Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Το ψωμί του εργάτη στο μικροσκόπιο

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην διεξαγωγή έρευνας για τις εργασιακές σχέσεις
Ανάσταση της εργασιακής πολιτικής Workchoice, χαρακτηρίζουν τα εργατικά συνδικάτα της
χώρας την αναθεώρηση της εργασιακής νομοθεσίας.
Η κυβέρνηση προωθεί την έρευνα της εργασιακής νομοθεσίας από την Επιτροπή Παραγωγικότητας, με έμφαση στην έξτρα αμοιβή των εργαζομένων για υπερωρίες, τους όρους και συνθήκες απασχόλησης, την παρουσία των εργατικών συνδικάτων στους χώρους εργασίας και τη δυνατότητα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τους εργοδότες χωρίς τη συμμετοχή συνδικάτων.
Σχέδιο των όρων εντολής της έρευνας, που διέρρευσε στην εφημερίδα The Age, αποκαλύπτει ότι η έρευνα θα αξιολογήσει τη σχέση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας (Fair Work Act) με την ανεργία, την υποαπασχόληση, την παραγωγικότητα, τις ιδιωτικές επενδύσεις στην οικονομία καις τη δυνατότητα της αυστραλιανής αγοράς να ανταποκριθεί στις διαφοροποιούμενες οικονομικές συνθήκες.
Η έρευνα καλύπτεται, εύσχημα, με διακηρύξεις, περί «διατήρηση δίκαιων αμοιβών των εργαζομένων και συνθηκών εργασίας» καθώς και περί διατήρησης του «διχτυού ασφαλείας, των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά ο ευρύτερος στόχος της είναι η επαναφορά των ιδιωτικών συμβολαίων απασχόλησης, που προέβλεπε η εργασιακή πολιτική Workchoice των Φιλελεύθερων κυβερνήσεων Howard.
Η αλλαγή της εργασιακής νομοθεσία αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνηση Abbott. Γι’ αυτό ο θησαυροφύλακας, Joe Hockey, δηλώνει, ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερώσει την αγορά εργασίας» σύμφωνα με την προεκλογική υπόσχεσή της.
Το χρονοδιάγραμμα διενέργειας της έρευνας παραμένει επτασφράγιστο κυβερνητικό μυστικό. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης όριζε την 7η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης. Η έναρξη αναβλήθηκε για μετά τις 13 Μαρτίου, αφού έχουν γίνει οι εκλογές στην Τασμανία και τη Νότια Αυστραλία, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αναβολή για τον Απρίλιο, μετά τις επαναληπτικές εκλογές στη Δυτική Αυστραλία.
Η πρόεδρος της ACTU, Ged Kearney, δηλώνει, ότι «η κυβέρνηση Abbott επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις αντιλαϊκές προβλέψεις της πολιτικής Workchoice, που ο αυστραλιανός λαός καταδίκασε στις εθνικές εκλογές του 2007, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών συμφωνιών απασχόλησης».
Τα πορίσματα της έρευνας θα υποβληθούν στην κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2015, περίπου 19 μήνες πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.