παλαιών χειρουργικών μεθόδων, στο 5th Annual meeting of American Society for surgery of the hand 2015 στις Μπαχάμες!
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 21 με 24 Ιανουαρίου 2015 στις Μπαχάμες των ΗΠΑ με τη συμμετοχή εκατοντάδων διάσημων χειρουργών χεριού απ όλο τον κόσμο.
Τα αποτελέσματα της νέας ενδοσκοπικής μεθόδου, η οποία πραγματοποιείται μέσα απόοπή μόλις 1-1,5 εκατοστών, απέσπασαν τον θαυμασμό των συνέδρων γιατρών οι οποίοι τα αξιολόγησαν ως άριστα.
Η ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος δεν αφήνει επώδυνες ουλές ή αντιαισθητικά σημάδια, ούτε δυσκαμψία(αγκύλωση).Hανάρρωσηκ αι η επούλωσηείναι ταχύτατη(4 με 7 ημέρες) , ενώ η επάνοδος στην εργασίαγίνεται μέσα σε λίγες ημέρες (έως 2 εβδομάδες) όταν δεν πρόκειται για βαρειά χειρωνακτική εργασία.
« Η αναίμακτη ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος προσφέρει σημαντικά οφέληγια τον ασθενή και πραγματοποιείται μέσα από οπή 1-1,5 εκατοστών,» αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριούκαι αντιπρόεδρος για το 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Aνω Aκρου,κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατιάδη στο εξωτερικό σε ποσοστό90% το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα , αντιμετωπίζεται με τηνεα μέθοδο. Mε την παλαιά μέθοδο ( ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται ελάχιστες πολύ βαρειές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιπλοκές.
Η νεα μέθοδος, πραγματοποιείται πλέον και στη χώρα μας, αλλά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Πραγματοποιείται με τοπική ή γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 25 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.
Εικόνα 3. Ενδοσκοπική Διάνοιξη
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο(1-5% του πληθυσμού). Έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα απ’ ότι τούς άνδρες.
Ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές αλλά και εργαζόμενους χειρώνακτεςκυρίως μετά από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα , στις εγκύους, τούς διαβητικούς,τους ρευματοπαθείς και τούςνεφροπαθείς.
Εκδηλώνεται με μουδιάσματακαιυπαισθησία στα πρώτα 3 με4 δάκτυλα-κυρίως τη νύκτα (πρώτες πρωινές ώρες).
Στα τελευταία στάδια με μυϊκή αδυναμίαπαλάμης και κυρίως ατροφίαςτων μυών της βάσης του αντίχειρα, ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα .
«Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται κατ’ αρχήν με κλινική εξέταση» προσθέτει ο κ. Ιγνατιάδης και καταλήγει «Υπάρχουν κλινικές δοκιμασίες που βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης όπως η επίταση των συμπτωμάτων με το σπάσιμο των καρπών στις 90 μοίρες και η δοκιμασία σφιξίματος με περιχειρίδα. Τελικά πάντα επιβεβαιώνεται και εργαστηριακά με το ηλεκτρομυογράφημα και έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής, μια δοκιμασία σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο».
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Η ριζική θεραπεία είναι η χειρουργικήμε τοπική η γενική νάρκωση, καθώς η ακινητοποίηση με νάρθηκες, η ένεση τοπικά με κορτιζόνη και τα αντιφλεγμονώδη δεν προσφέρουν μόνιμη απαλλαγή.
Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο και μεγάλη παλαμιαία τομή 7-8 εκατοστών, ενώ η διατομή (κόψιμο) του συνδέσμου με νυστέρι. Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική(mini-open) ανοικτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-1,5 εκατ.).
Η ανοικτή μέθοδος είναι η κλασική μέθοδος με τομή επιμήκη η οποία γίνεται στο μέσον της παλάμης και δη επί της μέσης χειρομαντικής γραμμής, δεν χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να κοπούν όλα τα ανατομικά στρώματα της παλάμης από το δέρμα, υποδόριο, μύες μέχρι και τον πλαμιαίο σύνδεσμο ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο κόβουμε μόνο τον σύνδεσμο.
Επίσης ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα) ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι μιά-μιση εβδομάδα.
Οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των πέντε χρόνων, με ατροφία μυών , περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση δέν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη και κάποιες φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη με μεγάλη τομή.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