Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Συνδεδεμένη 160 ευρώ/κουτί για τους μεταξοσκώληκες

Με 5.000 κουτιά για κάθε έτος εφαρμογής και 800.000 ευρώ γα το 2015 μπαίνει στο πακέτο των συνδεδεμένων ενισχύσεων η σηροτροφία.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου η ενίσχυση χορηγείται στους σηροτρόφους για τα κουτιά μεταξόσπορου που χρησιμοποίησαν για εκτροφή, εφόσον προμηθεύονται πιστοποιημένο μεταξόσπορο, κάθε κουτί περιέχει τουλάχιστον 20.000 αυγά μεταξοσκώληκα κατάλληλα για εκκόλαψη και αποδίδει ελάχιστη παραγωγή 20 κιλά χλωρών κουκουλιών, για τη σηροτροφική περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κονδύλι ως το 2020 ανέρχεται στα 4,672 εκατ. ευρώ. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής: 
Άρθρο 1
Σκοπός − Περίοδος Εφαρμογής
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης στα πλαίσια του άρθρου 52 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Συμβουλίου, για την προώθηση της εκτροφής μεταξοσκωλήκων, ήτοι συνδεδεμένη ενίσχυση στη σηροτροφία, αναφερόμενης στο εξής ως «συνδεδεμένη ενίσχυση».
Η συνολική περίοδος εφαρμογής της παρούσας αφορά στις περιόδους εκτροφής μεταξοσκωλήκων για τα έτη 2015 έως και 2020.

Άρθρο 2
Προϋπολογισμός και Χρηματοδότηση
Το ύψος της χρηματοδότησης για το συνολικό χρονικό διάστημα που καλύπτεται από την παρούσα ανέρχεται στο ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων εξακοσίων εβδομήντα δύο χιλιάδων εκατόν τριάντα ενός ευρώ (4.672.131 €).
Ο αριθμός κουτιών αναφοράς σύμφωνα με το άρθρο 52(6) του Καν(ΕΕ)1307/2013 καθορίζεται σε 5.000 κουτιά για κάθε έτος εφαρμογής.
Η χρηματοδότηση προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Άρθρο 3
Καθορισμός και καταβολή της ενίσχυσης
α) Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά επιλέξιμο κουτί μεταξόσπορου σε ετήσια βάση.
β) Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν. (ΕΕ) 639/2014.
Για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί εγκαίρως στη Διεύθυνση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων και στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων κουτιών μεταξόσπορου.

Άρθρο 4
Δικαιούχοι − Όροι συμμετοχής και επιλεξιμότητας
Η ενίσχυση χορηγείται στους σηροτρόφους−γεωργούς για τα κουτιά μεταξόσπορου που χρησιμοποίησαν για εκτροφή, εφόσον αυτοί πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) Προμηθεύονται πιστοποιημένο μεταξόσπορο.
Η προμήθεια του μεταξόσπορου γίνεται με ευθύνη των εκτροφέων ή των οργανώσεών τους σε συνεργασία με τους μεταξοσποροπαραγωγούς ή τους εισαγωγείς – διακινητές μεταξόσπορου.
β) Κάθε κουτί περιέχει τουλάχιστον 20.000 αυγά μεταξοσκώληκα κατάλληλα για εκκόλαψη και αποδίδει ελάχιστη παραγωγή 20 κιλά χλωρών κουκουλιών.
γ) Η σηροτροφική περίοδος ορίζεται από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους υποβολής αίτησης.

Άρθρο 5
Υποχρεώσεις εκτροφέων
Οι εκτροφείς προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης που προβλέπεται στην παρούσα υποχρεούνται:
1. Να υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης. Η αίτηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης σηροτροφίας γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης καλλιέργειας – ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, στην οποία δηλώνεται ο αριθμός των κουτιών που προτίθεται να χρησιμοποιήσει, ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για την βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του παραγωγού συνεπάγεται ότι αυτός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές, παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
3. Οι εκτροφείς, έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, καταθέτουν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ: 
α) Βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που πιστοποιεί τον αριθμό των επιλέξιμων κουτιών μεταξόσπορου και της ποσότητας των χλωρών κουκουλιών που παρήχθησαν.
β) Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναφέρουν:
• τα στοιχεία του αιτούντος
• τον αριθμό των κυτίων μεταξόσπορου που χρησιμοποιήθηκε και την ή τις ημερομηνίες παραλαβής τους 
• την ποσότητα των κουκουλιών που έχουν παραχθεί από τους σπόρους αυτούς
• τον τόπο αποθήκευσης των παραχθέντων κουκουλιών αν τα κουκούλια δεν έχουν πωληθεί
• το όνομα και τη διεύθυνση του πρώτου αγοραστή αν τα κουκούλια έχουν πωληθεί
• το είδος και ποσότητα του παραχθέντος προϊόντος, σε περίπτωση που τα κουκούλια έχουν ιδιοχρησημοποιηθεί από τον παραγωγό.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση:  Καθορισμός συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της σηροτροφίας.pdf


http://www.agronews.gr