Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 23/2/2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "Κατερίνη Άλλος Δρόμος"

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας αλλά και ισχυρή βούληση να συμβάλουμε κατά τρόπο εποικοδομητικό στην άσκηση της αυτοδιοικητικής εξουσίας, εμμένουμε στη
θέση μας ότι η ενημέρωση για τα προς συζήτηση θέματα θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως και κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια αλλά και την συμμετοχικότητα των δημοτών. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε και ζητούμε αφενός τα δημ. Συμβούλια να ανακοινώνονται εγκαίρως και η σχετική πρόσκληση μαζί με όλες τις εισηγήσεις να αποστέλλονται τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την συνεδρίαση κι αφετέρου να αναρτώνται τα προς συζήτηση θέματα μαζί με τις σχετικές εισηγήσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε να έχουν πλήρη ενημέρωση και δυνατότητα ενεργής συμμετοχής και οι δημότες.

Παραβλέποντας όμως για πολλοστή φορά τις εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης (τωρινής και παλαιοτέρων), η διοίκηση του Δήμου απέστειλε την πρόσκληση για συνεδρίαση του δημ. Συμβουλίου Πέμπτη 19/2 μεσημέρι, κατά τρόπο ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να έχουν μόνο μια μέρα (Παρασκευή 20/2) στην διάθεσή τους προκειμένου να μελετήσουν τους σχετικούς φακέλους των εισηγήσεων επί 43 θεμάτων! Κάποια θέματα δεν συνοδεύονταν καθόλου από εισηγήσεις ενώ στην συνεδρίαση αποδείχθηκε πως πολλά δεν ήταν κι επαρκώς στοιχειοθετημένα με αποτέλεσμα να αποσυρθούν χωρίς καμία αιτιολόγηση. Για πολλά δε ακόμα θέματα, όπου οι εισηγήσεις ήταν ανεπαρκείς ή έλειπαν εντελώς, στις ερωτήσεις που απευθύναμε δεν δόθηκε καμία απολύτως απάντηση ή διευκρίνηση.

Ευλόγως θέσαμε μετ` επιτάσεως το ζήτημα, ωστόσο η Διοίκηση του Δήμου διά του Προέδρου του δημ. Συμβουλίου κυρίου Αθ. Λιακόπουλου, λειτούργησε απαξιωτικά προς τον θεσμό, χαρακτηρίζοντας τις τοποθετήσεις μας ως «τερτίπια». Στην αρχή της θητείας του τωρινού δημ. Συμβουλίου, συναινέσαμε στην εκλογή του κ. Λιακόπουλου ως Προέδρου δημ. Συμβουλίου (θέση που ούτως ή άλλως εκ του νόμου καταλαμβάνεται από την πλειοψηφούσα-διοικούσα παράταξη), αποβλέποντας και αποσκοπώντας στην περιβολή του συγκεκριμένου θεσμού με αντικειμενικότητα και μετροέπεια κι επιδεικνύοντας από μέρους μας διάθεση για την καλλιέργεια κλίματος πολιτικού πολιτισμού. Στη χθεσινή συνεδρίαση δυστυχώς οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Ελπίζουμε ότι από εδώ και στο εξής ο κ. Λιακόπουλος ως Πρόεδρος δεν θα συνεχίσει να αναλώνεται σε χαρακτηρισμούς και παρεμβάσεις που εκφεύγουν του θεσμικού του ρόλου, τιμώντας και επιβεβαιώνοντας τη διάθεση συγκατάβασης και συναίνεσης που ως «Άλλος Δρόμος» επιδείξαμε από την αρχή της αυτοδιοικητικής χρονιάς.

Πάγια θέση μας είναι η πρόσκληση και οι εισηγήσεις για τις συνεδριάσεις των δημ. Συμβουλίων να αποστέλλονται τουλάχιστον 3 εργάσιμες ημέρες πριν την συζήτηση.

Απαιτούμε να μην εισάγεται κανέναν θέμα προς συζήτηση το οποίο δεν συνοδεύεται από τις σχετικές εισηγήσεις και τα απαιτούμενα έγγραφα.



Διεκδικούμε καλύτερη, πληρέστερη και με περισσότερη διαφάνεια ενημέρωση τόσο ημών όσο και των δημοτών του Δήμου μας για τα προς συζήτηση θέματα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης μιας διαυγούς δημοτικής διοίκησης στη βάση της όσο το δυνατόν πιο ευρείας συμμετοχικότητας.