Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Κάντο όπως το Σιν Φέιν

03/12/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Την ώρα που στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το παν για να αποτρέψει μια συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο και επιστροφή της χώρας στην κανονική ζωή, η Ιρλανδία συνεχίζει σταθερά την πορεία της προς την έξοδο.
Μέσα στον Δεκέμβριο, η χώρα αναμένεται να προχωρήσει στην καταβολή 9 δις, δηλαδή την πρώτη δόση της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ.
Ως γνωστόν, στις 13 Σεπτεμβρίου η Ιρλανδία συμφώνησε να αποπληρώσει πρόωρα τα 18,3 από τα συνολικά 22,5 δις ευρώ που δανείστηκε από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος του 2010, βάσει του οποίου η χώρα μπήκε στο μνημόνιο.
Τα 9 δις αντιπροσωπεύουν το 40% του χρέους προς το ΔΝΤ και η πρόωρη αποπληρωμή του  θα μειώσει τους οφειλόμενους τόκους κατά 750 εκ. ευρώ.
Οι διαδικασίες εγκρίσεων από Σουηδία, Δανία και Βρετανία (με τις οποίες είχαν υπογραφεί διμερή δάνεια) και η αντίστοιχη από τα
κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και αυτή από τον EFSM και τον EFSF μόλις ολοκληρώθηκαν και η Ιρλανδία είναι πλέον ελεύθερη να προχωρήσει σε μια ενέργεια που θα την βοηθήσει να εξοικονομήσει τόκους ύψους 1,5 δις ευρώ, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του εθνικού χρέους, καθώς η χρηματοδότηση της χώρας θα καταστεί λιγότερο ακριβή.
Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα σχέδιο που θα ωφελήσει την Ιρλανδία.
Το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζει και το κόμμα της αντιπολίτευσης (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) Σιν Φέιν (πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ) και ο αρχηγός του Τζέρι Άνταμς, ο οποίος μάλιστα είχε φέτος και μια περιπέτεια με την σύλληψή του, όταν κρατήθηκε και ανακρίθηκε για τέσσερις ημέρες για την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας της Τζιν Μακόνβιλ, το 1972.
Ο ίδιος ο Άνταμς, αν και αρχηγός της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι το αρχικό πρόγραμμα απέτυχε, αλλά «οι αγορές γνωρίζουν ότι το κράτος θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στο χρέος».
Και αυτό, όπως λέει, βοήθησε την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα.
Δηλαδή, και ο Τζέρι Άνταμς διαφωνεί με το μνημόνιο και τη λιτότητα, αλλά δεν έβαλε λυτούς και δεμένους να εμποδίσει την έξοδό της χώρας του από το πρόγραμμα, διακηρύσσοντας πως αν έλθει στην εξουσία δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ενδεχομένως θα αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση την οποία το Σιν Φέιν αντιπολιτεύεται!
Σημειώστε πως και το Σιν Φέιν παρουσιάζει εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδο.
Σημειώστε, όμως, επίσης ότι ο Άνταμς χαιρέτισε τον Μάιο του 2011 την ιστορική ομιλία της Βασίλισσας για την Ιρλανδία, καθώς και την απόφαση της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ισπανία, τον Σεπτέμβριο του 2010.
Επιπλέον, καταδίκασε, τον Μάρτιο του 2009, την επίθεση εναντίον της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Β. Ιρλανδία, που στοίχισε τη ζωή δύο στρατιωτών, την χαρακτήρισε ως μια επίθεση «εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας» και υποσχέθηκε ότι το Σιν Φέιν θα βοηθήσει την αστυνομία στον εντοπισμό των δραστών.
Με λίγα λόγια, έχει αντιληφθεί πλήρως αυτό που δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας: Ότι το μίσος και οι εμφύλιοι οδηγούν σε καταστροφή τις χώρες.
Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φθάσαμε στο σημείο να ανακοινώνεται πως η Ιρλανδία θα γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ το 2015, ενώ το χρέος της, που το 2013 είχε εκτιναχθεί στο 123,3%, θα υποχωρήσει στο 109,4% του ΑΕΠ το 2015 και στο 106% το 2016.
Μάλιστα, η βελτίωση της οικονομίας επέτρεψε στην κυβέρνηση να καταρτίσει τον πρώτο της προϋπολογισμό στον οποίο δεν προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας, για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια.
Με λίγα λόγια, στην Ελλάδα η αντιπολίτευση καταδικάζει τη χώρα σε μόνιμη πολιτική αστάθεια, ενώ στην Πορτογαλία, η αντίστοιχη αντιπολίτευση απέχει από κάθε δράση που θα αναχαίτιζε την πορεία της χώρας ή θα την πήγαινε πίσω στη γλώσσα του μίσους και του εμφυλίου.