Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Η 3η  Δεκεμβρίου ορίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως
Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η αναπηρία δεν είναι νόσος και ότι οι ίσες ευκαιρίες υφίστανται όταν αναγνωρίζεται η διαφορετικότητα. Άλλωστε, ο σεβασμός αποτελεί ύψιστη ένδειξη πολιτισμού σε μια κοινωνία.

Όλοι μας μπορούμε και οφείλουμε  να προβληματιστούμε  σε ότι αφορά τον τρόπο ζωής, τις δυνατότητες μόρφωσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και  κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία.

Όλοι  μας μπορούμε και οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε να δοθεί βήμα και ενεργός  ρόλος στους συνανθρώπους μας,  σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Με την παροχή μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, τη δημιουργία υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, επαγγελματικής  αποκατάστασης αλλά κυρίως  με την αλλαγή κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων, μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με ιδιαιτερότητες, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση μιας  αξιοπρεπούς  και άνετης  ζωής.

Ας  ευχηθούμε, λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ να αποτελέσει για τα άτομα με αναπηρία ένα νέο ξεκίνημα σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και δυσκολίες αλλά γεμάτο από εκτίμηση, ευκαιρίες,  καθολική αποδοχή και πρόσβαση καθώς και ισότιμη συμμετοχή.

Τα άτομα με ΄΄ ιδιαίτερες ικανότητες΄΄ έχουν ανάγκη την αγάπη, το σεβασμό, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα μας αλλά και το δικαίωμα  να ζουν ισότιμα μέσα στην κοινωνία όλες τις ημέρες του χρόνου.

Είναι υποχρέωση των σύγχρονων κοινωνιών αλλά  και των πολιτών  να διασφαλίζουν   συμμετοχή και  εύκολη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε θεσμούς, υπηρεσίες κ.α. αλλά και να δημιουργούν ασφαλείς προϋποθέσεις για  την κοινωνική  τους ενσωμάτωση και την αποδοχή που δικαιούνται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας


Σοφία Μαυρίδου