Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τι απέγινε το GIS (Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα) κύριε δήμαρχε;

Ένα από τα 11 ερωτήματα που έθεσε η παράταξη "Άλλος Δρόμος" για τη διαφάνεια της οκταετούς διοίκησης του Δήμου Κατερίνης  ήταν και το τι απέγινε το
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) που παραδόθηκε το 2009 αλλά ποτέ δεν λειτούργησε,  παρ' όλο που κόστισε 474.583€  !   Τι κάνει ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών ; Φανταστείτε όλο αυτός ο χρόνος που χάνετε με το να πάτε στην Πολεοδομία για να ζητήσετε τον χάρτη του οικοπέδου σας, να εκμηδενίζεται, γιατί το GIS κάνει αυτή τη δουλειά απλά με το πάτημα ενός κουμπιού..
Ο δημότης απαιτεί από τον Δήμο να έχει ανταποδοτικές υπηρεσίες γι' αυτό και πληρώνει τέλη και φόρους. Θα πρέπει να απαιτεί λοιπόν την πλήρη διαφάνεια αλλά και τον κοινωνικό έλεγχο. Και φυσικά η δημοτική αρχή να απαντά στα ερωτήματα που της θέτουν οι δημότες. Γιατί αλλιώς η κοινωνική λογοδοσία (το να λογοδοτεί δηλαδή στους δημότες)  πάει περίπατο...
Ο Δήμαρχος θα πρέπει να απαντήσει στα 11 ερωτήματα που έθεσε εδώ και μια εβδομάδα η παράταξη "Άλλος Δρόμος" και ένα από αυτά είναι και η μη λειτουργία του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος.
Μπορεί να δει κανείς σε αυτήν την ιστοσελίδα http://gis.thessaloniki.ghttp://gis.thessaloniki.gr κάποιες από τις δυνατότητες του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα 11 ερωτήματα που έθεσε η δημοτική παράταξη "Άλλος Δρόμος": http://allosdromos.gr/deltiatypou/65-allosdromoserotimata
GIS  (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών)
Παραδόθηκε σε χρήση εντός του Μαρτίου 2009, Κόστισε   474.583€
Ανάδοχος του έργου ήταν η ένωση εταιρειών "AVMap GIS AE - ΓΚΕΟΚΑΤΕ ΕΕ" με εκπρόσωπο την εταιρεία “AVMap GIS AE” κι επιστημονικό υπεύθυνο του έργου τον Πρόεδρο της AVMap GIS AE, κ. Βασιλόπουλο.
Το έργο περιλάμβανε την λεπτομερή οργανωμένη και συστηματική καταχώρηση των δεδομένων του Δήμου (πολεοδομικών, οικονομικών, χρήσεων γης, δικτύων υποδομής, έργων) στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, τον εξοπλισμό του Δήμου με όλες τις απαραίτητες εφαρμογές για την πλήρη αυτοδύναμη λειτουργία του, τη δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων και εισαγωγής νέων στοιχείων από τους χρήστες, την παροχή εκπαίδευσης και συνεχούς υποστήριξης για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων του Δήμου Κατερίνης.
-Το πολυδιαφημισμένο G.I.S, που αντικειμενικά κρινόμενο θα μπορούσε να συμβάλει στην οργάνωση των δεδομένων και της πληροφόρηση και κατ` επέκταση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, παραλήφθηκε και παρ` όλα αυτά, ουσιαστικά αρχειοθετήθηκε και δεν χρησιμοποιείται.


Γιάννης Φάκας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον "Άλλο δρόμο" με

υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Γιαννούλη