Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Καρέ καρέ πώς φτιάχνεται το ουίσκι Jack Daniel's -Η απίστευτη διαδικασία

Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο γνωστή μάρκα ουίσκι στον κόσμο, το Jack Daniel's παράγεται ακόμα στο παλιό αποστακτήριο του Λίντσμπουργκ, στο Τενεσί. 
Το παλιό αποστακτήριο απασχολεί 435 εργάτες και παράγει 119 εκατομμύρια μπουκάλια κάθε χρόνο, τα οποία έχουν αρχίσει να μην αρκούν στους φανατικούς του ουίσκι. Η διεύθυνση του εργοστασίου αποφάσισε να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ζήτηση. Οι διάδοχοι της παράδοσης του ιδρυτή συνεχίζουν να παράγουν το ουίσκι, με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Οι επισκέπτες του ιστορικού αποστακτήριου έχουν την ευκαιρία να δουν πώς παρασκευάζεται το παραδοσιακό πότο. 
Ολα ξεκινούν από τον τεράστιο φούρνο στον οποίο θα καούν οι στοίβες από ζάχαρη σφενδάμης . Οι στοίβες  είναι εμποτισμένες με ουίσκι, ώστε τα κάρβουνα που θα παραχθούν να χρησιμοποιηθούν στην διαδικασία ωρίμανσης για να δωσουν στο ουίσκι την χαρακτηριστική του γεύση. 
Το νερό αντλείται από την τοπική πήγη και θα χρησιμοποιηθεί στο βράσιμο των τριών βασικών συστατικών του ποτού: καλαμπόκι, κριθάρι, σίκαλη. Τα συστατικά θα βράσουν σε ένα τεράστιο βραστήρα και ο ατμός του ξινού πολτού που περιέχει αλκοόλ θα μετατραπεί σε υγρό, το οποίο θα ζυμωθεί για 6 ημέρες σε ένα από τους ειδικούς αντιδραστήρες. 
Στην συνέχεια, το υγρό θα μεταφερθεί στην μονάδα ωρίμανσης, οπού θα περάσει μέσα από 2 μέτρα του αρωματισμένου κάρβουνου, για να αποκτήσει την χαρακτηριστική οσμή του. Οταν τελειώσει η διαδικασία ωρίμανσης, το ουίσκι θα αποθηκευθεί για 4 ως 7 χρόνια στα δρύινα βαρέλια της αποθήκης.
 Τελευταίο στάδιο θα είναι η εμφιάλωση του ουίσκι στα χαρακτηριστικά μπουκάλια και το πακετάρισμα του.    


Πηγή: Καρέ καρέ πώς φτιάχνεται το ουίσκι Jack Daniel's -Η απίστευτη διαδικασία [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/