Η σημασία του Τechnology Forum και του θεσμού επιβράβευσης «Συνεργάζομαι», ως εργαλείων για την ανάπτυξη και προώθηση της κοινής δράσης μεταξύ φορέων γνώσης -καινοτομίας και των φορέων της επιχειρηματικότητας αλλά και η ανάγκη διεύρυνσης της
πρωτοβουλίας, όχι μόνο σε νέους τεχνολογικούς και επιστημονικούς τομείς αλλά και σε φορείς του δημοσίου, επισημάνθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών του 2ου Technology Forum που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
πρωτοβουλίας, όχι μόνο σε νέους τεχνολογικούς και επιστημονικούς τομείς αλλά και σε φορείς του δημοσίου, επισημάνθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών του 2ου Technology Forum που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ., καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, υπογράμμισε τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα της πρωτοβουλίας αυτής, διότι, όπως εξήγησε, δε στηρίζεται σε πόρους του Δημοσίου. Παράλληλα, επισήμανε πως μια από τις δυσλειτουργίες του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου είναι η υποχρηματοδότηση της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και τόνισε τη σημαντική συμβολή των ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης σε αυτόν τον τομέα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το ΠΑΜΑΚ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο δημιουργίας θερμοκοιτίδων καινοτομίας και υπογράμμισε το στόχο του πανεπιστημίου να ενισχύει όχι μόνον την ένταξη των νέων επιστημόνων σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, αλλά επίσης και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων από τους ίδιους.
Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), Δημήτρης Λακασάς, αναφέρθηκε στο «οικοσύστημα καινοτομίας» της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζει δύο «εχθρούς», την ανάγκη επιδότησης και το εγωκεντρικό μοντέλο ενώ έχει δύο «φίλους», τη συλλογικότητα και τη μόχλευση χρημάτων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο-ευρωπαϊκό τομέα. Μάλιστα, ο κ. Λακασάς επισήμανε τη σημασία του Τechnology Forum και την ταχεία εξέλιξή του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ενώ τόνισε την ανάγκη εστίασης στην αγορά και της αξιοποίησης του «τριπλού έλικα», δηλαδή της συνεργασίας πανεπιστημίων, δημοσίου και επιχειρήσεων. «Το σημαντικότερο για την οικονομία αλλά και για την καινοτομία είναι όχι η απορρόφηση αλλά τα τιμολόγια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΖΚ.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Περικλής Μήτκας, υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε για το Technology Forum και το «Συνεργάζομαι» από καθηγητές, φοιτητές και ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ, κάνοντας πραγματικότητα την αντίληψη ότι το πανεπιστήμιο, εκτός από εκπαιδευτικός φορέας πρέπει να είναι και μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Ο κ. Μήτκας πρότεινε η πρωτοβουλία αυτή να «ανοίξει» και σε άλλους επιστημονικούς χώρους, όπως αυτοί της Υγείας και της Ενέργειας ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας με επέκτασή του και στον τομέα των τροφίμων.
Με την σειρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, επισήμανε την ανάγκη διεύρυνσης της πρωτοβουλίας όχι μόνον σε άλλους τεχνολογικούς τομείς, αλλά και της επέκτασής του σε όλη την Ελλάδα. Ανέφερε για παράδειγμα τους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης του νερού. Εξάλλου, την εφαρμογή στην πράξη των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την ενεργή υποστήριξη του περιφερειάρχη, Απ. Τζιτζικώστα και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αθηνά Αηδονά ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, ζήτησε να αξιοποιηθεί η «μαγιά», όπως τη χαρακτήρισε, που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και δεν είναι άλλη από τους περίπου 120.000 φοιτητές της πόλης ώστε να αναπτυχθεί η έρευνα και η καινοτομία στην περιοχή. Τόνισε επίσης ότι, παρά την κρίση, υπάρχουν εταιρίες – παραδείγματα, οι οποίες αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες κατορθώνουν να κάνουν εξαγωγές. Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι καλά, οι απόφοιτοί τους δεν αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα εξαγόμενα προϊόντα να έχουν μικρή προστιθέμενη αξία, καθώς είναι κοινότυπα. Αποτέλεσμα αυτού, όπως σημείωσε ο κ. Λουφάκης, είναι οι νέοι επιστήμονες να αναγκάζονται είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε να εγκαταλείψουν τις καινοτόμες ιδέες τους, με προφανείς επιπτώσεις για τη χώρα.
Στα ενθαρρυντικά του 2ου Technology Forum καταγράφονται και οι 15 συναντήσεις με σκοπό την διεύρυνση συνεργασιών τις οποίες πραγματοποίησαν στελέχη προσέλκυσης επενδύσεων της Enterprise Greece με εκπροσώπους των τεχνολογικών συμπράξεων που βραβεύτηκαν αλλά και των άλλων εταίρων που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό. Στις εργασίες του 2ο Technology Forum συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι φορέων, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και εταιριών μεταξύ των οποίων οι Microsoft Ελλάς, Oracle, ΕΤΕ, Enterprise Greece.