Ουτοπία ο διάλογος της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1. Ας το πούμε απ’ την αρχή καθαρά: Ο διάλογος μεταξύ ΔΗΜΑΡ καιΣΥΡΙΖΑ, που ο κ. Κουβέλης πριν από λίγες μέρες πρότεινε, θα καταλήξει, ανποτέ αρχίσει, σε φιάσκο.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα που ο κ. Κουβέλης θέτει σεδιάλογο έχουν αποφασιστεί από το Ιδρυτικό του Συνέδριο (μόλις πριν από ένα χρόνο)και απέχουν παρασάγγες από εκείνες της ΔΗΜΑΡ (όπως διατυπώνονται στην επιστολήτου προς τον κ. Τσίπρα).
Πλανάται ο κ. Κουβέλης, αν νομίζει πως ο κ. Τσίπρας μπορεί ναμετακινηθεί από τις θέσεις του Συνεδρίου του κόμματός του.
Τις ευκαιριακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα τις επιτρέπει προς το παρόνη Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι προειδοποιητικές της βολές, όμως, με άρθρα στελεχών της στην iskra, είναι συχνές και συστηματικές.
Τελευταία, η προειδοποίηση με τίτλο “ ‘Νέος Συνασπισμός εξουσίας’ ήΚυβέρνηση της Αριστεράς;” στην iskra στις 25.6.14 (άρθρο του κ. Στάθη Κουβελάκη,απάντηση σε άρθρο του κ. Τσίπρα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” της 23ης Μαϊου),που καταλήγει:
“Εδώ προκύπτει όμως ένα θεμελιώδες πρόβλημα: σύμφωνα με τιςκαταστατικές αρχές του Σύριζα, ουδείς δικαιούται να τροποποιήσει ή να αλλοιώσει τιςαποφάσεις του συνεδρίου του. Ούτε η κεντρική επιτροπή, ούτε ο πρόεδρος τουκόμματος. Μόνο ένα επόμενο συνεδριακό σώμα μπορεί να αλλάξει ό,τι έχει αποφασιστείαπό ένα προηγούμενο.
Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν την κορυφαία έκφραση της συλλογικήςβούλησης των μελών του και την μόνη δυνατή βάση των βασικών δεσμεύσεών τουαπέναντι στο λαό”.
2. Διερωτάται κανείς τι περιμένει ο κ. Κουβέλης από τον διάλογο αυτόν,όταν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές στις θέσεις των δύο κομμάτων γιαθεμελιώδη ζητήματα, όπως:
- Για το χαρακτήρα της κυβέρνησης: Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει μια “προοδευτικήκυβέρνηση”, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μια “κυβέρνηση της Αριστεράς”.
- Για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η ΔΗΜΑΡ επιζητεί “τις αναγκαίες θεσμικέςμεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της πολιτικής δημοκρατικής ενοποίησης” και οΣΥΡΙΖΑ “διεκδικεί την ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης τηςΕυρώπης, ώστε να επαναθεμελιωθεί συνολικά η Ευρώπη στην κατεύθυνση τηςδημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού”.
- Για την Ευρωζώνη και το ευρώ: Η ΔΗΜΑΡ επιμένει για “αδιαπραγμάτευτηπαραμονή στο ευρώ” και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλέγει: “Καμιά θυσία για το ευρώ.Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς τωνδανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδηέτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη”.
- Για τα Μνημόνια: Η ΔΗΜΑΡ προτείνει τη “διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας μετους εταίρους”, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την “ακύρωση των Μνημονίων και τωνεφαρμοστικών νόμων”.
- Για το Χρέος: Η ΔΗΜΑΡ στοχεύει σε “αναδιάρθρωση του χρέους” και αποκλείειτις “μονομερείς ενέργειες”, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται: “επαναδιαπραγματευόμαστε τιςδανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτοθέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικόέλεγχο”.
3. Στην προς τον κ. Τσίπρα πρόταση για διάλογο, ο κ. Κουβέλης δεν έχειπεριλάβει ορισμένα σοβαρά ζητήματα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφείςθέσεις.
Θεωρεί ήσσονος σημασίας τα ζητήματα αυτά, για παράδειγμα τα παρακάτω, ή συμφωνεί με τις θέσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ;
- Για τις εργασιακές σχέσεις: “Αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα τωνεργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, τηςκατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων (…)όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν έχουν ρόλο και θα επαναπροσληφθούν”.
- Για την παραγωγή: “Η παραγωγή, θα βασιστεί στο δημόσιο τομέα, σεσυνεταιριστικά και αυτοδιαχειριστικά σχήματα, εταιρίες λαϊκής βάσης, εγχειρήματακοινωνικής οικονομίας, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές με καινοτόμεςδράσεις”.
- Για το τραπεζικό σύστημα: “Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία καιτον έλεγχο του δημοσίου”.
- Για τις ιδιωτικοποιήσεις: “Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις”.
- Για τον αγροτικό τομέα: “Προωθούμε μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στοναγροτικό τομέα, μέρος της οποίας αποτελεί η αναδιανομή της αγροτικής γης (δημόσιας,εκκλησιαστικής ή μεγάλης ιδιωτικής)”.
- Για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ: “Η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργησητων ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τοΙσραήλ και η εφαρμογή της αρχής ‘κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξωαπό τα σύνορα της χώρας’ συνιστούν άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής”.
4. Αντί της ουτοπίας του “διαλόγου” με τον ΣΥΡΙΖΑ (του ΙδρυτικούΣυνεδρίου, γιατί άλλος ΣΥΡΙΖΑ, σαν εκείνον που φαντάζεται ο κ. Κουβέλης, δενυπάρχει ούτε μπορεί να κατασκευαστεί ερήμην του Συνεδρίου του), η ΔΗΜΑΡ αςεπιδιώξει τη συνεννόηση με Κεντροαριστερές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενόςσύγχρονου Κεντροαριστερού κόμματος.
Ενός τέτοιου κόμματος έχει ανάγκη σήμερα η Χώρα!
Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr), Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