''Περιέργεια, περιέργεια να μάθεις την απόλυτη αλήθεια, να μάθεις. Αυτό έψαχνα πάντα'', εξομολογείται ένας χάκερ που βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία. Η πόλη Ramnicu Valcea είναι μια μικρή πόλη στην κεντρική Ρουμανία. Μια ''ήσυχη πόλη'', όπως λέει ένα ιερέας, με μεγάλη ιστορία μιας και είναι αρκετά παλιά. Η ησυχία της πόλης όμως μάλλον αφορά τους δρόμους και τις γειτονιές, γιατί στα σπίτια, στους υπολογιστές αυτής της πόλης μιλάμε για μία άλλη κοινωνία. Η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται η πιο επικίνδυνη πόλη του διαδικτύου. Εκεί όπου οι Ρουμάνοι χάκερ έκαναν την αρχή. Η Ramnicu Valcea λόγω των πολλών χάκερ που ''φιλοξενούσε'' απέκτησε το παρατσούκλι ''Hackerville''.
Καλωσορίσατε στη Hackerville
''Αυτή είναι η πόλη που γεννήθηκα η Ramnicu Valcea. Έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα των χάκερ'', αναφέρει ο ράπερ Pele Narcus, ο οποίος είναι εκείνος που αναλαμβάνει να ρίξει πρώτος φως στη σκοτεινή Ramnicu Valcea. Την σκυτάλη παίρνει o ιερέας Constantin Carstea για να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο. ''Η φύση του ανθρώπου κλίνει προς το κακό και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Μπορεί το διαδικτυακό έγκλημα να ξεκίνησε εδώ και έτσι να αποκτήσαμε μια κακή φήμη, αλλά είμαστε μια ήσυχη πόλη'', εξηγεί ο ιερέας προσπαθώντας να απεικονίσει μια κοινωνία, η οποία είναι γεμάτη με μυστικά.
Πέρυσι πάνω από ένα δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν από Ρουμάνους χάκερς. Δεν μπορείς λοιπόν παρά να αναρωτηθείς τι συμβαίνει πίσω από τους τοίχους αυτής της πόλης, τι μυστικά αποκαλύπτονται και πόσα άλλα γεννιούνται ; Σίγουρα είναι κοινό μυστικό το τι συμβαίνει στη Ramnicu Valcea αλλά κανείς δεν μιλά.
''Είναι περίπλοκο να πει κανείς πως ξεκίνησαν όλα, πολλοί δούλευαν αλλά φυσικά υπήρχαν και εκείνοι που ήθελαν τον πιο σύντομο δρόμο προς την καλή ζωή και έτσι έγιναν εγκληματίες'', αναφέρει ένας μυστικός πράκτορας κατά του εγκλήματος στο κυβερνοχώρο προσπαθώντας να βρει την άκρη του νήματος.
Η πείνα για περισσότερη τεχνολογία που ''γέννησε'' τους χάκερ
''Εξαιτίας του κομμουνισμού ήμασταν αρκετά περιορισμένοι, δεν είχαμε πρόσβαση στην τεχνολογία. Από το 1989 και μετά την επανάσταση οι Ρουμάνοι άρχισαν να έχουν πρόσβαση και ήταν πεινασμένοι. Πεινασμένοι για περισσότερη τεχνολογία'', εξηγεί ο Madalin Dumitru ειδικός σε θέματα προστασίας του κυβερνοχώρου.
Το κομουνιστικό καθεστώς περιόριζε αρκετά τις ελευθερίες των ανθρώπων και ''ακόμα το κάνει'',σύμφωνα με τον Nicolae Stanculescu. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε και έτσι πραγματοποιήθηκαν πολλές αλλαγές. Το αποτέλεσμα ήταν ''η δημιουργία του αποκαλούμενου νέου-ανθρώπου''. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας στρατός από χάκερ, που ήθελαν να ξεπεράσουν τα όρια της ελευθερίας.
Οι ''επικίνδυνοι'' του διαδικτύου
Όλο το ντοκιμαντέρ είναι για εκείνους, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, καλυμμένοι από ένα πέπλο μυστήριου.
