Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τα πιο τραγικά λάθη που έχουν συμβεί στα ελληνικά νοσοκομεία

Ιατρικά λάθη συμβαίνουν πολλά.  Έξι χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει το Εθνος, στα οποία περιλαμβάνονται από αδράνεια ιατρών,  λάθος ιατρικές εκτιμήσεις, μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος και ακόμα και σφάλματα που οδήγησαν ασθενή στην αναπηρία.

  1. Σε νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια μία επέμβασης ρουτίνας και συγκεκριμένα σε εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα, η ασθενής από παρατεταμένη υποξαιμία του εγκεφάλου και από την αδράνεια των γιατρών, έπεσε σε κώμα. Επιδικάστηκε αποζημίωση 500.000 ευρώ.
  2. Σε νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα, μετά από χειρουργείο για αφαίρεση ογκιδίου στο επινεφρίδιο, ο ασθενής αναγκάστηκε να ξανακάνει επέμβαση, καθώς είχε αφόρητους πόνους. Τότε διαπιστώθηκε πως στο πρώτο χειρουργείο, οι γιατροί, δεν είχαν αφαιρέσει το ογκίδιο, αλλά ένα άλλο υγιές τμήμα του δεξιού επινεφριδίου. Επιδικάστηκε αποζημίωση 100.000 ευρώ.
  3. Από ιατρικό λάθος στη διάρκεια επέμβασης σε θυρεοειδή, τραυματίστηκαν οι φωνητικές χορδές ασθενούς και παρέλυσαν. Η γυναίκα αντιμετώπισε σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα, η φωνή της σταδιακά μετατράπηκε σε τραχιά και μπάσα και αργότερα έπεσε σε αφωνία. Επιδικάστηκε αποζημίωση 100.000 ευρώ.
  4. Κατά τη διάρκεια αποστείρωσης και απονεύρωσης δοντιού, ο οδοντίατρος χρησιμοποίησε λάθος βελόνα και το καυστικό υγρό έπηξε και με την πίεση πετάχτηκε στο μάτι ασθενούς, προκαλώντας της έγκαυμα και αναπηρία. Επιδικάστηκε αποζημίωση 30.000 ευρώ.
  5. Σε νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα κοπέλα μολύνθηκε από τον ιό του AIDS, μετά από μετάγγιση μολυσμένου αίματος. Επιδικάστηκε αποζημίωση 700.000 ευρώ, ενώ κρίθηκε πως δεν είχε προηγηθεί κατάλληλη ενημέρωση προς τους αιμοδότες.
  6. Μετά από ιατρικό σφάλμα κατά τη διάρκεια πλαστικής χειρουργικής, ασθενής έμεινε ανάπηρη. Το νοσοκομείο υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση 500.000 ευρώ.