Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 4η Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας Ελλάδας και Διασποράς στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 4η Συνδιάσκεψη Σαρακατσάνικης Νεολαίας Ελλάδας και Διασποράς στις 11,12 και 13 Σεπτεμβρίου 2015 στο Διεθνές
Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο Πιερίας.


Η συνδιάσκεψη συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και το σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας μέσω της επιτροπής Νεολαίας του συλλόγου και την επιτροπή  Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου και τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.


   Η εναρκτήρια τελετή της τριήμερης συνδιάσκεψης έλαβε χώρα την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 21:30 στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος  με την τιμητική παρουσία  του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη, του γενικού διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Ε. Πάνο, του προέδρου του Διεθνούς ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Πασχάλη Διονύσιο, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιου Μουτσιάνα, του προέδρου του συλλόγου Σαρακατσαναίων ν. Πιερίας  « Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» κ. Γρ. Λέφα, του αντιδημάρχου και αναπληρωτή δημάρχου δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Ν. Λάππα,του Υποδιοικητή της 24ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Λιτοχώρου (Συνταγματάρχη πεζικού ΠΖ) κ. Ι.Χατζησαββίδη, του πρώην δημάρχου Κατερίνης κ. Θ. Καμπερίδη,  εκπροσώπων αρχών και φορέων, εκπροσώπων συλλόγων Σαρακατσαναίων από την Ελλάδα και τη διασπορά, εκπροσώπων νέων σαρακατσάνικης νεολαίας της Ελλάδας, εκπροσώπων του συνδέσμου Θρακών Κατερίνης, της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, του συλλόγου Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και πλήθους κόσμου που έσπευσε να παρακολουθήσει την εκδήλωση παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.


  Στο πρώτο μέρος της τελετής έναρξης παρουσιάστηκε από τη φιλόλογο Αργυρώ Κουβά- Λέφα  ένα αφιέρωμα στη ζωή των Σαρακατσάνων με μουσική και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ στο δεύτερο μέρος  παρουσιάστηκε επί σκηνής η μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Μάνα: νάμα ζωής..» υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του χοροδιδασκάλου του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας  κ. Γ. Τσακνάκη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Iδρύματος Μ. Αλεξάνδρου  κ. Μαυρίδη Ευθύμιου, στην οποία συμμετείχαν  πολλά μέλη  του συλλόγου Σαρακατσαναίων ως ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές,  καθώς και οι χορευτές  του συλλόγου Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ»,του συνδέσμου Θρακών Κατερίνης, της Ένωσης Ποντίων Πιερίας  και  του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, προσφέροντας ένα φανταστικό θέαμα με το υπέροχο πάντρεμα τραγουδιών, χορών , φορεσιών και παραδόσεων. 


 Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη Σαρακατσάνα μάνα  και  σε κάθε μάνα που με ανιδιοτέλεια προσφέρεται και αφοσιώνεται στα παιδιά της  καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Συγκινητικές αφηγήσεις, δρώμενα, υπέροχη κίνηση , όμορφες ερμηνείες και κρυστάλλινες φωνές  μάγεψαν το κοινό που καταχειροκρότησε  τους συντελεστές. Ακολούθησε παράθεση εδεσμάτων, χορός και τραγούδι για όλο τον κόσμο.  


Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου  το πρωί διεξήχθησαν οι κύριες εργασίες της συνδιάσκεψης. Την επίσημη έναρξη των εργασιών έκανε ως κύριος ομιλητής ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θρησκευτικό συναίσθημα των νέων.


Επίσης παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Διεθνούς ιδρύματος Μεγ. Αλεξάνδρου κ. Πασχάλης Διονύσιος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιος Μουτσιάνας, ο προέδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων ν. Πιερίας ο «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» κ. Γρηγόριος Λέφας, ο επιστημονικός συνεργάτης και εκπρόσωπος της Περιφερειακής ενότητας Πιερίας κ. Δ. Ρουκάς, ο πρώην δημάρχος Κατερίνης κ. Θ. Καμπερίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Γ. Φαρμάκης, η εκπρόσωπος του δημάρχου Κατερίνης και προέδρου του δημοτικού ωδείου Κατερίνης κ. Π. Μακρίδου-Παρτσαλίδου, η δημοτική σύμβουλος του δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Ευ. Μόχλα-Φαρμάκη, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης κ. Αστ.Φαρμάκης και ο διοικητής νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γ. Σουφλιάς, καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων Σαρακατσαναίων απ’ όλη την Ελλάδα και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του ν. Πιερίας. Ακολούθησαν εισηγήσεις με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία που αφορούσε την θρησκευτικότητα των νέων, τον κοινωνικό ρόλο των συλλόγων, την εξωστρέφεια, την βιωματική ενασχόληση των νέων με την παράδοση και την οργάνωση και λειτουργία των επιτροπών νεολαίας των συλλόγων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με παρεμβάσεις – ερωτήσεις- ελεύθερο βήμα για τους νέους  και ανάγνωση συμπερασμάτων της συνδιάσκεψης.


