Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Γιατί αυτή η εικόνα κύριοι μυδοκαλλιεργητές;;;;;;;;;; Γράφει ο Αθανάσιος Τερζής

 Αν κάποιος επισκεφθεί το λιμάνι της Μεθώνης με την πρώτη ματιά η εικόνα είναι πανέμορφη. Ανατολικά φαίνεται η καταπράσινη κοίτη του Αλιάκμονα, οι εκβολές του με το ομώνυμο δέλτα και ο υγροβιότοπος της Αγαθούπολης. Νότια οι απότομες και κατάφυτες με
πεύκα, ελαιώνες και διάφορα είδη χαμηλής βλάστησης ακτές.



Αν όμως θελήσει να περπατήσει στην παραλία, η εικόνα θα είναι αποκρουστική. Κάθε είδους σκουπίδια, αλλά κυρίως πλαστικά δίχτυα που προέρχονται από τα παρακείμενα μυδοτροφεία. Κύριοι μυδοκαλλιεργητές η κοινωνία σας εμπιστεύτηκε ένα φυσικό πλούτο μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να αναπτύξετε την επιχειρηματικότητα σας.  Μέσω της οποίας θα παράγεται και θα προσφέρεται στο κοινωνικό σύνολο ένα πολύτιμο διατροφικό αγαθό. Φαντάζομαι ότι οι εργασιακές συνθήκες είναι δύσκολες, τα επιχειρηματικά προβλήματα εξίσου δύσκολα. 



Είμαι όμως βέβαιος ότι σε τίποτε δεν θα σας επιβάρυνε αντί να πετάτε στη θάλασσα όλο αυτό το σκουπιδαριό να το συγκεντρώνεται και να παίρνει το δρόμο που πρέπει. Η επιλογή σας  αυτή καταστρέφει το περιβάλλον, βάζει απέναντι σας μια ολόκληρη κοινωνία, η  οποία σας παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης αυτού του περιβάλλοντος, οι οποία είναι και ο αποδέκτες της παραγωγής σας.  



Πρέπει να καταλάβετε ότι έχετε υποχρέωση να αλλάξετε στάση στο θέμα και να αποκαταστήσετε την μέχρι τώρα ζημιά. Φυσικά για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης ευθύνη έχουμε όλοι. Πρώτα οι εποπτεύοντες φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, λιμενικό και άλλες διοικητικές μορφές. Και φυσικά όλοι οι εμείς είτε από την προσωπική μας στάση και δράση, είτε από τη θέση φορέων, πολιτισμού,  συνδικαλισμού και πολιτικής. Οι φωτογραφίες που επισυνάπτω καταδεικνύουν το πρόβλημα.