Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

«WHO THE FUCK IS SKREKAS?»

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Τον τίτλο του σημερινού άρθρου δεν τον σκέφτηκα μόνος μου. Είναι η ερώτηση που δέχθηκα τηλεφωνικά αργά το βράδυ της Παρασκευής, από τακτικό συνομιλητή μου στην Ουάσινγκτον,
ο οποίος παρακολουθεί τα ελληνικά τεκταινόμενα για επαγγελματικούς λόγους. Και η αλήθεια είναι πως δεν είχα απάντηση.
Αν υποθέσουμε πως το κρισιμότερο ζητούμενο σήμερα για τη χώρα είναι η ανάπτυξη κι αν υποθέσουμε επίσης πως το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει φυσιολογικά να είναι το «στρατηγείο» για να κερδηθεί αυτή η μάχη, τότε μάλλον πρέπει να περάσει κανείς τις «Πύλες του Ανεξήγητου» για να μπει στο μυαλό του Σαμαρά και να αιτιολογήσει την επιλογή του εκ Τρικάλων ορμώμενου και παντελώς άγνωστου Κώστα Σκρέκα για τη θέση του Υπουργού.
Τι είδε ο πρωθυπουργός στον Κώστα Σκρέκα που δεν βλέπουμε εμείς οι υπόλοιποι; Μήπως το γεγονός ότι κληρονόμησε τη βουλευτική έδρα από τον πατέρα του Θεόδωρο Σκρέκα; Ή μήπως επειδή δραστηριοποιείται, όπως μαθαίνω,  στο χονδρεμπόριο κολάν και καλσόν;
Είναι σαφές πως η χώρα πάει σε εκλογές. Οι επιλογές του Σαμαρά αυτό δείχνουν. Βάζει τον άγνωστο Σκρέκα στο πιο νευραλγικό υπουργείο μόνο και μόνο για να μην διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες και βάλει πρόσθετους μπελάδες στο κεφάλι του. Προφανώς «έχει ριφθεί ο κύβος» για τις εκλογές και ενόψει αυτών ήταν αδύνατον για έναν τόσο αδύναμο πρωθυπουργό να βάλει στην καρέκλα αυτού του κορυφαίου παραγωγικού υπουργείου κάποιον από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες – δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά,  όπου στη μάχη της προσωπικής εκλογικής επιβίωσης έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν κορμιά…
Η τοποθέτηση Σκρέκα είναι διεκπαιρεωτική και βραχύβια, γεγονός που δηλώνει πως η παρούσα κυβέρνηση θα μας αποχαιρετίσει συντόμως. Άντε το πολύ πολύ να περιμένουν μέχρι να έρθουν τα i-phone 6 που παρήγγειλε ο Βενιζέλος «από το υστέρημα του ελληνικού λαού». Αυτό είναι το μήνυμα που εισέπραξε η αγορά και όχι ασφαλώς οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για πρόθεση εξάντλησης της τετραετίας. Αυτά για να γίνουν πιστευτά απαιτούν πράξεις, απαιτούν πρωτοβουλίες, τις οποίες  ο Σαμαράς δεν θέλει ή δεν μπορεί να φέρει σε πέρας.
Επίσης, η αγορά βλέπει πως ο Δένδιας, ο οποίος είναι Υπουργός «ειδικών αποστολών» (βλέπε «Χρυσή Αυγή», «κόκκινα δάνεια») “φυγαδεύτηκε” στο Άμυνας καθότι θα μετακινηθεί προς τα εκεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το επόμενο διάστημα. Το σκηνικό της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ και η πιθανή κλιμάκωσή της, ενδεχομένως να αποτελέσει και το φόντο στο οποίο θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.
ΥΓ1: Ο Αβραμόπουλος για να πάει στις Βρυξέλλες να αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου, πέταξε μέσω Κωνσταντινούπολης! Μου θυμίζει τον Μπίλ Κλίντον (αν και κατά τα λοιπά δεν έχει καμία σχέση η πολιτική στόφα του ενός με του άλλου) ο οποίος μέχρι και την τελευταία ώρα «έκλεβε» λεπτά δημοσιότητας πριν παραδώσει στον Τζωρτζ Μπους. Τώρα αν ο Αβραμόπουλος μετέφερε κάποιο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στον Ερντογάν ή αν συναντήθηκε μόνο και μόνο για να φάνε ψαράκι και  «να θυμηθούν τα παλιά», δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι πως δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τον ρόλο του Επιτρόπου. Μήτσο τα’ παμε αυτά…  Με Αριστείδη, δεν πας στις Βρυξέλλες!
ΥΓ2: Μεγάλη κινητικότητα από το πρωί στο Πεντάγωνο. Όχι μην πάει ο νους σας στην πολεμική εμπλοκή. Προς το παρόν φτάνουν κατά δεκάδες οι συνεργάτες του Δένδια που ψάχνουν υπολογιστή και γραφείο. 


http://www.rizopoulospost.com/