Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Φακελάκια για εισαγωγές - εξαγωγές στο τελωνείο Θεσσαλονίκης

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος για τον χρηματισμό τελωνειακών και εκτελωνιστών στη Θεσσαλονίκη


του Μάρκου Γεωργίου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος για τον χρηματισμό τελωνειακών και εκτελωνιστών στη Θεσσαλονίκη. Ζητεί να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας- που είναι σε βαθμό κακουργήματος όταν αφορά υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών- της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της παράβασης καθήκοντος.
Ο κ. Δημόπουλος ανάθεσε την έρευνα στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Έδωσε  εντολή να ανοίξουν  λογαριασμοί τραπεζικών καταθέσεων και να γίνει διασταύρωση στοιχείων  με τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" όλων των εμπλεκομένων υπαλλήλων του τελωνείου Θεσσαλονίκης που φέρονται ότι χρηματίζονται  σωρηδόν για να διευκολύνουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευμάτων.
Προηγήθηκε επώνυμη καταγγελία από μάρτυρα που υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και μίλησε για κύκλωμα στο οποίο,  εκτός από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, εμπλέκονται και συγκεκριμένοι εκτελωνιστές. Οι τελευταίοι αναλαμβάνουν τους εκτελωνισμούς για εισαγωγή, εξαγωγή, αποταμίευση, μεταφορά, διανομή και αποθήκευση, ασφάλιση, μεταφόρτωση των εμπορευμάτων που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Και φέρονται ότι εξασφαλίζουν  παράνομα  την απρόσκοπτη διαδικασία  και τις απαιτούμενες διατυπώσεις σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του τελωνείου.