ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ….. ΤΗΣ ΜΟΡΝΑΣ……
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΓΑΣ!!
19Ο Μέρος
Γράφει ο Α. Π. ΤΕΡΖΗΣ
Παρά την, απαράδεκτη βέβαια, μακροχρόνια αυτή «περιπέτεια» ενός έργου που εξαρχής εμφανίστηκε ως ένας σύγχρονος «άθλος», τελικά φαίνεται πως δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει και πολύ περισσότερο να λύση το πολύ σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης των 34 οικισμών της Δυτικής και Βόρειας Πιερίας!
Όμως ήδη έχουν περάσει σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια! Πιστεύω πως σε τριτοκοσμικές χώρες ο χρόνος αυτός θα ήταν κατά πολύ περιορισμένος!
Ωστόσο όμως απορίες πολλές γεννώνται για τη στάση και συμπεριφορά θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας οι οποίοι – εκ του αποτελέσματος βέβαια – εμφανίζονται ότι είτε αδιαφόρησαν, είτε ολιγόρησαν, για όσα γεγονότα – (πολύ σημαντικής μάλιστα οικονομικής δαπάνης και επιβάρυνσης του Ελληνικού Λαού) – συνέβησαν στην εξέλιξη «κατασκευής» του συγκεκριμένου αυτού έργου. Και τούτο διότι παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τις καταγγελίες, τις ερωτήσεις του τότε Βουλευτή Πιερίας κ. Αντώνη Καρπούζα, όχι μόνο δεν δόθηκε καμία τυπική έστω απάντηση (για πειστική και ουσιαστική, βέβαια, λόγος δεν γίνεται), αλλά ούτε και στην επίκληση – πρόσκληση του προς τη Δικαιοσύνη καμία συνέχεια – γνωστή τουλάχιστον – δεν φαίνεται να υπήρξε.
Κι ας μην ισχυρισθεί βέβαια κανείς πως μια μοναδική σε μέγεθος (σκανδάλου βέβαια) σπατάλη 25.000.000 ευρώ σε ένα έργο μηδενικής απόδοσης για το στόχο που προγραμματίστηκε να επιτελέσει, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι!! Όμως τους υπεύθυνους και τους υπέδειξε και τους κατονόμασε πρόσφατα και κατά το παρελθόν ο κ. Καρπούζας και φύλλο δεν κινήθηκε, προφανώς λόγω άπνοιας των επαϊόντων.
Το τελικό κόστος του έργου στο ύψος των 25.000.000 ευρώ ή 8.518.750.000 δρχ. αν δεν κάνω λάθος!!! επιβεβαιώνεται από σχετικό έγγραφο που εστάλη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας (30.12.2008) προς το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελο Μπαλτά.
Προς ενημέρωση των αναγνωστών μας, αλλά και των κατοίκων (των άμοιρων) των 34 οικισμών που περιμένουν ακόμα να ξεδιψάσουν, παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο του εγγράφου αυτού:
«Αξιότιμε κύριε Γενικέ
Σας γνωρίζουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας ολοκλήρωσε την κατασκευή και παραδίδει προς χρήση το φράγμα της Μόρνας, τα διυλιστήρια και αγωγούς μήκους 107 χλμ. συνολικού κόστους περίπου 25.000.000 ΕΥΡΩ για να τροφοδοτήσει με πόσιμο νερό 34 χωριά της Βόρειας Πιερίας, με συνολικό πληθυσμό 40.000 κατοίκων.
Η Ν.Α. Πιερίας κατά την περίοδο της κατασκευής του φράγματος της Μόρνας θεωρώντας ότι η χωρητικότητα αυτού είναι μικρή να καλύψει τις ανάγκες προχώρησε στη σύνταξη μελέτης για την κατασκευή δύο (2) ακόμη φραγμάτων ταμιευτικής ανάσχεσης και εκκένωσης τμημάτων των παρακρατούμενων πλημμυρικών υδατοφορτίων α) ταμιευτήρας Φτέρης χωρήτικότητας 540.000m3 και β) ταμιευτήρας Λιβαδιώτικου χωρητικότητας 400.000m3, καθώς και την κατασκευή δέκα πέντε (15) μικροφραγμάτων συγκράτησης τα οποία θα παρέχουν στο φράγμα της Μόρνας την απαιτούμενη ποσότητα νερού ώστε να εκπληρωθεί ο βασικός στόχος της κάλυψης των υδρευτικών αναγκών της Βόρειας Πιερίας.
Με το με αριθμ. πρωτ. 4284/50-5-2001 έγγραφο της Ν.Α. Πιερίας υποβλήθηκε ο φάκελος για την προέγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στην Ε.Υ.Π.Ε./Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Με το αριθμ. πρωτ. Οικ.81415/21-2-2002 Ε.Υ.Π.Ε. επιστράφηκε ο φάκελος με παρατήρηση που κατά τη δική μας άποψη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και απαντάται στη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποβάλλαμε.
Κύριε Γενικέ
Οι κλιματολογικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει αισθητά τον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα η παροχή του ρέματος Μορνιώτικου από ο΄ΟΟ m3/h που ήταν κατά τους θερινούς μήνες μέχρι το 2005 έχει πέσει στα όΟ~150 m3. Η ποσότητα αυτή σε συνάρτηση με τη μικρή χωρητικότητα του φράγματος 350.000 m3 δεν μπορεί να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα πόσιμου νερού για την τροφοδοσία 40.000 κατοίκων.
Για τους ανωτέρω λόγους, καθώς και λόγω των έντονων προβλημάτων λειψυδρίας που μαστίζουν τη Βόρεια Πιερία κατά τους θερινούς μήνες η Ν.Α. Πιερίας ολοκλήρωσε νέα επικαιροποιημένη μελέταη με θέμα «Έργων Διευθέτησης Ορεινής Λεκάνης Απορροής Χειμάρρου Μορνιώτικου ανάντη χ.θ. 14+000» της οποίας την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Π.Π.Ε.) τύπου ΙΙ υπέβαλε για προέγκριση με το με αριθμ. πρωτ. 20/8643/9-12-2008 διαβιβαστικό.
Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την ευνοϊκή μεταχείριση του θέματος γνωρίζοντας ότι η προώθηση της κατασκευής του εν λόγω έργου θα λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Βόρεια Πιερία και ο Πιερικός λαός θα σας είναι ευγνώμων.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ»
(Συνεχίζεται)