Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

"Ηγέτες": Παρουσίαση της εκδοτικής σειράς στη Θεσσαλονίκη

Μετά την Αθήνα και το Ζάππειο, η πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ήταν ο επόμενος σταθμός για τους ΗΓΕΤΕΣ, τη νέα εκδοτική
σειρά της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Η παρουσίαση ήταν αφιερωμένη στον Αριστοτέλη και τον Μέγα Αλέξανδρο, δυο ηγετικές μορφές που ξεκίνησαν από την Μακεδονία και έγιναν οικουμενικά σύμβολα.

Ο Πέτρος Ρουσάνογλου μέλος του διοικητικού συμβούλιου του ΜΜΣΤ καλωσόρισε το κοινό. Την ομιλία άνοιξε ο Θάνος Βερέμης επιμελητής της σειράς ο οποίος αναφέρθηκε σε κάθε ηγέτη ξεχωριστά τονίζοντας για άλλη μια φορά το «μεικτό μητρώο» τους. Για τον Αριστοτέλη μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Κάλφας καθηγητής Συστηματικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, ξετυλίγοντας το βίο και αναλύοντας τη διαρκή επίδραση της φιλοσοφικής αριστοτελικής σκέψης σε πολιτισμούς στον τοπο και στο χρόνο.

Από το δάσκαλο Αριστοτέλη στον μαθητή Μέγα Αλέξανδρο, και το λόγο πήρε ο Γιάννης Ξυδόπουλος επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο ΑΠΘ για να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό γύρω από το οποίο  αναμφίβολα ο Αλέξανδρος ξεχώρισε ως χαρισματικός ηγέτης με εξαιρετικά γνωρίσματα.

Ιδιαίτερα παραστατική και ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της πορείας και της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή από τη διευθύντρια της ΙΖ ΕΠΚΑ και της 11ης ΕΒΑ Αγγελικής Κοτταρίδη.

Μεσα από πηγές, ευρήματα, πόλεις-σταθμούς στα βάθη της Ασίας και  έργα τέχνης σε ανατολή και δύση στοιχειοθέτησε την διάδοση του ελληνισμού, την οικουμενική  διάσταση  και τον μύθο του έλληνα στρατηλάτη που εξακολουθεί να εμπνέει ως σήμερα.




http://www.kathimerini.gr/