Θεσσαλονίκη - (Ανταπόκριση Αλεξάνδρα Γούτα) - Οκτ/14.
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έκλειναν, κατά μέσο όρο, καθημερινά στο 9μηνο του 2014, με αποτέλεσμα ο
συνολικός αριθμός αυτών που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση στο εν λόγω χρονικό διάστημα να έχει ξεπεράσει τις 1.091.
Σαν μεγάλος "ασθενής" προβάλουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς πάνω από 800 έβαλαν λουκέτο στο 9μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών στα μητρώα του, που έδωσε στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
"Αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους είναι περιορισμένος κατά 11% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε 1.227 επιχειρήσεις έκλεισαν, εντούτοις καταδεικνύονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιοτεχνία", υποστηρίζει η διοίκηση του ΒΕΘ, σύμφωνα με την οποία "κόκκινο" χτυπά η απροθυμία για έναρξη δραστηριότητας: μόλις 301 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ενταχθούν στο βιοτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης στο εννεάμηνο του 2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 498.
Τριπλασιάστηκαν όσες κήρυξαν πτώχευση Το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών & διαγραφών κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα αποτυπώνει μια θλιβερή εικόνα: για σχεδόν κάθε επιχείρηση, που εγγράφεται στα μητρώα του ΒΕΘ, τρεις διαγράφονται. Ως βασικός λόγος για τη διαγραφή αναδεικνύεται και πάλι η ασύμφορη λειτουργία της επιχείρησης (653 επιχειρήσεις, έναντι 628 πέρυσι, δήλωσαν αυτόν τον λόγο ως αιτία για την παύση της δραστηριότητάς τους).
Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 21 επιχειρήσεις, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013. Στο μεταξύ, μπορεί το εύκολο θύμα της αρνητικής συγκυρίας να είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα οι ίδιες πρωτοστατούν και στις εγγραφές.
Κατά το εξεταζόμενο διάστημα στο μητρώο του ΒΕΘ προστέθηκαν 195 ατομικές επιχειρήσεις. Ένα χρόνο πριν οι ατομικές επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήταν 360. "Ακόμη δεν φτάσαμε στον πάτο" «Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. [...] Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλαν τέλος στη δραστηριότητα τους στο εννεάμηνο του 2014 είναι μεγάλος, ωστόσο καταγράφει μία σημαντική επιβράδυνση, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ακόμη δεν έχουμε πιάσει πάτο, καθώς καθημερινά προστίθενται νέοι κρίκοι στην μακριά αλυσίδα των λουκέτων» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η επιχειρηματικότητα, παρά τις κατά καιρούς αισιόδοξες εξαγγελίες, βρίσκεται σε δύσβατο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».