Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, ανακοινώνει ότι το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στην Κατερίνη, οι φετινές εκδηλώσεις για την ημέρα εθνικής μνήμης της
γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Εφέτος συμπληρώθηκαν 93 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.
   Στις 10:00 π.μ και στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, τελέσθηκε  επιμνημόσυνη δέηση ιερουργούντος  του Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβα Λεοντιάδη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.


Στην συνέχεια εκφωνήθηκε ομιλία σχετική με την ημέρα από την συγγραφέα κ. Γεωργία Κακαλοπούλου εκ μέρους των Μικρασιατών
Συλλόγων της Πιερίας.

  Στις 10:30 π.μ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Π.Ε Πιερίας, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Π.Ε Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Επίσης στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι Προσφυγικών συλλόγων, κομμάτων, τοπικών συλλόγων και φορέων.


  Στις 11:00π.μ.  η ώρα ακολούθησε εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο)
Σύντομους Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, η βουλευτής κ. Μπέτυ Σκούφα καθώς και ο πρόεδρος των Μικρασιατών Πιερίας κ. Αναστάσιος Μπογιατζής, εκπροσωπώντας όλους Μικρασιατικούς Συλλόγους. Στον ολιγόλεπτο αλλά, μεστό λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων, πως το αίτημα της αναγνώρισης της ιστορικής πραγματικότητας παραμένει ως σήμερα.

Ακολούθησαν Παραδοσιακά Μικρασιατικά τραγούδια από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» καθώς και ολιγόλεπτη μουσικοθεατρική παράσταση.
Στην κατάμεστη και συγκινησιακά φορτισμένη αίθουσα της Αστικής Σχολής, σε μια μοναδική σύμπραξη των χορωδιών Μικρασιατών Ν. Εφέσου «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» και Μικρασιατών Πιερίας, υπό τη σκηνοθετική και μουσική διεύθυνση της κ. Μαρίκας Φωτοπούλου, δόθηκε μουσικοθεατρική παράσταση, με επίκεντρο  τον μονόλογο «Θυμάται μια μικρασιάτισσα μάνα».

 Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 19:30μ.μ με την παρουσίαση χορευτικών τμημάτων στην Πλατεία Ελευθερίας.


Στην Μουσικοχορευτική εκδήλωση παρακολουθήσαμε χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα χορευτικά τμήματα Προσφυγικών Συλλόγων:
Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «ΠΙΕΡΕΣ»
Την διεύθυνση της παραδοσιακής ορχήστρας είχε ο κ. Νίκος Πατρής, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας κ. Δώρα Σπυριδοπούλου.
 Παράλληλα στον χώρο της πλατείας Ελευθερίας, υπήρχε Έκθεση Φωτογραφίας αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μικρασιατών Πιερίας  και Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»


Συνδιοργανωτές των φετινών εκδηλώσεων ήταν: η Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας  ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Ν .Εφέσου «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»,  ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας  «ΠΙΕΡΕΣ» και ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραλίας,
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας με βαθειά συγκίνηση θα ήθελε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τους Συνδιοργανωτές και όλους όσους συμμετείχαν και εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων.

Από το Διοικητικό  Συμβούλιο
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βαλεντίνα Χατζηκωνσταντίνου