Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Αύριο ξημερώματα η ματωμένη ή «Κόκκινη» υπερπανσέληνος, ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο

Μάρτυρες ενός εντυπωσιακού και σπάνιου φυσικού φαινομένου θα γίνουν όσοι «νικήσουν» τη νύστα και παρατηρήσουν το νυχτερινό ουρανό, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 28
Σεπτεμβρίου.
Ο λόγος για την «Ολική Έκλειψη Υπερπανσελήνου». Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν ταυτόχρονα: Η «υπερπανσέληνος», στην διάρκεια της οποίας η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη, και η Ολική Έκλειψη Σελήνης.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, το διπλό αυτό φαινόμενο παρατηρήθηκε μόλις πέντε φορές, με τελευταία το 1982. Μετά τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα εμφανιστεί ξανά το 2033.

Τι είναι η υπερπανσέληνος

Επειδή η τροχιά της Σελήνης γύρω από την Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική, η απόσταση που μας χωρίζει από τον φυσικό μας δορυφόρο δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται μεταξύ μιας μέγιστης και μιας ελάχιστης τιμής. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στην μέγιστη απόστασή της από την Γη (απόγειο) απέχει από τον πλανήτη μας περίπου 405.500 km. Στην πλησιέστερη απόστασή της από την Γη (περίγειο) απέχει περίπου 363.700 km. Το γεγονός αυτό κάνει την Πανσέληνο να φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη στο περίγειο από ό,τι στο απόγειο, για αυτό και ονομάζεται «Υπερπανσέληνος».

Τι είναι Ολική Έκλειψη Σελήνης – «Κόκκινο Φεγγάρι»

Στην διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης, καθώς η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ της Σελήνης και του Ήλιου, ρίχνει τη σκιά της στην όψη της Σελήνης, καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερο τμήμα της. Όταν η σκιά της Γης καλύψει την Σελήνη εντελώς, τότε ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν (υγρασία, θερμοκρασία, περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε σκόνη κλπ), η σκιά της Σελήνης αποκτά κοκκινωπή απόχρωση. Αυτό οφείλεται σε έναν φυσικό μηχανισμό παραπλήσιο με αυτόν που χρωματίζει και τα δειλινά «κόκκινα».
Το ορατό φως του Ήλιου αποτελείται από διαφορετικά μήκη κύματος, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά χρώματα. Καθώς όμως το ηλιακό φως διέρχεται μέσα από την γήινη ατμόσφαιρα, τα μήκη κύματος που αντιστοιχούν στο μπλε τμήμα του ορατού φάσματος, «φιλτράρονται», διότι τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας σκεδάζουν (δηλαδή διασκορπίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις) το φως με αυτά τα μήκη κύματος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
Αντιθέτως, τα μήκη κύματος που αντιστοιχούν στο πορτοκαλί και στο κόκκινο τμήμα του ορατού φάσματος επηρεάζονται πολύ λιγότερο, γι’ αυτό και διασχίζουν την γήινη ατμόσφαιρα χωρίς να απορροφούνται ή να σκεδάζονται στον βαθμό που παρατηρείται στο μπλε τμήμα του ορατού φάσματος. Στην συνέχεια η γήινη ατμόσφαιρα «εκτρέπει» (διαθλά) αυτό το πορτοκαλί-κόκκινο φως προς την Σελήνη, το οποίο εντέλει ανακλάται από την επιφάνειά της, «χρωματίζοντάς» την με ένα απόκοσμο κοκκινωπό φως.

Πως μπορείτε να δείτε την «Υπερπανσέληνο»

Η «ματωμένη Υπερπανσέληνος», θα γίνει ορατή σε Ελλάδα και Κύπρο, λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου.
Η μερική φάση της έκλειψης ξεκινά στις 04:07 της Δευτέρας 28/9, όταν η Σελήνη θα εισέρχεται βαθμιαία στην σκιά του πλανήτη μας.
Η ολική φάση της έκλειψης, κατά την οποία ολόκληρη η Σελήνη θα έχει εισέλθει στη σκιά της Γης, υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 5:11, το μέγιστο της έκλειψης θα παρατηρηθεί στις 5:47, ενώ το τέλος της ολικής φάσης στις 6:23.
Καιρού επιτρέποντος και με την προϋπόθεση ότι η παρατήρηση του φαινομένου από την περιοχή σας δεν παρεμποδίζεται από φυσικά υψώματα ή ψηλά κτήρια, θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε το διπλό φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Υπερπανσελήνου, προτού η Σελήνη χαθεί κάτω από τον δυτικό ορίζοντα.

Η «ματωμένη Υπερπανσέληνος» και το… τέλος του κόσμου

Η «ματωμένη Υπερπανσέληνος» της 28ης Σεπτεμβρίου έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά τεσσάρων «ματωμένων φεγγαριών» κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών.
Η αποκαλούμενη από τους αστρολόγους «Τετράδα», είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, που έχει συνδεθεί από διάφορες περιθωριακές θρησκευτικές ομάδες με θρύλους και προφητείες για το «τέλος του κόσμου».
Λάδι στη φωτιά της «συνωμοσιολογίας» ρίχνει και το γεγονός ότι οι τέσσερις εκλείψεις συμπίπτουν με τις ημερομηνίες εβραϊκών γιορτών.
Σύμφωνα με τους «προφήτες του Τέλους», η «Τετράδα» που ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου του 2015, είναι η ένατη που συμπίπτει με εβραϊκές γιορτές από την εποχή του Ιησού και φέρει όλα τα σημάδια που τους κάνει να πιστεύουν (για μια ακόμα φορά) ότι ο Αρμαγεδδών έφτασε.
Χρηστικές πληροφορίες