   Το βράδυ της ίδιας μέρας στο παραδοσιακό οικισμό του Συλλόγου στο Δίον Πιερίας πραγματοποιήθηκε μεγάλο σαρακατσάνικο γλέντι με την συμμετοχή νέων Σαρακατσάνων τραγουδιστών και μουσικών. Την τελευταία μέρα της συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προέδρων των συλλόγων Σαρακατσαναίων στρογγυλής τραπέζης με θέμα μεταξύ άλλων την οργάνωση και λειτουργία των επιτροπών νεολαίας. Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας κατέθεσε τις προτάσεις του σχετικά με το θέμα και ως οικοδεσπότης της συνδιάσκεψης αποχαιρέτησε τους συνέδρους και τους προέδρους των συλλόγων με ένα όμορφο αναμνηστικό δώρο, μια σαρακατσάνικη κόπτσα.


   Ο πρόεδρος και το Δ.Σ του συλλόγου εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες: στον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ Γεώργιο για την παρουσία του, στον πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, κ. Πασχάλη Διονύσιο, ο οποίος από την  πρώτη  στιγμή  στάθηκε δίπλα μας, τη νομική σύμβουλο του Ιδρύματος κ. Παπαδιαμαντή Ιωάννα για τον άρτιο συντονισμό ,  τον πρόεδρο της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνα Γεώργιο, διότι μας ανέθεσε την διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης και ελπίζουμε να φανήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του, την Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Μαυρίδου Σοφία για την στήριξη που μας παρείχε, τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων ανά την Ελλάδα, τους πολιτιστικούς συλλόγους του νομού Πιερίας, τους εισηγητές κ.κ. Βούλγαρη Μαρία, τον  Στρατιωτικό Ιατρό Σκάγια Λάζαρο, Κουτούλα Περικλή, ΠεΪδου Περιστέρα, Καρτσαμπά Καλλιόπη, Τριάντη Γεώργιο, Κυργιάνη Βασιλική, Κυριάκου Δημήτριο, Χασιώτη Σταυρούλα, Στάθη Θεοδώρα, και Κατσιούλα Αθανάσιο, την φιλόλογο κ. Αργυρώ Κουβά-Λέφα για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση, τον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου μας κ. Τσακνάκη Γεώργιο για την πολύ όμορφη μουσικοχορευτική  θεατρική παράσταση που μας παρουσίασε , τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου κ. Μαυρίδη Ευθύμιο, τον σύνδεσμο Θρακών Πιερίας, την Ενωση Ποντίων Πιερίας, τον Συλλογο Μικρασιατών Πιερίας, τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας ΄΄ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ΄΄ για την ωραιότατη συμμετοχή τους.


Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της τριήμερης εκδήλωσης (μουσικούς, τραγουδιστές , χορευτές), στους χορηγούς μας και στους πάμπολλους εθελοντές που με προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.
 Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στην Επιτροπή Νεολαίας του συλλόγου μας και ειδικά στην επικεφαλής κ. Γεωργαντά Αικατερίνη που δούλεψε με μεράκι και ζήλο για την αρτιότατη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης, καθώς και τα μέλη κ.κ Κατσιούλα Κων/νο, Κουτρουλό Κων/νο, Κατσιούλα Αθανάσιο, Τσακνάκη Αγαθή – Ηρώ, Θεοδώρου Αικατερίνη, Κουτρουλό Χρήστο, Κουτρουλού Γεωργία, Καραμήτρου Ιφιγένεια καθώς και στην επιτροπή νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ και την επικεφαλής της κ. Καρατάσιου Ειρήνη καθώς και τις κ. Κυργιάνη Βασιλική και Ζαχείλα Αικατερίνη για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια τους.  Τέλος, να ευχαριστήσουμε όλες  και όλους όσους μας στήριξαν και προσέφεραν την βοήθειά τους, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να στεφθεί το εγχείρημά μας με απόλυτη επιτυχία.
                                                                  







Εκ του Δ.Σ