Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τέλος το ΑΣΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικών

Την κατάργηση του διαγωνισμού ΑΣΕΠ και την καθιέρωση συστήματος μοριοδότησης για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, που θα βασίζεται στην
προϋπηρεσία και άλλα προσόντα (π.χ. μεταπτυχιακά, διδακτορικά), ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ), οι οποίοι εισέπραξαν αρνητικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.
Η στενότητα πόρων δεν επιτρέπει να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, οι οποίοι -σύμφωνα με την ΟΛΜΕ- έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος έως και 45%- ούτε όμως και να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του ωραρίου των καθηγητών στα επίπεδα προ του 2013, όταν και αυξήθηκε κατά δύο ώρες.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να καλυφθούν όλα τα κενά δασκάλων και καθηγητών την επόμενη σχολική χρονιά, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, θα ξεπεράσουν τα 22.000 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, το υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να δώσει λύση στο ζήτημα της επαναφοράς των «διαθεσίμων» καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης με ρύθμιση η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή προς το τέλος Μαρτίου.
Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε θετική απέναντι στο αίτημα για πλήρη κατάργηση κι όχι απλώς «πάγωμα» του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και κατάργηση του νόμου που αφορά στο Νέο Λύκειο.