Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: «Η Δύση βρίσκεται σε πολύ βαθιά πνευματική κρίση»

Άστραψε και βρόντηξε ο Ρώσος Πατριάρχης για την βαθιά και μεγάλη ηθική και κυρίως πνευματική κατάπτωση στην οποία έχει εκπέσει η δύση.

«Η Δύση σήμερα βρίσκεται σε πολύ βαθιά πνευματική κρίση», δήλωσε την Τετάρτη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, κατά τη συνάντηση του με τα μέλη της ρωσικής επιτροπής του Αγίου όρους, στην 1000η επέτειο της ρωσικής μοναστικής παρουσίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Το παράδειγμα της Ρωσίας, η οποία έχει μετασχηματισθεί σε ένα ισχυρό και σύγχρονο κράτος, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, και την ίδια στιγμή «ακτινοβολεί» τον κόσμο με πνευματική ενέργεια από το Άγιο Όρος , αποτελεί πολύ πειστικό δίδαγμα για πολλούς Ευρωπαίους», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
« Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το γεγονός ότι σήμερα ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια βαθιά πνευματική κρίση. Δεν έχει επίγνωση αυτής της κρίσης, εξετάζει αλαζονικά ολόκληρο τον κόσμο, απαιτεί από όλο τον κόσμο να ζει σύμφωνα με τους δικούς του νόμους , αλλά οι νόμοι αυτοί , δεν αφήνουν περιθώρια για το Θεό, και καμία θρησκευτική πίστη στη ζωή των ανθρώπων», είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, προφανώς εννοώντας και τα « παζάρια» της ΕΕ με την Ελλάδα , τα οποία παρακολουθούνται στενά από τον ρωσικό τύπο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η 1000η επέτειο της παρουσίας των Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος, μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη σημασία του ιερού αυτού μέρους για την δική τους πνευματική ζωή.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος , δήλωσε ότι διαμορφώνεται ένα ευρύ πρόγραμμα εορτασμών , το οποίο περιλαμβάνει συνέδρια, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και «μοναστικές συνάξεις, σημαντικά εκδοτικά εγχειρήματα, συναυλίες, και την διοργάνωση σχολικής Ολυμπιάδας.
Ο Ρώσος Πατριάρχης πρόσθεσε ότι απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο(Κωνσταντινούπολη), και προσωπικά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πρόταση για κοινό εορτασμό της επετείου αυτής.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, τονίζουμε την σπουδαιότητα αυτήν την δεδομένη στιγμή , για την εκκλησία της Ελλάδος, και την αποστολή της στο εξωτερικό, με την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης πολύπλευρων επαφών με όλα τα Πατριαρχεία, και ειδικά με αυτό της Μόσχας. Η ενότητα των ορθοδόξων χριστιανών αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη . Για αυτό απαιτείται ομόνοια , σύνεση και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ορθοδόξων χριστιανών.
Όσο για την δύση και τα χρηματοπιστωτικά κέντρα που ελέγχουν δεσποτικά την ζωή των ανθρώπων , θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.