Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Διάλεξη του Σάββα Καλεντερίδη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης: "Ένα Φωτογραφικό Οδοιπορικό στον Πόντο, Θράκη και Μικρά Ασία"

Αξιωματικός ε.α. - Συγγραφέας & Γεωπολιτικός Αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης θα είναι ο επόμενος ομιλητής της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014. Το θέμα της διαλέξεως του κ.Καλεντερίδη θα είναι "Ένα Φωτογραφικό Οδοιπορικό στον Πόντο, Θράκη και Μικρά Ασία". 
Θα είναι μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα "ξενάγηση" σε όλα τα ιστορικά Μέρη της καθ'ήμας Ανατολής με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του κ. Καλεντερίδη στα χρόνια της υπηρεσίας του εκεί. Η εκδήλωση θα γίνει όπως πάντα στο Συνδριακό κέντρο της Κατερίνης στίς 19:00 και η είσοδος είναι Ελεύθερη.

Πρίν την εκδήλωση η χορωδία των Μικρασιατών Πιερίας θα μας "Εισάγει" στο κλίμα της ομιλίας.



Σάββας Καλεντερίδης
Βιογραφικό
Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειράν ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της Υπόθεσης Οτζαλάν, τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Ο Σάββας Καλεντερίδης, που συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο-ιστορική μαρτυρία «Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας», που κυκλοφορείται από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.
Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ. Με το ψευδώνυμοΚώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "ΤουρκίαΚράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη.
Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και σειράς ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών, όπως "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς".
Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία", "Δυτικός Πόντος" και "Ανατολικός Πόντος".
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" και "Κυριακάτικη Δημοκρατία", ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", "Παρόν" και "Μακεδονία" και στα περιοδικά "Επίκαιρα", "Άμυνα και Διπλωματία", "Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η Χορωδία των Μικρασιατών Πιερίας με τον Μαέστρο κ. Νίκο Πατρή.



http://infognomonpolitics.blogspot.gr/