Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Προς πρώην και νυν …διαπραγματευόμενους για να σώσουν το …καράβι από τα βράχια

Γράφει ο αντιναύαρχος Κωστής Γκορτζής
Ήταν ένα μικρό καράβι, ήταν ένα μικρό καράβι…. 1
Βρε δεν πάτε στον αγύριστο όλοι σας!



«Σώσαμε» λέει ο Σαμαράς το …»καράβι που πήγαινε στα βράχια».
μας πρήξατε με τις θαλασσινές μεταφορές του λόγου, ανίδεοι από καράβια κι από θάλασσα, καπετανέοι του γλυκού νερού, κι αν θέλετε να το δείτε από την πραγματική πλευρά, ιδού:
Το καράβι έμπαζε νερά και κινδύνευε να βυθιστεί. Εσείς τι κάνατε; Αρχίσατε να πετάτε ανθρώπους στη θάλασσα. Χιλιάδες πνίγηκαν, εκατομμύρια κολυμπούν απελπισμένα να τα βγάλουν πέρα. Το «καράβι ίσιωσε» λέτε. Το παραδόσατε με «μηδέν έλλειμα» λέτε. ίσα βάρκα ίσα νερά… Το έλλειμα που δημιουργήσατε στην κοινωνία, ανθρωπιστικό, οικονομικό, ηθικό, δεν το υπολογίζετε…
Όσοι απέμειναν σας έκλεισαν στο μπαλαούρο και ο …κλήρος έπεσε στον «γενναίο» που ήταν όμως αταξίδευτος κι αυτός, χαμπάρι από καράβια και φουρτούνες… Το πρώτο που τον ένοιαξε ήταν να σώσει κάποιους δικούς του που κολυμπούσαν κοντά, να τους ανεβάσει στο καράβι για να είναι σίγουρος ότι το καπετανιλίκι του δεν είναι προσωρινή παρένθεση…
Κύριοι πολιτικοί, ένθεν και ένθεν. Τους ηγέτες, τους καπετάνιους, δεν τους κάνουν οι τεχνοκρατικές και ιδεολογικές σπουδές. Οι ηγέτες αναδεικνύονται με το προσωπικό παράδειγμα και την κατανόηση της πραγματικότητας αυτών που ηγούνται.
Το φαινόμενο …Χαρδούβελη, και όλων όσων από εσάς, παλιών και καινούργιων, να διατηρείτε παχυλούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, δεν έχει σχέση με καράβια, καπετάνιους και ηγέτες. Μοιάζετε με «καπετάνιους χέστες» που φυλάνε στο ερμάρι τους δέκα σωσσίβια και δυό βάρκες για τον εαυτό τους και δεν περισσεύουν τα λοιπά για το πλήρωμα.
Αυτοξεφτιλίζεστε. Σταματήστε να ξεφτιλίζετε και τον θαλασσινό πολιτισμό μας με τις ανόητες αναφορές σας σε καράβια και καπετάνιους.
Ήταν ένα μικρό καράβι… 2
mary_celeste
Προς πρώην και νυν …διαπραγματευόμενους για να σώσουν το …καράβι από τα βράχια. Το εικονιζόμενο σώθηκε, πλήρωμα και επιβάτες αγνοούνται…
Στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου 1872 το Dei Gratia, ταξιδεύοντας προς την Ιταλία, εντόπισε περίπου 600 μίλια πριν την Πορτογαλία ένα πλοίο που έμοιαζε εγκαταλελειμένο. Πλησιάζοντας, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για το Mary Celeste, στο οποίο και επιβιβάστηκαν. Διαπίστωσαν ότι ολόκληρο το πλήρωμα απουσίαζε μαζί με κάποια μικροαντικείμενα ωστόσο όλα σχεδόν τα εφόδια καθώς και αντικείμενα αξίας αλλά και το φορτίο, ήταν ανέπαφα στη θέση τους. Δεν υπήρχαν σημεία πάλης ή πειρατείας, μόνο περίπου ένα μέτρο νερό στο εσωτερικό του πλοίου. Το δεκαμελές πλήρωμα δεν βρέθηκε ποτέ και το πλοίο μεταφέρθηκε στο Γιβραλτάρ για περαιτέρω έλεγχο, ο οποίος όμως δεν διαπίστωσε σημαντικά στοιχεία, πέρα από το μάλλον επουσιώδες εύρημα ότι εννέα από τα βαρέλια του φορτίου ήταν άδεια.

βίντεο από τα κανάλια shusheta01Ειρήνη Χριστινάκη στο youtube ( δείτε τα έως το τέλος) 

https://justiceforgreece.wordpress.com