Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Απάτη - μαμούθ! Τεράστιο κύκλωμα με εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων "φέσωσε" ΙΚΑ και Δημόσιο με πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ!

- Ήταν τόσο αδίστακτοι που όταν τους εντόπιζαν μετέφεραν τους εργαζόμενους σε άλλη εταιρεία και συνέχιζαν την απάτη!
- Είχαν στήσει εικονικές επιχειρήσεις και μεταβιβάζονταν σε πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιουσαν ως αχυρανθρώπους
- Στην απάτη εμπλέκονται 18 άτομα - Εγκέφαλος ένας 54χρονος λογιστής
- Με τις εικονικές ασφαλίσεις άφησαν ανθρώπους χρόνια ολόκληρα χωρίς ένσημα και απλήρωτους
- Στο κόλπο και μεγάλη αλυσίδα γυμναστηρίων

Την δράση ενός κυκλώματος το οποίο μέσω εικονικών ασφαλίσεων έκανε μεγάλη ζημιά σε ΙΚΑ και Δημόσιο αποκάλυψε η Οικονομική Αστυνομία.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 18 άτομα, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απάτη κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, πλαστογραφία, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα αδικήματα.
Πως δρούσε το κύκλωμα


Ως προς τη μεθοδολογία δράσης του κυκλώματος, είχε «στηθεί» ειδικός «μηχανισμός» και χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα για τις εικονικές ασφαλίσεις των εργαζομένων, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο ένα 54χρονο ημεδαπό λογιστή. Από την παράνομη δράση του κυκλώματος, εκτιμάται ότι έχει προκληθεί ζημία σε βάρος του Ι.Κ.Α. ύψους 5.000.000 ευρώ, καθώς επίσης και ζημία σε βάρος του Δημοσίου που ανέρχεται στα 7.800.000 ευρώ.

Για την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται συνολικά δεκαπέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι από διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα ασφαλίζονταν παράνομα εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολούνταν από άλλους εργοδότες ή και δεν εργάζονταν καθόλου. Σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Ι.Κ.Α., δεν καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημία στο Ίδρυμα.

Πιο αναλυτικά:


Από το 2010 έως το 2013 «στήθηκε» από ορισμένους εκ των κατηγορουμένων και λειτούργησε «μηχανισμός» εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο έναν 54χρονο ημεδαπό, λογιστή.
Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία σε συνδυασμό με ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν ή/και να δυσχεραίνουν τις έρευνες και τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Είχαν στήσει λοιπόν εικονικές επιχειρήσεις και μεταβιβάζονταν σε πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιουσαν ως αχυρανθρώπους.

Μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης, το οποίο διαχειριζόταν ο 54χρονος λογιστής, οι 5 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών, ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων, μεμονωμένα ή κατά περίπτωση

Όπως προέκυψε, επρόκειτο κυρίως για εργαζόμενους, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν από διάφορες εταιρείες καθαρισμών, καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων.

Με αυτή τη διαδικασία, οι πραγματικοί εργοδότες των υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού τους και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας αυτή την υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό. Οι εν λόγω εικονικές επιχειρήσεις, όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή κατέβαλαν ελάχιστο τμήμα αυτών.

Όσον αφορά στη δράση των συμμετεχόντων στο κύκλωμα, στον τομέα απασχόλησης και ασφάλισης καθαριστών, διαπιστώθηκε ότι πλαστογράφησαν υπογραφές υπαλλήλων και κατέθεσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα με ψευδή στοιχεία εργοδοτών. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι προσέλαβαν γυμναστές σε εταιρεία ειδών υγιεινής, οικοδόμους σε εταιρεία εμπορίας βιβλίων, κομμωτές σε εταιρεία εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων, καθαριστές σε εταιρεία εμπορίου ξυλείας, κ.α.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ιδιαίτερα τεχνάσματά τους γίνονταν αντιληπτά, από τους αρμοδίους υπαλλήλους του Ι.Κ.Α. και αναστελλόταν η δυνατότητα ασφάλισης εργαζομένων, μέσω υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα μεθοδευμένα «μετέφεραν» μεγάλο μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού, στην επόμενη επιχείρηση, η οποία για τον ίδιο σκοπό είχε εξαρχής ιδρυθεί ή είχε μεταβιβασθεί, ως πηγή διοχέτευσης εικονικών ασφαλίσεων κ.ο.κ. 

Όχι μόνο κατάκλεβαν το Δημόσιο αλλά και τους εργαζόμενους




Διαβάστε τη συνέχεια εδώ