Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Από το GREXIT στο GRINNOVATION: Eπίσημος ομιλητής στο Ζάππειο o κ. Δημήτριος Λακασάς

Από το GREXIT στο GRINNOVATION

Στο πλαίσιο του Thessaloniki Smart up Innovation Hub στο ΝΟΗΣΙΣ,
η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. ενισχύει 28 νεοφυείς επιχειρήσεις


Την  Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014 ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.  κ. Δημήτριος Λακασάς, συμμετείχε ως επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ζάππειο η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αφετηρία για Ανάπτυξη βασισμένη στην Έρευνα και την Καινοτομία» στο πλαίσιο της λήξης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια,  εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρου Δερμετζόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Δρ. Χρήστου Βασιλάκου και του  Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και Ακαδημαϊκού κ. Ιωσήφ Σηφάκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Καινοτομία: Επανατοποθετώντας την ελληνική επιχειρηματικότητα στις διεθνείς αγορές», ο κ. Λακασάς  παρουσίασε το οικοσύστημα της καινοτομίας της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης  και τις δράσεις της Α.Ζ.Κ. Α.Ε.: 

1)    η Α.Ζ.Κ. Α.Ε., η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  έχει ήδη σήμερα τη δεύτερη έδρα της στο NOΗΣΙΣ, ενός χώρου καινοτόμας, υψηλής αισθητικής και ευέλικτης σχεδίασης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση καινοτομικών δραστηριοτήτων με βάση τον τριπλό έλικα (ακαδημαϊκοί, επιχειρηματικοί και ερευνητικοί φορείς), κάτι που δεν υπάρχει αντίστοιχο στην Ελλάδα και αποτελεί από μόνο του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

2)    υπό την ομπρέλα της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. λειτουργεί ήδη το Thessaloniki Smart up Innovation Hub με 28 start ups, στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης με τελικό στόχο τον μήνα Οκτώβριο τα ώριμα επιχειρηματικά σχέδια τους να προσελκύσουν χρηματοδότηση με τη διαδικασία “pitching process’’ από επενδυτικούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού (business angels, family houses, venture capitals κα).

Ο κ. Λακασάς υπό τη διττή του ιδιότητα ως επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. επισήμανε το γεγονός ότι σήμερα η εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό είναι αισθητά βελτιωμένη σε σύγκριση με την εικόνα της κατά το 2011-2012. Τόνισε μάλιστα ότι σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο διατήρησε την πρόσφατη ανοδική τάση του και διαμορφώθηκε στις 103,7 (από 99,1) μονάδες, σε μια επίδοση καλύτερη από τον Απρίλιο του 2008. Στις Υπηρεσίες καταγράφεται αισθητή ανάκαμψη προσδοκιών, ενώ και στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές το κλίμα επίσης βελτιώνεται.
«Βρισκόμαστε ήδη από το GREXIT στο GRECOVERY και μάλιστα με όραμα το GRINNOVATION, που είναι η νέα τάση πραγμάτων στις επενδύσεις, έχοντας ως δεδομένο τη βελτιωμένη εγχώρια παραγωγική και εξαγωγική φάση, η οποία είναι εμπλουτισμένη με καινοτομικά χαρακτηριστικά ώστε να έχει υψηλή προστιθέμενη αξία. Με αυτό το οικονομικό μοντέλο δίνεται έμφαση στην απασχόληση των νέων δια μέσου της ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start ups) ώστε η ανεργία να μπορέσει να υποχωρήσει από το 26.5% που είναι σήμερα, στο  15%  το 2018».
Τέλος, ο κ. Λακασάς παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη ενός εθνικού στρατηγικού μοντέλου για την καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα με έμφαση στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και πρότεινε στο νέο νόμο για την έρευνα, εκείνα τα επιχειρηματικά σχήματα τα οποία αποδεδειγμένα θα έχουν ως απτό αποτέλεσμα προϊόν ή υπηρεσία της εφαρμοσμένης έρευνας στη διεθνή αγορά να λαμβάνουν επιπλέον bonus το 1/3 της επιδότησης, ενώ εκείνα τα σχήματα τα οποία δεν το πράττουν αυτό και θα αρκούνται μόνο στην κατάθεση του φακέλου, να λαμβάνουν μόνο το 2/3 της επιδότησης.