Σκοπός της απογραφής πληθυσμού,όπως ρητά αναφέρεται στο ΦΕΚ της Προκήρυξης Διενέργειας των Γενικών Απογραφών Κτηρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών,ήταν:
Η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τα δημογραφικά,οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού,για τη σύνθεση των
νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους καθώς και για τον οικοδομικό πλούτο της Χώρας.
Εκτός των παραπάνω,τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών και νομικών θεμάτων,όπως η κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ,η ρύθμιση εκλογικών θεμάτων,κλπ.
Δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες,στο θέμα της ποιότητας της απογραφής,παρά το γεγονός οτι και άλλες επιμέρους παρατηρήσεις και στοιχεία,κεντρίζουν την προσοχή μας και διαμορφώνουν το επίπεδο της αξιοπιστία της.
Στις ελληνικές απογραφές,σύμφωνα με την ΚΥΑ 1524/Γ5-473/17.4.2011 και µε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την προκήρυξη διενέργειας της τελευταίας απογραφής του 2011 απογράφεται: Ο Νόμιμος Πληθυσμός,ο Μόνιμος Πληθυσμός και ο Πραγματικός Πληθυσμός ή De Facto.
Οροι,οι οποίοι εξηγούνται παρακάτω:...
ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Ο Νόµιµος Πληθυσµός,αφορά στον αριθµό των δηµοτών κάθε Δήµου της Χώρας,ανά Δηµοτική Ενότητα που είναι άτοµα µε Ελληνική υπηκοότητα και διαµένουν µόνιµα στην Ελλάδα.Κοινώς ο Νόμιμος Πληθυσμός,αφορά τους Έλληνες και τους πολιτογραφημένους Έλληνες.
Νόμιμος πληθυσμός σε κάθε επίπεδο διοικητικής διαίρεσης της Χώρας και μέχρι το επίπεδο του οικισμού είναι ο αριθμός των ατόμων κάθε ηλικίας και φύλου,τα οποία κατά την ημέρα της απογραφής δήλωσαν ότι είναι καταχωρημένα στα αντίστοιχα δημοτολόγια και εφόσον κατάτην ημέρα της απογραφής βρίσκονταν στη χώρα και απογράφηκαν ως παρόντα ή απουσίαζαν προσωρινώς στο εξωτερικό.
Το μέγεθος αυτό είναι απαραίτητο για να οριστεί ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια.
Η καταγραφή του Νόμιμου Πληθυσμού έγινε με βάση τις απαντήσεις των απογραφόμενων Ελλήνων υπηκόων στο ερώτημα σχετικά με τη Δημοτική Ενότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.Στο Νόμιμο Πληθυσμό περιλαμβάνονται και οι Έλληνες υπήκοοι των στρατιωτικών και διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στο εξωτερικό,καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Ο Νόμιμος Πληθυσμός της Χώρας,όπως αυτός προέκυψε απο την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011,ανήλθε σε 9.903.268 άτομα.
ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Μόνιμος πληθυσμός ουσιαστικά σημαίνει «το σύνολο των ατόμων που έχουν ζήσει συνεχώς στον τόπο συνήθους διαμονής τους,για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών πριν την ημερομηνία αναφοράς της απογραφής ή έφθασαν στον τόπο συνήθους διαμονής τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν την ημερομηνία αναφοράς,με την πρόθεση να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον 1 χρόνο».
Παράδειγμα (και διαφορά από τον πραγματικό πληθυσμό): Κάποιος την ώρα της απογραφής ήταν στην Πάτρα. Όμως εκεί βρέθηκε τυχαία, ή ήταν περαστικός και διαμένει μόνιμα στη Λάρισα. Αυτό το δηλώνει. Έτσι, καταγράφεται στον πραγματικό πληθυσμό Πάτρας (αφού απογράφηκε εκεί) και ταυτόχρονα στο μόνιμο πληθυσμό Λάρισας (αφού μόνιμα διαμένει στη Λάρισα).
Ο Μόνιμος Πληθυσμός της Χώρας,όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011,ανήλθε σε 10.815.197 άτομα.
Στο σύνολο 10,815 εκατ. μονίμου πληθυσμού,συμπεριλαμβάνονται 912.000 αλλοδαποί.
Δηλαδή συνολικά Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι είναι 9,903 εκατ.Εξ αυτών 2,1 εκατ. είναι ανήλικοι.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ή DE FACTO
Ο De Facto ή Πραγματικός Πληθυσµός αφορά στον αριθµό των ατόµων-ανεξαρτήτως υπηκοότητας-που κατά την ηµεροµηνία αναφοράς της Απογραφής,βρέθηκαν σε κάθε Περιφέρεια,Περιφερειακή Ενότητα,Δήµο,Δηµοτική Ενότητα,Δηµοτική ή Τοπική Κοινότητα και αυτοτελή οικισµό,για οποιαδήποτε αιτία,είτε αυτά διέµεναν µόνιµα είτε βρέθηκαν εκεί προσωρινά η τυχαία.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η απογραφή του πληθυσμού τήρησε,τις μεθοδολογικές αρχές του Κανονισμού (ΕΚ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,σύμφωνα με τις οποίες-εστίασε στην καταγραφή του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας-σε αντίθεση με τις προηγούμενες απογραφές,οι οποίες είχαν σκοπό την καταγραφή του de facto πληθυσμού ή Πραγματικού Πληθυσμού (δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο Απογραφής).
Ο Πραγματικός Πληθυσμός της Χώρας,όπως αυτός προέκυψε απο την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011,ανήλθε σε 10.939.727 άτομα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΔΡΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ DE FACTO ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Δηλαδή η βάση του σχεδιασμού στηρίχτηκε στα άτομα που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο της απογραφής. Με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές
να έχει μεταβληθεί ο εκλογικός καταμερισμός των εδρών. Για παράδειγμα στον Δήμο Χανίων θα εκλεγούν σαράντα εννέα (49) δημοτικοί σύμβουλοι από τις επτά (7) δημοτικές κοινότητες του Δήμου.
Το παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι, η περιοχή της Νέας Κυδωνίας, ενώ πληθυσμιακά είναι μικρότερη σε σχέση με τον Ελ. Βενιζέλο ή το Ακρωτήρι, εκλέγει παραπάνω δημοτικούς συμβούλους. Και
αυτό συνέβει ακριβώς λόγω του υπολογισμού των εδρών βάσει του de facto πληθυσμού. Η εγκύκλιος του Υπουργείου δίνει στη Νέα Κυδωνία επτά (7) έδρες και de facto πληθυσμό 16.803 άτομα.
Ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής είναι κατά έξι (6) χιλιάδες μικρότερος και φτάνειτις 10.771. Ταυτόχρονα η Δημοτική Ενότητα Χανίων, παρά την πληθυσμιακή αύξηση σε σχέση με το 2001, έχει μείωση στον αριθμό των εδρών.
Ουσιαστικά υπάρχει μια αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας και κατά συνέπεια της κατανομής των εδρών, η οποία προήλθε ξεκάθαρα από
τη λανθάνουσα αντίληψη του Υπουργείου Εσωτερικών να χρησιμοποιήσει ως βάση υπολογισμού τον de facto και όχι τον μόνιμο πληθυσμό της απογραφής του 2011.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: "ΕΣΤΙΑΣΑΜΕ" ΣΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