Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius στο Δ.Σχ Μακρυγιάλου

    Την Παρασκευή 6 Ιουνίου είκοσι εκπαιδευτικοί από εννέα ευρωπαϊκά σχολεία επισκέφτηκαν  το Δημοτικό Σχολείο Μακρυγιάλου στα πλαίσια του ευρωπαϊκού
προγράμματος Comenius που συμμετέχουν.Με θέμα   «Ανακαλύπτουμε την Ευρώπη – πολύχρωμη ποικιλία σε δυναμική ενότητα – χθες, σήμερα και αύριο»(We discover Europe – colorful diversity in powerful unity-yesterday, today and  tomorrow),οι ξένοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία στο διάστημα των πέντε ημερών που φιλοξενήθηκαν να ανακαλύψουν τις ομορφιές του τόπου μας και να γνωρίσουν το ελληνικό σχολείο και και τους μαθητές του. Η συνάντηση αυτή ήταν τελευταία καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μετά από διάρκεια δυο ετών.

  Την πρώτη μέρα οι εκπαιδευτικοί από τη Φινλανδία ,τη Σλοβενία ,την Ιρλανδία, την Πολωνία τη Γερμανία ,την Ισπανία, την Τουρκία και τη Ρουμανία επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη και ξεναγήθηκαν στα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης.

Την δεύτερη μέρα της φιλοξενίας τους, είχαν την ευκαιρία να δουν  και εντυπωσιαστούν από τα ευρήματα του μουσείου της Βεργίνας, μαθαίνοντας και την ιστορία του τόπου μας.
Τις επόμενες μέρες οι ευρωπαίοι δάσκαλοι επισκέφτηκαν το σχολείο του Μακρυγιάλου  Εκεί   οι μαθητές τους υποδέχτηκαν  με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και  οι γονείς τους πρόσφεραν διάφορα τοπικά εδέσματα .

Ακολούθησαν εργαστήρια κατά τη διάρκεια των οποίων αξιολογήθηκαν οι δραστηριότητες όλων των συμμετεχόντων σχολείων το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντηση, όπως:
Παρουσίαση του επιτραπέζιου παιχνιδιού με τίτλο «Πολύχρωμη διαφορετικότητα  σε δυναμική ενότητα»δημιουργία των μαθητών όλων των εταιρικών σχολείων.
Παρουσίαση του προϊόντος με θέμα «Πολύχρωμα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας» ,όπου οι μαθητές κάθε χώρας συνέθεσαν ένα βιβλίο παρουσιάζοντας ιστορικά μνημεία του τόπου τους.
Παρουσίαση του περιοδικού που δημιουργήθηκε από τους μαθητές και περιέχει μύθους και θρύλους των χωρών του προγράμματος.
Παρουσίαση του προγράμματος με θέμα «Ο jian ο ταξιδιώτης» ,όπου πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα στην Ευρώπη.
Παρουσίαση της  ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης  ,η οποία βρίσκεται σε κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα και αποτελείται από βιβλία των χωρών του προγράμματος.
Παρουσίαση του προγράμματος «Πεζοπορία ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του τόπου μου».
Το σεντούκι στο οποίο κάθε χώρα εναπόθεσε τον σημαντικότερο ,κατά την γνώμη των μαθητών της, θησαυρό.
Τέλος  παρουσίαση μιας ευρωπαϊκής σύνθεσης ,η οποία αποτελείται από  παιδικά τραγούδια των χωρών που συμμετέχουν στο Comenius.

Αναμφισβήτητα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε τα δυο τελευταία χρόνια το Δ.Σχ Μακρυγιάλου πρόσφερε ποκίλες παιδαγωγικές εμπειρίες και ερεθίσματα τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές. Αποτέλεσε το κίνητρο για επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών σχολείων ,τη συνειδητοποίηση από όλους ότι ανήκουμε σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια  διατηρώντας τη διαφορετικότητά μας από τη μία και ενισχύοντας την  ενότητά μας από την άλλη.