Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια του 22ο Διεθνούς Συνέδριου Πλαστικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε 19-22 Σεπτεμβρίου στο RioDeJaneiroτης Βραζιλίας, από την InternationalSocietyofAestheti cPlasticSurgery.
«Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες γυναίκες, μετά και το παγκόσμιο σκάνδαλο με τα ενθέματα, δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ανατομικά» τονίζει ο διαπρεπής πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου.
«Φυσικά, διευκρινίζει ο Δρ. Αθανασίου, η προτίμηση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς τα ανατομικά ενθέματα είναι πιο ασφαλή αλλά δίνουν και πιο φυσικό σχήμα στο γυναικείο στήθος».
Αξίζει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο, κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 10 εκατομμύρια γυναίκες υποβάλλονται σε αυξητική στήθους, ενώ στην Ελλάδα οι αντίστοιχες επεμβάσεις ξεπερνούν τις 10.000!
ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΝΘΕΜΑΤΑ-ΦΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗΘΟΥΣ
Σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς τα ανατομικά ενθέματα υπερτερούν από τα στρογγυλά, γιατί:
- Δίνουν φυσικό σχήμα
- Έχουν τρεις φορές πιο παχύρευστη σιλικόνη
- Έχουν καλύτερη εξωτερική μεμβράνη
- Ανορθώνουν, λόγω του σταγονοειδούς σχήματός τους, πτώσεις μαστών χωρίς περαιτέρω τομές.
Η ολοένα εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών καθώς και οι νέες τεχνολογίες ενθεμάτων συντέλεσαν στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και τη μεγιστοποίηση του βαθμού ικανοποίησης των γυναικών.
Όσον αφορά στην ιατρική τεχνολογία, τα σύγχρονα ενθέματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ανατομικά και στρόγγυλα (τραχείας και λείας επιφάνειας), όπως επίσης και στα ενθέματα ορού και πολυουρεθάνης που χρησιμοποιούνται λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα.
ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
Η αυξητική στήθους είναι μια επέμβαση που απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα στη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80. Έκτοτε ο αριθμός των γυναικών που προχωρούν στην επέμβαση αυτή, αυξάνει κατά 30%-40% κάθε χρόνο.
Οι λόγοι που κάποια γυναίκα απευθύνεται στον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να υποβληθεί στην επέμβαση αυτή είναι πολλοί. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η μικρομαστία (μικρό στήθος) αλλά και οι παθήσεις ανισομαστία και απλασία.
Επίσης, η έλλειψη αυτοπεποίθησης των γυναικών με μικρό στήθος, για τη θηλυκότητά τους. Αυτό τις οδηγεί πολλές φορές σε έλλειψη και αυτοεκτίμησης, ενώ πολλές το θεωρούν ίσως και εμπόδιο στην ερωτική τους ζωή.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το στητό και σφριγηλό στήθος επηρεάζει πάρα πολύ τη γενικότερη ψυχολογία της γυναίκας στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και θηλυκότητάς της.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ
Τρεις είναι οι τεχνικές που έχουν καθιερωθεί για την τοποθέτηση των ενθεμάτων:
Η πρώτη χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση κάτω από τον μαζικό αδένα. (Αυτό κυρίως εξαρτάται από το πάχος του στήθους και καθορίζεται από τη μέτρηση με πτυχόμετρο).
Η δεύτερη αφορά στην τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από την περιτονία (τη θήκη του μείζονα θωρακικού μυός), όπου μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει τον μυ ανορθώνεται προσφέροντας ένα επιπλέον στρώμα κάλυψης του ενθέματος. Η ριζοσπαστική αυτή τεχνική, γνωστή και ως subfascial, χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς. Το αποτέλεσμα είναι το στήθος να φαίνεται πιο φυσικό γιατί τα όρια του ενθέματος δεν είναι ορατά, πιο μαλακό και πιο προβολικό, ενώ δεν δημιουργούνται πτυχές στο πάνω μέρος του στήθους χάρη σε αυτήν την μεμβράνη (την περιτονία ) που ουσιαστικά καλύπτει το ένθεμα.
Η τρίτη χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση στο σημείο κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ, με αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη του ενθέματος, τουλάχιστον στον πάνω πόλο, και άρα τη μείωση της προβολής των ορίων του ενθέματος στο στήθος.
«Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι καλά εξοικειωμένος με τις τεχνικές αυτές και να τις χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ενδείξεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μαστού όπως π.χ. το πάχος του, η πτώση του, η βάση του, το ύψος του και άλλες παράμετροι που συνεκτιμούνται στην επιλογή τόσο του ενθέματος όσο και του επιπέδου τοποθέτησης»τονίζει ο Δρ. Αθανασίου, πλαστικός χειρουργός που εξειδικεύεται στην αυξητική στήθους με ανατομικά ενθέματα.
Για αυτό είναι πολύ σημαντικό πριν την επέμβαση η λήψη ακριβών μετρήσεων διαστάσεων ύψους, βάσης, πάχους μαστού στον πάνω και κάτω πόλο, προκειμένου να γίνει η καλύτερη επιλογή τεχνικής και ενθέματος.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα και ανάλογα με το αρχικό πρόβλημα (απλή αυξητική, ανισομαστία, ανόρθωση κ.λ.π) η ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο ή να μείνει ένα βράδυ. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε 2 με 5 ημέρες ενώ η επιστροφή στη γυμναστική ή την άρση βάρους γίνεται μετά τον ένα μήνα.
Η τοποθέτησή τους απαιτεί πιο στενή θήκη σε σχέση με τα στρογγυλά, προς αποφυγή στροφής τους. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι μετά την αυξητική στήθους με ενθέματα, χωρίς πρόβλημα μπορεί να γίνει μαστογραφία ή υπέρηχος ανά πάσα στιγμή.
τηλ.210 8949090, 210 7230502.