Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Κεντροδεξιά σενάρια πυροδοτεί πρωτοβουλία 6 βουλευτών της ΝΔ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post 
Μια ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, μπορεί να μην σημαίνει και πολλά πράγματα σε άλλες περιπτώσεις. Όχι όμως όταν προέρχεται από προβεβλημένα στελέχη που έχουν θητεύσει σε κυβερνμητικές θέσεις, θεωρούνται του «κλίματος Καραμανλή» και στην ουσία
τοποθετούνται επί της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής, ζητώντας δικαιότερη και αποτελεσματικότερη φορολόγηση. Την ερώτηση κατέθεσαν την Πέμπτη έξι βουλευτές της ΝΔ και συγκεκριμένα οι: Γ. Βλάχος, Αλ.Κοντός, Ανδ. Λυκουρέντζος, Ευρ. Στυλιανίδης, Ιορ. Τζαμτζής και Κ. Τσιάρας.
Οι «6» επισημαίνουν τον κίνδυνο αποτυχίας στην επίτευξη των εισπρακτικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, εξ αιτίας της πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υψηλές φορολογικές απαιτήσεις.
Αναφέρονται σε «χιλιάδες παραδείγματα φορολογικών αδικιών σε βάρος μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών», οι οποίοι όπως τονίζουν, «σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να πράξουν το αδιανόητο, δηλαδή να πληρώσουν φόρους ίσους ή ακόμα και υψηλότερους των εισοδημάτων τους λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης».
«Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει αίσθηση της δυσμενούς αυτής της πραγματικότητας και επεξεργάζεται προτάσεις φορολογικών ελαφρύνσεων. Κρίνεται αναγκαίο οι προτάσεις αυτές να στοχεύουν στην απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης και εκλογίκευσης των στόχων, τους οποίους έχει θέσει η κυβέρνηση ως προς τα έσοδα του Κράτους» τονίζουν εμφατικά οι βουλευτές, αποκλίνοντας έτσι αισθητά από το «ναι σε ό,τι λέει η τρόικα» που είναι η κυβερνητική γραμμή.
Γι αυτό ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει όλους τους φόρους και τα χαράτσια που επέβαλαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, ήτοι: το τέλος επιτηδεύματος, το ποσοστό προκαταβολής φόρου από το υπέρογκο 55%, το ύψος των τεκμηρίων διαβίωσης, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Ζητούν επίσης την καθιέρωση ελάχιστου αφορολόγητου εισοδήματος, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος ως «ορίου της φτώχειας».
Ο χρόνος και το περιεχόμενο της ερώτησης δεν είναι τυχαία. Συνεπώς, μετά «τα μπάνια του λαού» και ενόψει του «θερμού φθινοπώρου» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα πρέπει να αναμένεται συνέχεια στην κοινή παρέμβαση των «6».