Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ανοίγει ξανά το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

 Ανάβουν ξανά τα φουγάρα στην Ορεστιάδα

Με δύο εργοστάσια σε λειτουργία σχεδιάζει να φέρει εις πέρας την επικείµενη «καµπάνια» της καλλιεργητικής περιόδου του 2015 η Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης AE, αφού εκτός από τη µονάδα στο Πλατύ, αποφασίστηκε να ξανανάψουν φέτος τα φουγάρα και στην Ορεστιάδα.
Το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της µονάδας της ΕΒΖ ΑΕ στην ακριτική πόλη, µετά από ένα έτος «παροπλισµού» της, δόθηκε στη συνεδρίαση του ∆.Σ. της ζαχαροβιοµηχανίας τη ∆ευτέρα 29 Ιουνίου, στο οποίο εξετάστηκαν, ακόµη, ζέοντα ζητήµατα που σχετίζονται µε τις επιπτώσεις στην εταιρεία από την τρέχουσα κατάσταση «ασφυξίας» στην οικονοµία της χώρας, αλλά και το νέο business plan, που αναµένεται να παραδοθεί τέλος Ιουλίου.

Γιατί η ζυγαριά έγειρε στο «ναι»
Για την επανέναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της Ορεστιάδας, όπως πληροφορείται η Agrenda, η ζυγαριά, στην κρίση της διοίκησης, έγειρε προς το «ναι», από τη στιγµή, κατά την οποία η τεχνικο-οικονοµική ανάλυση, που έγινε από τις υπηρεσίες της βιοµηχανίας, κατέδειξε πως το κόστος δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά, σε σχέση µε την εναλλακτική της µεταφοράς των τεύτλων στο Πλατύ Ηµαθίας.
«Η δαπάνη είναι ίσα βάρκα ίσα πανιά. Οπότε αποφασίστηκε αντί τα χρήµατα να δοθούν σε µεταφορικά, που είναι της τάξης των περίπου 30 ευρώ τον τόνο, να ξαναµπεί σε λειτουργία το εργοστάσιο και να τονωθεί η τοπική οικονοµία», εξηγούν στην Agrenda παράγοντες που γνωρίζουν το σκεπτικό της διοίκησης, θυµίζοντας ότι για φέτος στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν καλλιεργηθεί µόλις 11.000 στρέµµατα, έναντι 18.000 στρεµµάτων πέρυσι.

Πιο όψιµη η σεζόν στον Έβρο
Ο δεύτερος λόγος που διαδραµάτισε, επίσης, ρόλο, ώστε η απόφαση να είναι θετική, έχει να κάνει µε το γεγονός ότι η φετινή καλλιεργητική σεζόν είναι αρκετά όψιµη, εξαιτίας της καθυστέρησης στην σπορά των τεύτλων (σ.σ. απόρροια, αρχικά, της αβεβαιότητας για το µέλλον της ίδιας της βιοµηχανίας και κατόπιν των δυσµενών καιρικών συνθηκών και των πληµµυρών που ακολούθησαν στην περιοχή του Έβρου), µε αποτέλεσµα να τίθεται ζήτηµα συγχρονισµού µε την καµπάνια στο Πλατύ που θα προηγηθεί.

Στα 30 ευρώ ο τόνος βγαίνουν τα μεταφορικά από τον Έβρο στην Ημαθία
Την απόφαση της διοίκησης έσπευσε να χαιρετίσει ο αρµόδιος υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντάς την πολύ θετική εξέλιξη. «Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται όσο ποτέ και επειγόντως, να συγκεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, πράγµα που, πέραν των άλλων απαιτεί ισχυρή ρευστότητα και µε ευνοϊκούς όρους προς την οικονοµία», ανέφερε και δεν άφησε την ευκαιρία να επιτεθεί στους Θεσµούς, για τους οποίους σηµείωσε ότι αυτό που κάνουν είναι «να στραγγαλίζουν την οικονοµία, αποστερώντας εκβιαστικά την ίδια και τις τράπεζες από κάθε ίχνος ρευστότητας». 
Μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές «µε ένα ισχυρό «όχι» στο δηµοψήφισµα», διότι «είναι η µόνη στάση που µπορεί να επιτρέψει να διεκδικήσει η Ελλάδα επιλογές και δρόµους αποτελεσµατικής χρηµατοδότησης της οικονοµίας για την παραγωγική στήριξη και ανασυγκρότηση της πατρίδας µας». 

