Όπως αποκαλύπτει το Έθνος, στο πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εμπεριέχονται μποναμάδες, πλούσια εφάπαξ, συνταξιοδοτήσεις-μαϊμού, δωρεάν κινητά ακόμη και στα χρόνια της κρίσης στην περίοδο 2001-2011. Παράλληλα, διαπιστώνει ανυπαρξία κανονισμού προμηθειών αλλά και πλήρη ανεπάρκεια ελέγχου δαπανών.
Από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι από τα ταμεία της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονταν δαπάνες για ενοίκιο και κοινόχρηστα της οικίας του προέδρου στον Χολαργό, αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου 3.000 κυβικών (Lexus) και αξίας 67.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του προέδρου, έξοδα λειτουργίας οργάνων της διοίκησης, όπως εδέσματα και πιστωτική κάρτα προέδρου, διάφορα απρόβλεπτα έξοδα για αγορές λουλουδιών, κινητών τηλεφώνων, δαπάνες για πρωτοχρονιάτικα φλουριά, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Μεταξύ άλλων, καταγράφεται ότι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Τζανέτος Καραμίχας, τα περνούσε... ζωή και κότα με τα ύψους 184.189 ευρώ έξοδά του να είναι πληρωμένα, ενώ, μεταξύ άλλων, 246.074 ευρώ δόθηκαν για κοπή χόρτων, 245.053 ευρώ για δαπάνες του κυλικείου, 1.964 ευρώ για εορταστικά καλάθια, 97.562 ευρώ για γαλοπούλες και 9.663 ευρώ για πρωτοχρονιάτικα φλουριά.
Από την πλευρά του ο κ. Καραμίχας, μιλώντας στο Μέγκα, δηλώνει ότι όλες οι δαπάνες έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τις γενικές συνελεύσεις. Όσο για το πολυτελές αυτοκίνητο ανέφερε ότι "δεν είναι από τα δικά σας λεφτά ή του κρατικού προϋπολογισμού αλλά των αγροτών". Αναφορικά με τις δαπάνες για τις γαλοπούλες και τα φλουριά, υποστηρίζει ότι αυτές οι δαπάνες και οι παροχές ήταν προς τους εργαζομένους.
Παράλληλα, στη λίστα με τις δαπάνες που εμπεριέχονται στο πόρισμα γίνεται αναφορά για έξοδα κίνησης και αποζημιώσεων υπαλλήλων χωρίς να τα δικαιούνται, έξοδα της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μη ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν τον ίδιο τόπο κατοικίας και ενδεχομένως συγγενική σχέση, διευκολύνσεις με σημαντικά χρηματικά ποσά σε εταιρείες στις οποίες συμμετείχε.
Από το 2001 μέχρι το 2011 αποχώρησαν 68 υπάλληλοι, κοστίζοντας 3,5 εκατ. ευρώ. Η αποχώρηση υπαλλήλων με κίνητρα εξόδου γινόταν με καταβολή του 100% της αποζημίωσης και όχι του 75% βάσει νόμου. Δίνονταν ποσά για εξαγορά στρατιωτικής θητείας και καθαρά ποσά 4.522 για τις γυναίκες. Το 2012 αποχώρησαν τρία στελέχη, λαμβάνοντας κίνητρα εξόδου και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την κάλυψη μάλιστα της δαπάνης των αποζημιώσεων η ΠΑΣΕΓΕΣ σύναψε δάνειο με τραπεζικά ιδρύματα.
Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι παραχωρήθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ αγρόκτημα για την ανέγερση συνεταιριστικής σχολής δωρεάν όπου ενώ μέχρι το 2007 η οργάνωση μέσω του ΚΕΚ ΠΑΣΕΓΕΣ διοργάνωνε εκπαιδευτικά σεμινάρια, προγράμματα κλπ με αντικείμενο τον αγροτικό τομέα, το 2014 η οργάνωση σύναψε σύμβαση με εταιρεία συμβούλων για την παροχή υπηρεσιών αξιοποίησης του κτηριακού συγκροτήματος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ δαπάνησε ούτε λίγο ούτε πολύ 3 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του γραφείου Βρυξελλών, καταβάλλοντας εκτός των άλλων για τους τρεις εργαζομένους που απασχολούνταν εκεί διάφορες εισφοροκρατήσεις και επιδόματα σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία του Βελγίου παρότι σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και το ΙΚΑ εξαιρούνταν από το βελγικό σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και δεν υπήρχε λόγος να επιβαρύνεται η οργάνωση.