Guccifer: Καταδικασμένος χάκερ. Έχει χακάρει τους λογαριασμούς: της Hillary Clinton,του Collin Powell, από μέλη της οικογενείας του Bush, μελών της οικογενείας των Rickefellers και διαφόρων ομοσπονδιακών μελών. ''Υπάρχουν γεγονόντα που μπορείς να βρεις στα e-mail, γιατί υπάρχουν περίπου 30-35% e-mail στο διαδίκτυο. Εκεί υπάρχουν κριμένα μυστικά''. Ο Guccifer βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία εδώ και ένα χρόνο γιατί χάκαρε δύο λογαριασμούς e-mail. Αυτό που ψάχνει είναι η αλήθεια, η απόλυτη αλήθεια. '' Κάθε αμερικάνος να ανοίξει τα μάτια του, γιατί κάτι πολύ λάθος θα έρθει σε αυτούς αυτή τη χρονιά'' προειδοποιεί ο αμετανόητος Guccifer. -''Οι Αμερικάνοι φοβούνται τους χακερ όπως φοβούνται τους τρομοκράτες''
Iceman: Ο χάκερ που ήταν ''μαύρος'' (παράνομος) έγινε ''λευκός'' (νόμιμος) και δρα αναλόγως με το ποιος είναι το αφεντικό. Η...καριέρα του ξεκίνησε το 1998 όταν όπως λέει οι περισσότεροι κωδικοί ήταν 123456. Κατέληξε να χακάρει το σύστημα ασφαλείας της NASA, καλόντας την να επικοινωνήσει μαζί του σε e-mail προκειμένου να το ξεμπλοκάρει. Περίμενε η NASA να του προσφέρει δουλειά, τελικά του έστειλε ένα πρόστιμο. ''Οι χάκερς δεν κλέβουν αλλά χακάρουν. Οι απατεώνες κλέβουν.Υπάρχουν ηθικοί χάκερς. Οι μαύροι χάκερς, οι γκρι, οι λευκοί. Εντάξει οι μαύροι είναι οι κακοί αλλά κάνουν ζημιά δεν κλέβουν'', εξηγεί ο Iceman. Ο Iceman έχει χακάρει και κάποια κυβέρνηση για λογαριασμό των Anonymous. -''Ξέρω ότι μπορώ να κάνω πολλά πράγματα άμα με νευριάσουν''
Tinkode: Πρώην διάσημος καταζητούμενος χάκερ. ''Παραπάνω από το 80% των ιστοσελίδων παγκοσμίως είναι ευάλωτες, απλά είναι θέμα χρόνου'', εξηγεί ο Tinkode. Για τον πρώην πιο περιζήτητο χάκερ όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 13-14 χρονών. Τότε είδε αμερικάνικες ταινίες με χάκερς και εμπνεύστηκε, ήθελε να δει πως είναι.- ''Έχω χακάρει τη Google, το Youtube, το στρατό των Η.Π.Α, το πεντάγωνο, IBM, Oracle,MySQL, Facebook...τα πάντα''.
Γνωρίζοντας τους Χάκερ μέσα από αυτούς που τους κυνηγούν
''Όταν πας σε έναν πόλεμο, πας με στρατιώτες. Επομένως δεν μπορείς να περιμένεις πως ο εχθρός σου θα σε περιμένει με λίγους ακόλουθους. Χρησιμοποιούμε στρατιώτες για να πολεμήσουμε στρατιώτες'',εξηγεί ο Madalin Dumitru περιγράφοντας το σκηνικό πολέμου πίσω από τις οθόνες. Οι άνθρωποι που κυνηγούν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου καλούν το κόσμο να μην πιστεύει πως επειδή κρύβονται πίσω από μια οθόνη τα εγκλήματα τους δεν πληγώνουν ανθρώπους.
''Είναι πιο επιδέξιοι, πιο μορφωμένοι. Είναι άνθρωποι που βασικά βλέπεις στο δρόμο. Κανονικοί άνθρωποι, δεν μπορείς να τους ξεχωρίσεις'' έτσι περιγράφει τους χάκερς ο μυστικός πράκτορας κατά του εγκλήματος στο κυβερνοχώρο. Όσο οι χάκερ εξελίσσονται άλλο τόσο προετοιμάζονται και οι αντίπαλοι τους. Προετοιμάζονται για έναν πόλεμο, που δεν θα τον ακούσεις, δεν θα τον δεις αλλά συμβαίνει και θα συμβαίνει πίσω από την οθόνη σου. Στις ιστοσελίδες που μπαίνεις, σε μυστικά που κάποιος θέλει να μάθει ή ακόμη περισσότερο να αποκαλύψει, σε εταιρίες που χάνουν λεφτά από κάποιον που κάθεται στον υπολογιστή του χιλιόμετρα μακριά. Στο κόσμο που πλέον έχουν συμμετοχή οι περισσότεροι άνθρωποι, στο κόσμο του διαδικτύου.
Λίγο φως στο σκοτάδι των χάκερ
Αν θες να μάθεις την αλήθεια των χάκερ, αλλά και αυτών που τους κυνηγάνε, αν θες να πάρεις μια γεύση από μυστικά που καλύπτει το διαδίκτυο και από μια μάχη που συμβαίνει στο κυβερνοχώρο τότε αξίζει να δεις το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Σε βοηθά να ακούσεις την αλήθεια των παράνομων χάκερ, των αστυνομικών, των απαταιώνων που αποσκοπούν μόνο στο χρήμα, αλλά και την αλήθεια μιας κοινωνίας που ξέρει ότι ανάμεσα της υπάρχουν οι επικίνδυνοι του διαδικτύου.
http://news247.gr/