Αιχµές για πολιτική απόφαση
Συνεπεία αυτής ακριβώς της τοποθέτησης, πάντως, διατυπώθηκαν αιχµές από πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης ότι πίσω από την επαναλειτουργία της Ορεστιάδας, κρύβονται περισσότερο πολιτικά παρά οικονοµικά κριτήρια. Θύµισαν, µάλιστα, ότι µόλις πριν λίγους µήνες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Αποστόλου, σηµείωνε ότι για να είναι οικονοµικά βιώσιµη η λειτουργία ενός εργοστασίου, θα πρέπει να υπάρχουν σε κοντινή απόσταση τουλάχιστον 30.000 στρέµµατα µε τεύτλα.

Το project της βραζιλιάνικης ζάχαρης
Όσον αφορά, τέλος, στο νέο business plan της ζαχαροβιοµηχανίας, το οποίο έχει αναλάβει να εκπονήσει η εταιρεία Ευρωσύµβουλοι, η ολοκλήρωση και παράδοσή του θα πρέπει να αναµένεται στο τέλος Ιουλίου. Ένα από τα σενάρια που µελετάται είναι το κατά πόσο αντίκειται ή όχι στους κανονισµούς της Ε. Ε. να γίνεται εισαγωγή βραζιλιάνικης row ζάχαρης µε σκοπό να υφίσταται αναδιάλυση στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα και να επανεξάγεται σε χώρες της Αν. Ευρώπης. Όπως έλεγε µάλιστα στην Agrenda παράγοντας που γνωρίζει λεπτοµέρειες για το project, σε αυτό έχουν επενδύσει µεγάλες ελπίδες οι επιτελείς της ΕΒΖ, διότι εναλλακτικές για ανάπτυξη της βιοµηχανίας και εξασφάλιση της βιωσιµότητάς της δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές. 

Η εγχώρια ζάχαρη μπήκε στη δίνη των ελέγχων κεφαλαίου
Το έτερο ζήτηµα που εξετάστηκε στο ∆.Σ. της ζαχαροβιοµηχανίας, κατά τις ίδιες πηγές, είχε να κάνει µε τις επιπτώσεις που έχουν τα capital controls στην επιχείρηση, δεδοµένου ότι η ζήτηση για ζάχαρη από την αγορά σηµειώνει µεγάλη αύξηση από το περασµένο Σάββατο, κυρίως από τα σούπερ µάρκετ, ενώ η δυνατότητα ικανοποίησής της εµφανίζει δυσκολίες.
Αυτό συµβαίνει γιατί σε µεγάλο βαθµό η εξυπηρέτηση της αγοράς από την ΕΒΖ γίνεται µε εισαγωγές φασόν ζάχαρης από Γαλλία, Πολωνία και Γερµανία, αλλά οι εκεί συνεργάτες της βιοµηχανίας της ζητούν να πληρώνονται προκαταβολικά, ώστε να εκτελέσουν την όποια παραγγελία. Αυτό, όµως, πλέον δεν µπορεί να γίνει, λόγω των περιορισµών στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που σε συνδυασµό µε τα χαµηλά αποθέµατα της ζαχαροβιοµηχανίας γέννησε προβληµατισµό στο επιτελείο της.

Μικρές ποσότητες διαθέσιµες
Την Πέµπτη και την Παρασκευή, 2 και 3 Ιουλίου, πάντως, αναµενόταν µια εισαγωγή, από παραγγελία προ capital controls, αλλά επρόκειτο για µικρές ποσότητες, διότι καθ’ όλο το προηγούµενο διάστηµα η ΕΒΖ, επειδή έπρεπε να αγοράζει τοις µετρητοίς και να πουλά επί πιστώσει (σ.σ. το χρονικό διάστηµα εξαρτάται από τον πελάτη) στην ελληνική αγορά, δεν µπορούσε, λόγω περιορισµένης ρευστότητας, να κάνει µεγάλες παραγγελίες.
Από την άλλη πλευρά δε, η ελληνικής παραγωγής ζάχαρη που διαθέτει η βιοµηχανία είναι µεν 19.000 τόνοι, αλλά βρίσκεται υποθηκευµένη στην πιστώτρια τράπεζα και ως εκ τούτου ακόµη και αν την αξιοποιήσει εµπορικά, τα έσοδα θα πάνε για αποπληρωµή του δανείου.

Συµφωνία για παραγωγή φασόν
Με την ίδια ευκαιρία εξετάστηκε και το θέµα της υπογραφής νέας συµφωνίας συνεργασίας για την παραγωγή περίπου 120-130.000 τόνων φασόν ζάχαρη, για την περίοδο 2015-16, καθώς η παραγωγή της χώρας µας, από τα περίπου 47.000 στρέµµατα (σ. σ. τα 32.000 είναι στη ζώνη του Πλατέος) θα περιοριστεί κοντά στις 30.000 τόνους τη στιγµή που η εθνική ποσόστωση είναι στους 159.000 τόνους.

http://www.agronews.gr/news/companies/arthro/131132/anavoun-xana-ta-fougara-stin-orestiada/