Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΕ σε πλήρες αδιέξοδο για την προσφυγική κρίση- Στον «αέρα το σχέδιο της Κομισιόν

Οι υπουργοί της ΕΕ απέτυχαν τη Δευτέρα (14 Σεπτεμβρίου) να βρουν λύση στο αδιέξοδο σχετικά με τον καταμερισμό της ευθύνης για τη στέγαση εκατοντάδων
χιλιάδων ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη φέτος, αφήνοντας το σχήμα της τελικής συμφωνίας «στον αέρα».
Η σκληρή αντιπολίτευση από έναν πυρήνα πρώην κομμουνιστικών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης μπλόκαρε τις προσπάθειες από τη Γερμανία και τη Γαλλία να περάσει η πρόταση της Κομισιόν και να μετεγκατασταθούν 120.000 άτομα στη βάση υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.
Μετά από έξι ώρες έντονων διαλόγων, οι υπουργοί ανέβαλαν την απόφαση, λέγοντας ότι ελπίζουν σε μια συμφωνία στην επόμενη συνάντηση στις 8 Οκτωβρίου.
Μετά από την τελική νομική έγκριση του προγενέστερου σχεδίου να μετεγκατασταθούν 40.000 άτομα από Ελλάδα και Ιταλία σε εθελούσια βάση, Ουγγαρία και Σλοβακία ηγήθηκαν της αντίστασης να δεχτούν ένα σύστημα ποσοστώσεων για μεγαλύτερο αριθμό (120.000). Υποστηρίζουν ότι τα συστήματα αυτά θα προσελκύσουν περισσότερους μετανάστες και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μαζικά κινήματα που θα απειλήσουν το σύστημα ανοικτών συνόρων της Ευρώπης.
Με τα θεμέλια του Σένγκεν να «τρίζουν», η Αυστρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους αφού πρώτα προηγήθηκε η Γερμανία την Κυριακή. Η Πολωνία είπε ότι εξετάζει να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες, ενώ η Ολλανδία δήλωσε ότι θα έχει «περισσότερες περιπολίες» στα σύνορά της.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να επιβάλουν προσωρινούς ελέγχους για λόγους ασφαλείας στο πλαίσιο της συνθήκης του Σένγκεν, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι  το ιδανικό μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα θα μπορούσε να καταρρεύσει.
«Δεν βρήκαμε τη συμφωνία που θέλαμε», είπε σε δημοσιογράφους ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η πλειονότητα των κρατών μελών είναι έτοιμα να κάνουν το βήμα. Αλλά όχι όλα», συμπλήρωσε.
Πάνω από 430.000 άτομα έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο φέτος για να μεταβούν στην ΕΕ, με τους 2.748 να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία άσκησε έντονη κριτική στην έλλειψη συμφωνίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί «για άλλη μια φορά απέτυχαν παταγωδώς να δείξουν συλλογική ηγεσία και να ανταποκριθούν στην παγκόσμια κρίση προσφύγων».





EurActiv
*φωτογραφία [Freedom House/Flickr]