Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ο Νότης Μαριάς έθεσε στην Ευρωβουλή το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά
Μιλώντας χθες το απόγευμα, 14/7/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς έθεσε πλέον και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το
ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Σκοπός του Νότη Μαριά ήταν αφενός μεν να ενημερώσει τους 730 ευρωβουλευτές των υπολοίπων 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου να τους ζητήσει να υποστηρίξουν τις ελληνικές προσπάθειες προκειμένου η Γερμανία να αναγκαστεί άμεσα  να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα ύψους τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
Η πρωτοβουλία αυτή του Νότη Μαριά έρχεται σε συνέχεια σχετικής του προεκλογικής δέσμευσης να θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ευρωβουλή.
Ο Νότης Μαριάς μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα προέρχονται κυρίως:
1. Από τις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων το 1946 ύψους 108 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
2. Από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ύψους 54 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
3. Από τις οφειλές της Γερμανίας για την αποζημίωση των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που προκάλεσαν οι θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε εκατοντάδες μαρτυρικές πόλεις όπως είναι το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος και αλλού.