Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Επισημάνσεις σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Με επιτυχία διεξήχθη το σεμινάριο που διοργάνωσε χθες (σ.σ. 25.9.2014) το Ο.Ε.Ε. σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το Ε9, με εισηγήτρια την προϊσταμένη του τμήματος μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Διεύθυνσης κεφαλαίου του υπ. Οικ. κα Κόλλια Άννα.

Αναφέρουμε μερικά σημαντικά σημεία της εισήγησης:

Η εφαρμογή του Ε9 για διορθώσεις στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα θα ανοίξει περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης, η οποία θα ενσωματώνει και τις τελευταίες αλλαγές του νόμου 4286/2014.

Η νέα εκκαθάριση θα αφορά τη μείωση 20% του φόρου για τα κενά  μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τις εκπτώσεις του φόρου 50% ή 100% για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 7 του νόμου 4223/2013(Φορολογούμενοι με πολύ μικρό εισόδημα, ανάπηροι, κ.λπ.).

Όσον αφορά στην έκπτωση 20% στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα διευκρινίστηκε ποια ακριβώς είναι αυτά σύμφωνα με τον νόμο 4286/2014και την εισηγητική του έκθεση. Συγκεκριμένα, κενά μη ηλεκτροδοτούμενα, θεωρούνται τα αποπερατωμένα κτίσματα τα οποία έχουν ρευματοδοτηθεί, έχουν πάρει ρολόι και για οποιοδήποτε λόγο έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί δε θεωρούνται μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή.

Συνεπώς, ακίνητα τα οποία δε θεωρούνται ημιτελή αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ, δεν δικαιούνται ούτε την έκπτωση του 20% των μη ηλεκτροδοτούμενων, ούτε τη μείωση της αξίας βάση του μειωτικού συντελεστή 0,4.

Τονίστηκε επίσης για μία ακόμη φορά ότι, για να τύχουν της έκπτωσης τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πρέπει να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί συνολικά για όλο το έτος 2013.

Η Κα Κόλια υπογράμμισε επίσης ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τα στοιχεία για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που προβλέπει ο νόμος από τα μέχρι σήμερα δηλωθέντα στοιχεία των φορολογουμένων. Σκοπός της υπηρεσίας είναι να προσέλθουν όσο το δυνατόν λιγότεροι φορολογούμενοι στις Δ.Ο.Υ., όπως τόνισε χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της Διεύθυνσης κεφαλαίου.

Για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, οι υπηρεσίες του Υπ.οικονομικών θα αντλήσουν στοιχεία από το Ε9 (αριθμός παροχής), το Ε2 και τον ΔΕΔΔΗΕ.  Συγκεκριμένα, θα ταυτοποιήσουν  τους αριθμούς παροχής που έχουν δηλωθεί στο Ε9 με τα στοιχεία που θα αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ, και στη συνέχεια θα ελέγξουν το Ε2 για να δουν την περίοδο που το κάθε κτίσμα ήταν κενό.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προσπαθήσουν επίσης να ταυτοποιήσουν και κτίσματα μεταξύ ψιλού κύριου και επικαρπωτή, έτσι ώστε να τύχουν και οι δύο της έκπτωσης σε περίπτωση που το ακίνητο έχει δηλωθεί κενό στο Ε2 μόνο από τον έναν.

Το ανωτέρω δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν διαφορετικά ποσοστά επί του ίδιου κτίσματος, καθώς το κάθε δικαίωμα εξετάζεται διαφορετικά.

Τέλος, στην εισήγηση αναφέρθηκε επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια να εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό μετά από κάθε διόρθωση των φορολογουμένων στα Ε9 κατά την διάρκεια της περιόδου που θα γίνονται οι διορθώσεις (15 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου).


Κατεβάστε από εδώ τις σημειώσεις των ενημερωτικών σεμιναρίων με τίτλο "Φορολογίες Κατοχής Ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ, Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων – Ε9)", που υλοποιήθηκαν στην Αθήνα από 22 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2014