλωτες κοινότητες. 
          Ορισμένα αναμενόμενα αποτελέσματα: 

  • Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος
  • Καλύτερη πρόσβαση σε βασικές αγορές και ευρύτερη πελατειακή βάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Αυξημένη ανθεκτικότητα στις διασυνοριακές φυσικές καταστροφές (πλημμύρες)
  • Αύξηση της τουριστικής κίνησης
  • Μείωση του χρόνου μετακίνησης και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.