Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τους μετανάστες στο ΑΠΘ

Για το νέο μεταναστευτικό κώδικα, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, στην ημερίδα που διοργανώθηκε χθες από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του
δήμου, στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα "Μετανάστευση - Ένταξη - Δικαιώματα" η νομικός Έφη Τελλή, η επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας (Ι.Ν.Ε. - Γ.Σ.Ε.Ε.) Μαίρη Ασβεστά και αρμόδιοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για θέματα μεταναστών, ιθαγένειας, πολιτογράφησης και παραμονής, ο οικονομολόγος, Γιώργος Κασούδης, η νομικός Βασιλική Αντωνίου και ο κοινωνιολόγος Σπύρος Κούρτης απάντησαν στα πολυάριθμα ερωτήματα που τους έθεσαν μετανάστες για προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παρέμβαση μέσω skype έκανε από τη Βοστώνη ο συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι.

"Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον μεταναστών, κυρίως μελών της αλβανικής κοινότητας που ήρθαν να ενημερωθούν για θέματα που τους απασχολούν" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, δημοτική σύμβουλος Σοφία Ασλανίδου.Μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε, τέθηκε το θέμα της μη σωστής αναγραφής των ελληνικών τοπωνυμίων σε διαβατήρια, που εκδίδονται στην Αλβανία, το οποίο αφορά, κυρίως, παιδιά αλβανών υπηκόων τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

"Θέλαμε αφ΄ενός να ενημερωθούν οι μετανάστες και να αναλυθούν τα ζητήματά τους και αφ' ετέρου να περάσουμε ένα μήνυμα διαφορετικής κουλτούρας αντιμετώπισης των μεταναστών, να φύγουμε από τη μη αποδοχή του διαφορετικού, να αναπτύξουμε μία κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, μία κουλτούρα διαπολιτισμικής ανάπτυξης" είπε,στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εντεταλμένη σύμβουλος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, Άννα Αγγελίδου.

"Είναι κρίμα ένα ποσοστό της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, να μην δέχεται τους μετανάστες, επηρεαζόμενο από πολιτικές των άκρων που δεν ωφελούν ούτε στην πρόοδο, ούτε στο διαπολιτισμικό διάλογο. Υπάρχει καχυποψία και ξενοφοβία, αυτή τη νοοτροπία προσπαθούμε να την αλλάξουμε μέσα από τη σημερινή ημερίδα και μέσω άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης για την ομαλή ένταξη των μεταναστών" υπογράμμισε.

http://www.newsit.gr/