Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Στη δημοσιότητα το κοινό ανακοινωθέν – Οι 4 προϋποθέσεις για τη συμφωνία- Ιδιαίτερη αναφορά στο χρέος

Ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που συνεδριάσε στο Προεδρικό Μέγαρο από τις 10 το πρωί και διήρκησε περίπου επτά ώρες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί μετά από τη συζήτηση που είχαν αποφάσισαν να συνυπογράψουν νέα πρόταση που θα καταθέσουν στους δανειστές. Την πρόταση συνυπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη, πλην του κ. Κουτσούμπα.
Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μία κοινωνικώς δίκαιης και οικονμικά βιώσιμης συμφωνίας αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.
Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη: Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλλει αντιστοίχως στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος η επίτευξη λύσης που θα διασφαλίσει:
Πρώτον, την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
Δεύτερον, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και την προώθηση της ανάπτυξης με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιτπτώσεις.
Τρίτον, ισχυρό εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα πρωτίστως για την καταπολέμιση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας
Τέταρτον, δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής για τα πρώτα συμπεράσαμτα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορέια των διαπραγματεύσεων.

Πάνος Καμμένος: Μονόδρομος η συμφωνία
Η συμφωνία είναι μονόδρομος, δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και σημείωσε «οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του κ. Κουτσούμπα, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συνυπογράψαμε νέα πρόταση προς τους δανειστές, που κατατεθεί αύριο στο Eurogroup», τόνισε και συμπλήρωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Ο λαός χθες έστειλε μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται και δεν απειλείται».
Ο κ. Καμμένος συμπλήρωσε ότι είναι «στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση που επιθυμεί το σύνολο του λαού και των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να βρεθεί σύντομα για να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης».
Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση έχασε χρόνο εις βάρος της χώρας”
«Η κυβέρνηση έχασε χρόνο εις βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας: «Η ΝΔ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’ όλα. Μας ενδιαφέρει ανάπτυξη της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή.
Γι’ αυτό ακριβώς προσήλθα σ’ αυτή τη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Χάσαμε χρόνο και ο χρόνος που χάθηκε ήταν εις βάρος της χώρας. Η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ότι πριν από 10 μέρες ή τρεις μήνες. Αυτό βεβαίως με ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά τελικά έχανε.
Και φτάσαμε στο σημείο ώστε να κληθεί ο λαός σε μια διαδικασία διχαστική. Να είμαστε στο «και πέντε» και η κοινωνία να καταρρέει. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες , του δημοκρατικού τόξου να συμβάλουμε στην προσπάθεια να βρεθεί λύση και να φέρει την συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε».
Σταύρος Θεοδωράκης: «Θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις»
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Εμείς κάναμε τις προτάσεις μας, τις παρατηρήσεις μας, ο πρωθυπουργός τις άκουσε, αλλά η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του».
Γεννηματά: Επιτακτική η ανάγκη συμφωνίας εντός Ευρώ
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων δυστυχώς μας βρίσκει στο «και πέντε». Η πρωτοβουλία θα έπρεπε να είχε αναληφθεί νωρίτερα», σημείωσε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Η εξεύρεση λύσης, η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας και η άμεση αποκατάσταση και η ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής, πρέπει να είναι η κύρια υποχρέωση της κυβέρνησης. Δεν έχει εντολή για ρήξη. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει».
Κουτσούμπας: Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και για αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλοεργατική διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για σκληρά μέτρα, τα οποία θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι Έλληνες. «Έρχονται σκληρά μέτρα. Είτε συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Το ΚΚΕ διαφωνεί με το κοινό ανακοινωθέν».